2019 / 10 / 28
Sammendrag
Del
Ledelse & organisation

Kommentar: Ledelse er intenst personligt

Mads Nipper
Adm. direktør
Ørsted

Der er skrevet talrige bøger og artikler omkring autentisk ledelse. Om at være sig selv i ledelsesgerningen, og ikke blive til en fundamentalt anden person, når man træder ind af døren til virksomheden eller bliver leder for første gang. Og det er naturligvis helt rigtigt og vigtigt. Men i praksis ganske kompliceret, fordi man som leder selvsagt ikke handler ens i familien, med venner og på arbejdet som chef.

Det er derfor vigtigt at kende sig selv godt nok til at kunne være tilstrækkeligt forskellige versioner af sig selv i forskellige situationer – men samtidig være sig selv og tro mod de grundlæggende værdier, man har.

Mine værdier

Personligt var jeg omkring ti år inde i min ledelsesgerning, inden jeg fik sat ord på de grundlæggende personlige værdier, jeg har. Og dermed også de værdier, der helt fundamentalt ligger til grund for, hvordan jeg prøver at være som leder. Disse værdier har fulgt mig siden og lyder sådan:

1) Altid give mere energi end jeg tager. Denne værdi driver mig til altid at prøve mit allerbedste på at efterlade mennesker omkring mig med mere energi, end da jeg startede min interaktion med dem. Uanset om det er i et town hall møde for 1000 mennesker, i et direktionsmøde, en vanskelig 1-1 samtale, et post på min interne blog, eller bare et smil til en kollega på vej i kantinen. Så prøver jeg konsekvent at give mere end jeg tager. Det lykkes langtfra altid, men jeg prøver konsekvent.

2) Være tilstede hvor jeg er. Der er intet mere frustrerende end en fraværende leder. En leder, som tydeligvis ikke hører efter, har sit hoved et andet sted, eller endnu mere demonstrativt, måske ligefrem sidder og svarer på e-mails i et møde. Tilsvarende er en synlig, nysgerrig og engageret tilstedeværelse utrolig positiv for andre mennesker. Og det at være tilstede i nuet øger i øvrigt livskvaliteten hos mig selv, da det hjælper med ikke at have så megen dårlig samvittighed over egentlig at synes, at jeg burde være et andet sted. Kender vi ikke alle situationen, hvor vi tænker, at vi burde være med familien, når det sene møde trækker ud. Eller det mentale fravær i samværet med familien, fordi vi tænker på arbejde, selvom vi er hjemme. Jeg gør. Men det hjælper mig at være bevidst tilstede, hvor jeg er.

3) Tilstræb balancen. Jeg tror på, at den bedste ledelse findes i balancen. Balancen mellem forskellige syn på problemstillinger. Balancen mellem det korte og lange sigt. Balancen mellem det dybe formål og virksomhedens indtjening. Og balancen mellem at være beslutningsdygtig og uddelegerende. Dette er blot eksempler på de utrolig mange paradokser i den gode ledelse – og jeg prøver bevidst at ramme balancer, fremfor at finde den nemme løsning i ”sort eller hvidt”.

Faktisk er jeg er ofte småfrustreret over mig selv som leder

Konfliktsky

Værdierne er svære at efterleve. Faktisk er jeg er ofte småfrustreret over mig selv som leder. Eksempelvis over, at jeg ender med at blive for konfliktsky, fordi jeg vil give alle mennesker energi. Over at tingene går for langsomt, fordi jeg tilstræber balancen. Eller over at jeg siger ja til for mange ting, som andre gerne vil have mig til.

Men selvom frustration ikke er godt for nogen, hjælper det mig til at holde en høj grad af bevidsthed omkring min egen ledelse. Og bevidsthed er godt, fordi det sikrer konstant refleksion og udvikling.

Andre læser også