Medier Af
En glidende nedtur, der endte med at blive ganske alvorlig, satte sit præg på de europæiske aktiemarkeder mandag.

Uroens omdrejningspunkt var atter den faldende oliepris samt frygt for, at Grækenland kan finde på at forlade euroen, hvis parlamentsvalget den 25. januar ender med, at venstrefløjspartiet Syriza overtager regeringsmagten.

Grækenlands premierminister, Antonis Samaras, sagde under en tale i weekenden, at såfremt Syriza vinder parlamentsvalget 25. januar, vil Grækenland blive nødsaget til trække sig ud af eurozonen.

Desuden blev der lagt mærke til en artikel i det tyske magasin Der Spiegel, hvor en unavngiven regeringskilde blev citeret for, at Tysklands forbundskansler, Angela Merkel , mener, at det er "tåleligt", hvis grækerne træder ud af euroen.

På aktiemarkederne var frygten for ny finansiel uro på grund af Grækenland dog svær at sluge. Det brede Stoxx 600-indeks sluttede 2,2 pct. lavere i 333,67, og i Tyskland og Frankrig bakkede de toneangivende indeks over 3 pct.

De græske banker fik store klø i Athen, hvor det toneangivende indeks tog hul på det nye år med et fald på 5,6 pct. National Bank of Greece faldt med 7,4 pct. efterfulgt af blandt andre Eurobank og Alpha Bank, der lukkede 5,7 pct. og 6,9 pct. lavere.

Også selskaber med tilknytning til oliesektoren var under pres, efter at råvarehandlerne havde sendt olieprisen yderligere ned fra årets start.

Det irakiske olieministerium meddelte ifølge Bloomberg News, at landet planlægger at løfte olieproduktionen til rekord i denne måned. Prisen på en tønde Brent-olie lå ved europæiske børslukketid over 5 pct. lavere.

Den franske olieproducent Total blev ramt af et kursfald på 6 pct., mens BP og italienske Eni borede sig 5,1 pct. og 8,4 pct. ned.

Mandagens store vinder blev den London-baserede medicinalkoncern Hikma Pharmaceuticals, der steg 7,5 pct. til 2130 pence, efter Jefferies løftede sit kursmål.

/ritzau/FINANS