2020 / 03 / 25
Sammendrag
Del
Bestyrelsesformand for bl.a. SAS Carsten Dilling rykker tættere på ledelsen i denne krisetid. Men kunsten som formand er ikke at drive virksomhederne, men være til rådighed og at få alle kompetencer i bestyrelsen i spil. Arkivfoto: Thomas Nielsen
Ledelse & organisation

SAS-formand: “Ingen aner hvordan luftfarten ser ud efter krisen”

Af Susanne Tholstrup
Journalist

Bestyrelsesformand for SAS, MT Højgaard og NNIT, Carsten Dilling, har rygende travlt på grund af coronakrisen. Den griber ind i alle de virksomheder, han har med at gøre.

Carsten Dillings telefon og computer er rødglødende. Han er i tæt kontakt med ledelserne i SAS, MT Højgaard og NNIT dagligt. Værst står det til i SAS, for ingen aner, hvordan luftfarten ser ud efter coronakrisen, fortæller han.

“Jeg har i hele min portefølje corona inde på livet. Der er byggepladser, vi forsøger at holde i gang, vi skal beslutte, om flyene skal være på jorden eller på vingerne, og det var NNIT, der først blev ramt. Her har vi 900 ansatte i Kina, som vi skulle have til at arbejde hjemmefra,” siger Carsten Dilling.

Det betyder for ham som formand, at mødefrekvensen med ledelserne er steget markant. Ofte til flere gange om dagen.

“Når bestyrelsen rykker tættere på ledelserne, er det formandens pligt at sikre, at det er ledelserne og ikke bestyrelserne, der driver virksomhederne. Bestyrelsen skal hele tiden kun rådgive og sikre, at alle virksomhedens interessenter bliver tilgodeset,” slår han fast.

Til gengæld har SAS en virkelig professionel ledelse, der præcis ved, hvad den skal gøre og i hvilken rækkefølge

Den mest tidskrævende formandspost er SAS, hvor antallet af medarbejdere og kunder er højt, og der er interessenter i alle verdenshjørner.​​

“Til gengæld har SAS en virkelig professionel ledelse, der præcis ved, hvad den skal gøre og i hvilken rækkefølge. Og vi er så heldige at have nogle meget ansvarlige aktionærer, som stiller op bag firmaet lige nu. Vi har en rigtig god dialog på den front.”

“Og så har vi gavn af de tiltag, som regeringen har gjort for hele erhvervslivet omkring kompensation for at sende folk hjem. Det er meget vigtigt, fordi det giver os et pusterum,” siger han.

Undgår I fyringer i SAS?​​

“Det er for tidligt at sige. Vi håber, vi kan komme bedst muligt igennem via lønkompensation og frivillig lønnedgang. Det er meget vigtigt i denne sammenhæng og et godt initiativ. Men det er for tidligt at sige, hvilke konsekvenser, krisen får.”

Fyringer skal undgås

“Ingen aner jo, hvordan luftfarten vil se ud efter krisen. Men vi står i en situation, hvor vi skal være operationsdygtige i alle virksomheder og klar til at rykke, når tingene begynder at normalisere sig igen, og vi kommer ud af tunnelen. Det er meget vigtigt at bevare vores kompetencer. For vi mener jo, at vi har hyret det helt rigtige team i hver eneste virksomhed.”

I MT Højgaard forsøger ledelsen at holde gang i byggepladserne, men udskyder alle projekter, der foregår inden døre. Her er kunsten at holde hjulene i gang og samtidig sikre medarbejdernes helbred og sikre, at de ikke bidrager til nye smittekæder.

Vi har været inde i en højkonjunktur, hvor du og andre har talt meget om klima, bæredygtighed og socialt ansvar. Kan man holde fast i den dagsorden under en krise?

“Det er klart, at fokus bliver anderledes på den korte bane. Sådan er det. Men på længere sigt går den dagsorden ikke af mode eller bliver mindre vigtig. Netop bæredygtighed og klima er super vigtigt i alle de virksomheder, jeg har med at gøre.”​​

Lige nu drejer det sig for bestyrelsen om at være parat, hver gang den skal orienteres eller have en mening om en problemstilling. Og så er det formandens særlige pligt i en krisetid at bringe samtlige kompetencer i bestyrelsen i spil, understreger Carsten Dilling.

stho@borsen.dk​

ANNONCE:

Er du klar til en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem? Børsens bestyrelsesuddannelse vil ruste dig til at skabe afgørende værdi i erhvervslivets øverste lag. Læs mere om uddannelsen her.

Andre læser også