2020 / 04 / 02
Sammendrag
Del
Claus Steinlein, adm. direktør i FC Midtjylland. Siden klubben så dagens lys i 1999 efter en fusion mellem Herning Fremad og Ikast, er den vokset til en af Danmarks største og mest veldrevne. Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Strategi & innovation

FC Midtjyllands topchef: “Nogen fejltolker mig lidt som den glade bornholmer, der ikke tager tingene seriøst”

Jonatan Rying Larsen
Journalist
3 gode råd fra Claus Steinlein

Hav tillid: Vi bruger mange kræfter på vores ansatte. Mine forældre lærte mig, at jeg skal tro på det bedste i mennesker, og at alle har noget godt i sig. Man kan godt være uenig, men hvis man går tillidsfuldt ind til mennesker, oplever jeg rigtig ofte, at man får en god dialog og forståelse for hinanden.

Indrøm fejl: Jeg laver også fejl. Det kan være alt fra spillerindkøb til kontraktforlængelser, og nogle gange er det i offentligheden. Det skete, da jeg under et interview sagde, at vores tidligere spiller Rafael van der Vaart skulle på plejehjem, når hans kontrakt udløb. Det var kun sjov og spas og sagt med et smil på læben, og det blev taget ud af kontekst. Men den ene sætning ødelagde det hele, og det var langt fra optimalt. Jeg har super meget respekt for van der Vaart og ville aldrig nogensinde nedgøre ham. Derfor sagde jeg først undskyld til ham og efterfølgende til resten af spillerne og forklarede, at jeg havde dummet mig.

Hårdt arbejde: Dem, der lægger flest timer i deres arbejde, kommer længst. Jeg tror ikke, man er født til noget. Det er kulturen og menneskene, der udvikler dig.

Claus Steinlein om den hårde tone på sociale medier Jeg er ikke på sociale medier, og jeg har sagt til mine børn, at de skal passe på med, hvad de læser. Jeg oplever, at tonen generelt og over for mig er hård på sociale medier. Selvom jeg tit joker med min bestyrelsesformand Rasmus Ankersen om det, bliver jeg ramt, når jeg læser grimme ting om mig selv. Jeg forsøger at gøre det så godt som muligt, og det betyder meget for mig, at folk omkring mig kan lide mig. Vi skal ikke nødvendigvis være enige, men det, jeg gør, gør jeg for alles bedste.

Jeg har mange ansatte, som har været med i 15 år, og det ser jeg som et tegn på, at jeg nok ikke er så dårlig en chef eller menneske, som jeg nogle gange bliver fremstillet som. Jeg oplever heller aldrig, at nogen kommer hen til mig på gaden og siger, jeg er et dårligt menneske. Tværtimod oplever jeg stor anerkendelse, både på hjemmefronten og her i København.

Men selvfølgelig er det berettiget med kritik i medierne, når vi melder ud, at vi skal spille i Europa tre gange inden 2020 og ikke indfrier det. Der er det helt på sin plads at få nogle øretæver, det er jeg ikke så fintfølende over for. Men vi burde i Danmark være foregangsland på sociale medier og spørge os selv, hvordan vi kan gøre det bedre som samfund. Ikke for min skyld, men fordi der er så mange unge mennesker, som går ned med stress, fordi de skal leve op til alle mulige krav på sociale medier. Sofie Linde er et af mine forbilleder, fordi hun netop siger, at det hele ikke skal være perfekt. Vi skal snakke til hinanden, som vi ville gøre i virkeligheden.

Blå bog Claus Steinlein

  • Født 12. januar 1972 på Bornholm.

  • 1991-1998: Professionel fodboldspiller i flere jyske klubber, heriblandt AaB og Ikast FS.

  • Har været en del af FC Midtjylland siden fusionen mellem Ikast FS og Herning Fremad i 1999.

  • Først som chef for FC Midtjyllands fodboldakademi – derefter forskellige stillinger. Adm direktør siden 2017.

Coronakrisen har sat FC Midtjyllands gulddrømme på pause. Midt i al usikkerheden står topchef Claus Steinlein, der på trods af den svære situation holder fast i barnelærdommen om at se glasset som halvt fuldt.

Dette interview skulle egentlig have handlet om Claus Steinleins rolle i FC Midtjyllands forvandling fra en lille fusionsklub til et af Danmarks bedste fodboldhold. Men det har coronakrisen sat en stopper for. Da Børsen møder FC Midtjyllands adm. direktør på Hotel Crowne Plaza i Ørestaden – på behørig afstand over en kop kaffe – er den 48-årige tidligere fodboldspiller på vej hjem til Ikast efter et selvvalgt eksil med familien på fødeøen Bornholm.

På søndag er det en måned siden, at Superligaens førerhold udbyggede deres forspring i toppen af tabellen til 12 point ned til FC København. Meget så derfor ud til, at Midtjylland i løbet af maj ville kunne fejre klubbens tredje mesterskab på fem år. I stedet er landets bedste fodboldrække nu udskudt på ubestemt tid pga. covid-19.

Mine værdier passer rigtig godt til Herning og Ikast, og derfor er jeg også faldet rigtig godt til i området

“Vi har sendt 145 medarbejdere hjem på lønkompensation, men holdt fast i Superliga-truppen og trænerne, for vi skal være klar, når turneringen starter igen. Jeg tror, vi kommer i gang igen, og heldigvis har UEFA udskudt EM til næste år. Så vi har heldigvis hele sommeren til at blive færdige – forhåbentlig med et nyt mesterskab til Midtjylland,” siger Claus Steinlein.

Rebellerne fra Heden

Var det ikke for coronakrisen, ville helhedsindtrykket af FC Midtjylland anno 2020 være svær at finde huller i. 21 år efter sammenlægningen af de to 1. divisionsklubber Ikast FS og Herning Fremad, er magtfordelingen i dansk fodbold – både på og udenfor banen – nu todelt: FC Midtjylland i vest og FC København i øst.

Økonomisk kører det også på skinner. De seneste to regnskaber har budt på et samlet overskud på mere end 120 mio. kr., hvilket primært skyldes salg af spillere til udenlandske klubber. Claus Steinlein tøver ikke med at pege på etableringen af talentakademiet i 2004 – hvor de unge spillere både træner og går i skole – som en af de vigtigste beslutninger, han har været med til at træffe i sin tid hos klubben.

“Flemming Bro og jeg besøgte Nantes i 2003 for at se deres talentakademi, som de hvert år bruger 30 mio. kr. på. Dengang sagde alle danske klubber, at det var uopnåeligt herhjemme. I Midtjylland mener vi, at alt kan lade sig gøre, og derfor fandt vi også en skandinavisk model. I starten fik vi meget kritik for det, også af DBU, fordi det ikke passede til kulturen herhjemme.”

“Sådan er det at være firstmovers. Så får man lidt slag på næsen. Faktum er, at vi i dag har et data setup, som selv Manchester United og FC Barcelona misunder os,” forklarer Claus Steinlein, der i dag kan se flere af sine gamle spillere gøre væsen af sig i nogle af Europas største ligaer.

To af de mest kendte eksempler er formentlig landsholdets anfører Simon Kjær og Winston Reid, der i flere sæsoner var fast mand i West Ham. De senere år har millionsalg af spillere som Pione Sisto og Andreas Poulsen lunet ekstra godt i kassen.

Den helt store katalysator for FC Midtjyllands opstigning på fodboldrangstien skete imidlertid først for seks år siden. En heftig økonomisk krise og en alt for dyr trup var nemlig ved at sende klubben ud over kanten i starten af 10'erne. Det ændrede sig med et slag, da klubbens tidligere U19-træner Rasmus Ankersen – i dag bestyrelsesformand – ringede til Claus Steinlein og fortalte, at den britiske milliardær Matthew Benham var klar til at købe aktiemajoriteten i FC Midtjylland.

“Timingen var genial, og vi var utroligt heldige. Det var i en periode, hvor vi var allermest pressede og manglede likviditet. Derfor gik vi mere op i kapital end i viden. Men jeg må bare konstatere, at Benham de seneste fem år ikke er kommet med flere penge, men derimod knowhow.”

Big data som værktøj

Benhams indtog i Herning har vendt op og ned på måden at rekruttere og købe spillere på. Hvor de fleste klubber i årevis primært har sendt talentspejdere ud i verden for at opstøve det næste stortalent, har Midtjylland sat det hele i system via avanceret brug af overvågning og big data. Det sker gennem Benhams bettingfirma, Smartodds, der foruden den danske klub også ejer Brentford FC.

Jeg laver også fejl, og det skal der være plads til. Det smitter af hele vejen ned igennem organisationen

“Jeg plejer at sammenligne Smartodds hovedsæde i London med Jyske Banks forretningstorv i Silkeborg. Der sidder en masse folk med seks skærme foran sig og ser kampe og holder øje med alle relevante fodboldmarkeder globalt.”

“Det betyder, at når vi skal købe en spiller, kan vi se, hvordan han analytiske og datamæssigt klarer sig på banen – men også menneskeligt. For hvert land bliver overvåget af mindst én person, og de følger også med i, hvad der sker på de sociale medier, og hvordan spillerne udtaler sig til pressen. Derfor ved vi, hvem der er gode og dårlige fyre,” forklarer Claus Steinlein.

I dag består hans egen rolle primært i at tegne klubbens billede udadtil samt at være det innovative og nytænkende indspark i toppen af ledelsen.

“Min største styrke er, at jeg selv har været professionel. Så jeg kender miljøet og kulturen, men omvendt har jeg ikke taget en masse uddannelser i DBU, og derfor ser jeg tingene på en anderledes måde. Det fylder rigtig meget i Midtjylland at drømme stort og højt, og det er vi fælles om.”

“Vi er rigtig mange mennesker, der har været i klubben i mere end 10-15 år, og vi har alle haft indflydelse på udviklingen. Man overvurderer nok altid sin egen rolle. Det tror jeg, at alle mennesker gør. Så det korte svar er, at jeg har fyldt lige så meget som de andre.”

Skaber tryghed

Claus Steinlein gentager flere gange i løbet af interviewet, at hans vigtigste ledelsesfilosofi er trivsel. Hvis medarbejderne ikke trives og er trygge på arbejdspladsen, fungerer organisationen ikke optimalt. Men det var først med ejerskiftet i 2014, at der for alvor kom fart på kulturskiftet i FC Midtjylland.

“Før i tiden var det hele meget drevet af følelser og mavefornemmelsen. Det var først efter Benhams tilgang, at vi begyndte at se os selv mere som en virksomhed, hvor der bliver truffet nøgterne beslutninger baseret på viden og fakta.”

“Et godt eksempel er, da vi i 2016 var i krise og rodede rundt på 4-5. pladsen. Fornemmelsen omkring mig i Herning var, at vores daværende træner Jess Thorups dage var ved at være talte. Jeg vendte situationen med Benham på et møde i London, men hans eneste svar var, at Jess gjorde det fantastisk, og at det nok skulle vende. Da vi to år senere vandt mesterskabet, sendte han til gengæld Jess en mail, hvor budskabet var, at vores presspil i løbet af sæsonen ikke havde været godt nok og skulle forbedres.”

“Jeg er tryg ved, at jeg har en ejer og formand, der bakker op om retningen i FC Midtjylland. Jeg laver også fejl, og det skal der være plads til. Det smitter af hele vejen ned igennem organisationen og giver spillerne mod til at tage en ekstra dribling ude på banen, uden at de behøver at frygte, at de bliver halshugget i omklædningsrummet, hvis de mister bolden.”

De bløde værdier

Det konkurrenceprægede miljø til trods spiller de mere bløde værdier som gensidig respekt og socialt sammenhold en vigtig rolle i FC Midtjylland. Det kommer bl.a. til udtryk i talentakademiet, hvor de yngste spillere én gang om året tager på fælles skitur – også selvom klubbens træner ifølge Steinlein ikke altid synes, det er en lige god idé.

“Ind imellem hænder det jo, at én kommer hjem med et brækket kraveben,” siger han med et smil på læben.

“Men det er vigtigt at have tillid og kontinuitet i virksomheden. Vi bruger rigtig mange kræfter på menneskerne, og når man er direktør i en fodboldklub, skal man kunne snakke med høj som lav. Det ligger heldigvis naturligt for mig, og jeg taler med alt fra borgmestre til direktører og vores kantinedame, der sørger for, at spillerne får mad. De er alle lige vigtige for os.”

Selv er Claus Steinlein ikke i tvivl om, hvorfor han stortrives i det midtjyske. Også selv om han af og til får høvl i pressen og på sociale medier for sin direkte facon og store armbevægelser.

“Jeg forsøger at være mig selv. Jeg har fået indpodet den egenskab fra mine forældre, der gør, at jeg altid ser positivt på livet. Og at man skal arbejde benhårdt på at nå sine mål. Jeg prøver at give rådet videre til mine børn om, at hvis man smiler til verden, smiler den igen.”

“Nogen fejlfortolker mig lidt som den glade bornholmer, der ikke tager tingene seriøst. Men jeg flyttede hjemmefra som 14-årig for at blive professionel fodboldspiller, så jeg har lært, at det også kan være hårdt. Mine værdier passer rigtig godt til Herning og Ikast, og derfor er jeg også faldet rigtig godt til i området.”

ANNONCE:

Er du klar til en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem? Børsens bestyrelsesuddannelse vil ruste dig til at skabe afgørende værdi i erhvervslivets øverste lag. Læs mere om uddannelsen her.

3 gode råd fra Claus Steinlein

Hav tillid: Vi bruger mange kræfter på vores ansatte. Mine forældre lærte mig, at jeg skal tro på det bedste i mennesker, og at alle har noget godt i sig. Man kan godt være uenig, men hvis man går tillidsfuldt ind til mennesker, oplever jeg rigtig ofte, at man får en god dialog og forståelse for hinanden.

Indrøm fejl: Jeg laver også fejl. Det kan være alt fra spillerindkøb til kontraktforlængelser, og nogle gange er det i offentligheden. Det skete, da jeg under et interview sagde, at vores tidligere spiller Rafael van der Vaart skulle på plejehjem, når hans kontrakt udløb. Det var kun sjov og spas og sagt med et smil på læben, og det blev taget ud af kontekst. Men den ene sætning ødelagde det hele, og det var langt fra optimalt. Jeg har super meget respekt for van der Vaart og ville aldrig nogensinde nedgøre ham. Derfor sagde jeg først undskyld til ham og efterfølgende til resten af spillerne og forklarede, at jeg havde dummet mig.

Hårdt arbejde: Dem, der lægger flest timer i deres arbejde, kommer længst. Jeg tror ikke, man er født til noget. Det er kulturen og menneskene, der udvikler dig.

Claus Steinlein om den hårde tone på sociale medier Jeg er ikke på sociale medier, og jeg har sagt til mine børn, at de skal passe på med, hvad de læser. Jeg oplever, at tonen generelt og over for mig er hård på sociale medier. Selvom jeg tit joker med min bestyrelsesformand Rasmus Ankersen om det, bliver jeg ramt, når jeg læser grimme ting om mig selv. Jeg forsøger at gøre det så godt som muligt, og det betyder meget for mig, at folk omkring mig kan lide mig. Vi skal ikke nødvendigvis være enige, men det, jeg gør, gør jeg for alles bedste.

Jeg har mange ansatte, som har været med i 15 år, og det ser jeg som et tegn på, at jeg nok ikke er så dårlig en chef eller menneske, som jeg nogle gange bliver fremstillet som. Jeg oplever heller aldrig, at nogen kommer hen til mig på gaden og siger, jeg er et dårligt menneske. Tværtimod oplever jeg stor anerkendelse, både på hjemmefronten og her i København.

Men selvfølgelig er det berettiget med kritik i medierne, når vi melder ud, at vi skal spille i Europa tre gange inden 2020 og ikke indfrier det. Der er det helt på sin plads at få nogle øretæver, det er jeg ikke så fintfølende over for. Men vi burde i Danmark være foregangsland på sociale medier og spørge os selv, hvordan vi kan gøre det bedre som samfund. Ikke for min skyld, men fordi der er så mange unge mennesker, som går ned med stress, fordi de skal leve op til alle mulige krav på sociale medier. Sofie Linde er et af mine forbilleder, fordi hun netop siger, at det hele ikke skal være perfekt. Vi skal snakke til hinanden, som vi ville gøre i virkeligheden.

Blå bog Claus Steinlein

  • Født 12. januar 1972 på Bornholm.

  • 1991-1998: Professionel fodboldspiller i flere jyske klubber, heriblandt AaB og Ikast FS.

  • Har været en del af FC Midtjylland siden fusionen mellem Ikast FS og Herning Fremad i 1999.

  • Først som chef for FC Midtjyllands fodboldakademi – derefter forskellige stillinger. Adm direktør siden 2017.

Andre læser også