KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement

Flere danske unge bor hjemme i længere tid

Foto: Unsplash

Mellem 2011-2021 er der sket en stigning i danske unge mellem 18-22 år, som bor hjemme, viser en nylig rapport fra Danmarks Statistik. I 2021 var det 42 procent af de 21-årige, som boede hjemme, mens andelen var 32 procent i 2011. Men hvordan kan det være, at de unge vælger at blive hos deres forældre?

Mangel på opbevaringsplads - leje af container

Der kan være mange årsager til, at de unge vælger at flytte senere hjemmefra. En flytning kan være uoverskuelig, og særligt hvis man har mange ting, som skal fragtes i flyttebilen. Derfor kan en mulighed være at gøre brug af leje af container. Ved leje af container kan man vælge mellem forskellige typer lejecontainere, alt efter, hvad man skal have opbevaret.

Når man lejer en container til sine ejendele, får man en tør og sikker opbevaring, da en container til indbo også fås isoleret, hvilket er ideelt til efterår og vinter. Derfor kan unge og studerende få mere plads til overskydende møbler eller kasser med affektionsværdi ved containerleje.

At bo hjemme under studiet

Rapporten viser, at der er en bemærkelsesværdig stigning ved hjemmeboende unge, som ikke studerer. I 2021 boede over halvdelen af unge, som ikke studerer, hos sine forældre. Til gengæld er der ikke en stor forskel hos de unge, der studerer på en ungdomsuddannelse. Det kan skyldes, at unge som ikke bor tæt på uddannelsesbyerne er nødsaget til at flytte, hvis ikke de skal pendle. Til gengæld er der flere unge, der går på en ungdomsuddannelse, som bor hjemmefra, da gymnasier og erhvervsskoler ofte er fordelt mere ud i landet.

Alligevel er der studerende på de videregående uddannelser, som vælger at bo derhjemme, blandt andet på grund af den høje inflation. Det påvirker forbrugerpriserne, og derfor kan det være svært for en, der lever på SU, til at få budgettet til at hænge sammen.

Dyre lejlighedspriser

På grund af inflationen har man derfor set, at priserne på studiebøger, fødevarer og transport er steget, hvilket kan være store udgifter for en på SU. Men en af hovedårsagerne er også, at det kan være dyrt at få egen bolig. I flere studiebyer bliver der udbudt boliger til en lavere husleje, så studerende kan flytte ind.

Men for det første er der ofte større efterspørgsel på de studieboliger end udbud, og samtidig kan de studieboliger også stadig være til en høj husleje i blandt andet Aarhus og København. Så med et presset boligmarked, kan det være sværere for de unge at finde en bolig tættere på deres uddannelsesinstitution eller job. Selv om det kan være svært for de unge at få en bolig, kan det være et større skridt mod at blive mere selvstændig, da man som udeboende får greb om indtægter, forbrug og opsparing.

Få hjemmeboende danske unge i EU

Hvis man sammenligner med resten af de nordiske lande, er danske unge blandt dem, der flytter tidligt hjemmefra, da 35 procent af de norske unge mellem 20-24 år bor hjemme. Andelen af danske 20-24-årige, der bor med deres forældre er 18 procent. Men ser man mod resten af Europa, er det størstedelen af de italienske og kroatiske unge, som bor hjemme, da andelen er over 90 procent.

Forsiden lige nu