Devoteams adm. direktør, Søren Nielsen, vil bruge coronaisolationen til at komme med et tiltag, der skal sikre, at de enkelte medarbejderes personlige og faglige leder ikke er den samme. Arkivfoto: Peter-Emil Witt
 
29 / 04 / 20
Ledelse & organisation

Her vælger man selv sin personlige leder: Hvert år til jul kan man vælge en ny

Af Susanne Tholstrup
Journalist

Devoteam går nye veje for at fastholde de attraktive medarbejdere, der har forstand på digital transformation. Vælg din egen personlige leder i stedet for at rejse til anden virksomhed.

Hvert år lige før jul får de 200 medarbejdere i it-konsulenthuset Devoteam på Lyngbyvejen på Østerbro en ganske særlig julegave.

De får muligheden for at vælge en ny personlig leder. Og det benytter hver femte medarbejder sig af.

Vi ved jo fra adskillige undersøgelser, at folk skifter job, fordi de er utilfredse med nærmeste leder

Virksomheden gør det for at holde på de attraktive it-medarbejdere, der mestrer disciplinen digital transformation, og som der er rift om på det globale arbejdsmarked. Medarbejderne bliver i firmaet, fordi de er vilde med ordningen. Er kemien ikke god med nærmeste personlige leder, behøver de ikke søge væk. Alle ved, at de kan vælge et nyt match ved juletid.

Men især de unge konsulenter bruger ordningen til at vælge ledere, der kan styrke deres personlige udvikling.

Adm. direktør for Devoteam i Danmark Søren Nielsen fortæller fra coronaisolationen i hjemmet i Birkerød:

“Vi ved jo fra adskillige undersøgelser, at folk skifter job, fordi de er utilfredse med nærmeste leder, eller fordi de higer efter personlig udvikling. Det er jo aldrig arbejdsopgaverne eller kollegerne, der er skyld i jobskiftet. Derfor er ordningen god for os, da den er med til at fastholde medarbejdere, der er svære at rekruttere.”

Det hænder også, at medarbejdere bliver prikket på skulderen: Nu er det tid til forandring, ellers gror du fast. Så skal der skiftes leder, forklarer Søren Nielsen.

Inspireret af Lars Kolind

Ordningen er ikke ny i Devoteam. Faktisk er den 20 år gammel og er oprindelig inspireret af Lars Kolinds spaghetti-organisation i Oticon, fortæller han.

Dengang hed firmaet Fischer & Lorenz, som i 2001 blev opslugt af franske Devoteam, der nu har 8000 it-konsulenter i Europa. Men Danmark har fået lov til at beholde sin egen identitet og særordning med at vælge personlige ledere en gang om året.

Men i starten var der svære tabuer omkring ordningen. For hvordan skulle man lige forklare, at man hellere ville have en anden personlig leder at gå til MUS-samtale med og tale barsel, ferie og løn med. Men uden at lederen følte sig vraget.

Søren Nielsen:

“I dag er det blevet en del af kulturen, at man fravælger nogen for at vælge en anden. Men der er ikke altid frit valg på alle hylder. Hvis en personaleleder bliver valgt af alt for mange, må medarbejderne vælge om. Men vi får i reglen kabalen til at gå op.”

“Omvendt. Det sker også, at der er personaleledere, der igen og igen bliver valgt fra. Så har vi et princip om, at så er det nok, fordi de ikke skal være personaleledere længere. Det har flere oplevet, men de er stadig hos os og har fået en mere faglig rolle,” forklarer Søren Nielsen.

Alt det omkring personalelederne er isoleret i et kredsløb for sig hos Devoteam. Ellers er de organiseret efter faglighed og arbejdsområder og kvalifikationer. Altså en faglig organisation. Men i hver faglige enhed har medarbejderne vidt forskellige personlige ledere, som ikke blander sig synderligt i deres faglige opgaver.

Og det har sin pris, indrømmer Søren Nielsen.

“Vores organisering kræver mere koordinering. Når en afdeling er i gang med udviklingsinitiativer, som medarbejdere skal byde ind på, kræver det en koordinering med de ansattes personaleledere. Det kræver tid. Nogle gange er vi desværre ude for, at nogle faglige ledere siger, åh, det er da også for bøvlet. Vi vælger en klassisk model, der ikke involverer personaleledere.”

“Men i hverdagen forstår vi nu at balancere det og tænke på, at vores model er en fordel for alle,” tilføjer Søren Nielsen.

Ifølge Dansk HR skifter hvert ottende job pga. dårlig ledelse og konkluderer, at “hvis nøglemedarbejdere skifter arbejdsplads, fordi de er trætte af deres leder, bliver det hurtigt kritisk for forrentningen.”

It-specialister er blandt de mest eftertragtede faggrupper på det danske arbejdsmarked. Jobindex' jobglæderapport for it-branchen fra okt. 2018 viser at:

  • Blandt 3.000 adspurgte it-specialister var 85 pct. åbne over for nye muligheder, og mere end halvdelen forventede at sidde i et andet job inden for 24 måneder.

  • 61 pct. var blevet kontaktet af headhuntere mindst én gang i løbet af tre måneder.

  • Ca 20 pct. af Devoteams medarbejderne skifter årligt personaleleder.

Når det er sagt, understreger han, at personalelederne ingen indflydelse har på fordelingen af de faglige opgaver, deres “medarbejdere” skal have. De kan kun tilskynde til, at medarbejdere med særlige udviklingsbehov kommer med på bestemte projekter, der er relevante for dem. Det er de faglige ledere, der sætter holdet for de projekter, der skal udføres for kunderne.

“De projekter, vi løser for kunderne, er afhængige af de faglige kompetencer, der er i huset, og den måde, vi har grupperet os på. Men deltagerne har ofte vidt forskellige personaleledere bag sig.”

Desværre oplever Søren Nielsen for tiden, at medarbejderne vælger personaleledere inden for eget fagområde. Det er ikke meningen med ordningen – selvom det kan være det nemmeste. Der skal mere bredde på, ifølge Søren Nielsen.

Han vil bruge coronaisolationen til at komme med et tiltag, der skal sikre, at de enkelte medarbejderes personlige og faglige leder ikke er den samme.

Fem forskellige ledere

“Jeg har været i Devoteam i 14 år, og der er ingen tvivl om, at det frie valg af personlige leder har fastholdt mig i firmaet, fortæller Sine Fogh-Nielsen.

Hun har haft fem forskellige personlige ledere i løbet af de 14 år.

“Jeg har valgt leder alt efter, hvor jeg var henne i mit karriereforløb. Men jeg har mest vurderet efter kemi – hvem passede jeg bedst sammen med. Hvem ville kunne sætte sig ind i mig og min måde at være konsulent på, og hvem kunne bidrage til min personlige og faglige udvikling,” siger hun og understreger:

“Det er jo ikke altid, at man har den bedste kemi med sin faglige leder. Vores system gør, at man kan få frisk luft uden at skifte job. Man kan sige til sin personlige leder: Nu har du givet mig alt det, du kan. Nu går jeg videre med en ny personlig leder.”

Sine Fogh-Nielsen har selv været personaleleder, men så gik hun på barsel. Da hun kom tilbage, havde de selvfølgelig fået nye ledere. Det har hun det helt fint med.

Anden form for sparring

Alex Bjørnstrup er tidligere studentermedhjælper, nu konsulent og har været ansat i knap tre år i Devoteam.

“Jeg valgte at skifte personlig leder, da jeg blev konsulent. Jeg havde da brug for en helt anden form for sparring og støtte i at springe ud som ung konsulent. Jeg valgte en personlig leder, som ikke er min faglige leder i mit team. Jeg synes, vores system fungerer rigtig godt,” siger Alex Bjørnstrup.

God til coaching

Skiftet fra at være konsulent i offentlige styrelser til privat sektor hos Devoteam var voldsomt for Claus Isachsen.

“Jeg skulle finde mig selv i en helt anden rolle hos Devoteam. Jeg fandt hurtigt ud af, at det var vigtigt for mig at udvikle mig personligt og fandt en leder, der var god til at coache mig. Da jeg hvilede i min rolle, kunne jeg begynde at opdyrke min faglighed. Det har givet mening for mig,” fortæller han.

Han har nu sin tredje personaleleder. Han vælger dem efter deres lederkvalifikationer og efter hvem, der kan matche den personlige udvikling, han ønsker.

“Men det kan også handle om at udfordre mig selv og vælge en personaleleder, der stryger mig mod hårene og sikrer, at jeg kommer ud af min komfortzone. Når jeg har haft en sådan leder et stykke tid, har jeg måske mere brug for at falde lidt til ro. Så skal der en anden type leder til,” siger Claus Isachsen, der har været tre år hos Devoteam.

ANNONCE:

Som leder kan og bør du ikke være til stede overalt hele tiden. Øg dine medarbejderes evne til selvledelse, og udnyt det uforløste potentiale. Læs mere om Børsens uddannelse i distribueret ledelse her.

FORSIDEN LIGE NU