2020 / 01 / 22
Sammendrag
Del
HR-direktør Annette Otto ser motionsrummet i Atea som et stort aktiv i bestræbelserne på at komme overvægt til livs blandt medarbejdere og ledere. Det er med til at øge trivslen. Foto: Steven Achiam
Ledelse & organisation

Ateas HR-direktør blander sig i overvægt, stress og mellemlederes kompetencer: "De fleste forlader en virksomhed, fordi de er utilfredse med nærmeste leder"

Af Susanne Tholstrup
Journalist

HR-direktør Annette Otto formår med sin strategi at fastholde og rekruttere de stærkt efterspurgte it-medarbejdere til Atea trods et skrammet omdømme. Hun blander sig i folks overvægt og stresstærskler og nedbryder tabuer.

HR-direktøren i it-virksomheden Atea, Annette Otto, synes at lykkes med det umulige.

Hun formår at rekruttere og fastholde de kræsne it-medarbejdere i et glohedt jobmarked. Og det, til trods for at Atea i flere år har været ombrust af møgsager om bestikkelse og underslæb begået af tidligere medarbejdere.

Hun har gjort det så godt, at det i oktober udløste årets HR-pris stiftet af netværket Dansk HR.

Hun lagde en ny HR-strategi i 2016, mens møgsagerne kulminerede.

“Vi var pressede kommunikationsmæssigt og resultatmæssigt. Vi var pressede på stort set alle områder, da vi gik i gang,” fortæller Annette Otto.

Vi besluttede, at vi godt ville tage ansvar for den udvikling for medarbejdernes skyld, for virksomhedens skyld, men også for samfundets skyld

Men faktisk var det ikke skandalerne, der udløste et strategisk skifte.

Fedme på dagsordenen

“Det startede med, at jeg som mange andre kiggede på de sundhedsprofiler, som Sundhedsstyrelsen laver, og måtte konstatere, at befolkningen bliver tykkere og tykkere, vi bevæger os mindre og bliver mere mentalt pressede. Vi kiggede på vores egen organisation og kunne se, at den er nogenlunde på niveau med resten samfundet. Det er jo ikke godt nok.”

“Vi besluttede, at vi godt ville tage ansvar for den udvikling for medarbejdernes skyld, for virksomhedens skyld, men også for samfundets skyld. Vi kunne se, at det ville give mening at få bedre mental og fysisk trivsel ind på vores agenda,” forklarer Annette Otto.

Det indebærer, at der er sat tabuer på HR-agendaen som overvægt og stress – emner, som lederne skal lære at blande sig i, og som medarbejderne skal vænne sig til at blive konfronteret med.

Når møgsagerne samtidigt var på deres højeste, betød det, at der skulle mere til af alle tiltag for at få effekt. Og det skal der stadig.

“Når man skal fastholde og tiltrække medarbejdere, er det fundamentalt, at man driver nærværende ledelse, har fokus på trivsel og har gode fora, hvor man kan mødes med kollegerne, og at medarbejderne kan se en god mening med deres indsats. Men når man er i en så udfordret position, som vi var, skal der mere til af det hele.”

Imagekrisen løjer af

Personaleudskiftningen i Atea har været under pres, men nu ligger den lige under eller på niveau med branchens ca. 20 pct. medregnet dem, der selv siger op, og dem, som bliver opsagt, oplyser Annette Otto.

I en periode blev der ofte spurgt ind til skandalerne i ansættelsessamtalerne – hvad betød de for kulturen i virksomheden? De spørgsmål er ebbet ud.

Vi har gjort det på den måde, at vi ikke taler om sundhed, for hvem bestemmer, hvad der er sundt? I stedet snakker vi om energi og trivsel

“Vi er kommet ud på den anden side med alle de tiltag, vi har taget i hele virksomheden, men også inden for HR. Og vi får de ansøgere, vi skal bruge.”

Legitimt at tale om fedme

Ingen medarbejdere har givet udtryk for, at virksomheden ikke skal blande sig i deres ve og vel:

Om de er overvægtige eller ej, om de af og til føler sig stressede. Tværtimod er det blevet legitimt.

“Vi har gjort det på den måde, at vi ikke taler om sundhed, for hvem bestemmer, hvad der er sundt? I stedet snakker vi om energi og trivsel. Det vil de fleste gerne have mere af. Men der kan ryge en djævel i dig, hvis jeg spørger, om du vil være sundere. Sundhed opleves forskelligt.” ​​

Desuden har hun gjort meget ud af, at energi og trivsel er et fælles ansvar. Man kan selv vælge de aktiviteter, man vil deltage i.

“Ambitionen er at give alle inspiration og mulighed for at dykke dybere ned i det, de finder mest interessant, og som er sjovt at gøre sammen. Vi har f.eks. danset folkedans, for at vise at motion kan være andet end maraton.”

Alle aktiviteter er frivillige

Hun har nedsat et advisory board blandt medarbejderne, som er med til at finde ud af, hvilke aktiviteter der skal tilbydes.

Selvfølgelig er det muligt for overvægtige at krybe uden om tilbuddene, indrømmer hun.

“Især i starten var der helt sikkert nogle, der krøb udenom. Men efterhånden som det er blevet en naturlig del af vores kultur, bliver man mindre sårbar over for at tale om overvægt og stress. Når vi taler om mental trivsel og nær-ved-stress (begyndende stress, red.), er formålet også at fjerne de tabuer, der er omkring det at være overvægtig eller føle sig stresset.”

Der er to basale programmer for at øge energi og trivsel: “Mere energi i hverdagen” og “Metode til ledelse under pres”.

“Mere energi i hverdagen” understøttes af motionstilbud og fokus på forskellige emner inden for kost, tilbud om hjælp fra diætist, madplaner og opskrifter på intranettet. Der har været eksperter ude og fortælle om emner som antiinflammatorisk kost og gode søvnvaner.

Skolet i at spotte stress

Alle mellemledere er skolet i programmet om ledelse under pres. De lærer at spotte begyndende stress og er udstyret med værktøjer til at tage hånd om det. Bl.a. bliver de ramte medarbejdere spurgt om, hvordan de har det med de enkelte opgaver, som de skal markere med trafiklys, rød, gul eller grøn.

Vi kan se, at jo længere tid folk bliver hjemme med stress, jo sværere er det for dem at komme tilbage. Derfor forsøger vi at få dem på arbejde nogle timer hver dag og møde kollegerne, så vi får afdramatiseret, hvad stress er

Det er også et mantra i Atea, at medarbejderne så vidt muligt møder på arbejde et par timer hver dag, selvom de føler sig stressede, og at de spiser frokost med kollegerne.

“Vi kan se, at jo længere tid folk bliver hjemme med stress, jo sværere er det for dem at komme tilbage. Derfor forsøger vi at få dem på arbejde nogle timer hver dag og møde kollegerne, så vi får afdramatiseret, hvad stress er.” ​​

Der er lagt interview ud på intranettet med medarbejdere og ledere, der fortæller om, hvordan de selv har oplevet stress eller begyndende stress. Rundt omkring er der puslespil til fri afbenyttelse.

“Med puslespil vil vi gerne vise, at det er legitimt at holde pauser. Desuden er det sundt for hjernen, fordi man ikke kan tænke på andet, når man lægger puslespil. Det renser hjernen,” forklarer hun.

Resultaterne taler for sig selv

Hendes indsatser har resulteret i et fald i antal langtidssyge, antallet af svært overvægtige er faldet fra 18 til 13 pct. 45 pct. synes, de har fået bedre kostvaner, og 29 pct. har fået bedre søvnvaner. 33 pct. af dem, der har deltaget i fysiske aktiviteter, mener, de er blevet mere aktive generelt.

Ledelse er for mig alfa og omega. Ingen medarbejdere forlader en virksomhed, fordi topledelse er nogle fjolser eller nogen, de ikke bryder sig om. De fleste forlader en virksomhed, fordi de er utilfredse med nærmeste leder

Afgørende for resultaterne er, at mellemlederne er toptrænede i at drive god og nærværende ledelse.

“Ledelse er for mig alfa og omega. Ingen medarbejdere forlader en virksomhed, fordi topledelse er nogle fjolser eller nogen, de ikke bryder sig om. De fleste forlader en virksomhed, fordi de er utilfredse med nærmeste leder,” slår Annette Otto fast.

Hun har en grundtro på, at hvis alle virksomheder investerer i mennesker med samme omhu, som de investerer cashflow, ville de kunne præstere flere fantastiske resultater.

“Det er undervurderet, hvad mennesker er i stand til med god ledelse. Det er en af mine drivere.”

ANNONCE:

Stress er ofte et resultat af utilstrækkelig ledelse og relationer. Lær at beskytte dine medarbejdere med Børsens uddannelse i stress og bæredygtig ledelse. Læs mere om uddannelsens læringsmål her.

Andre læser også