Hvorfor skal det være så svært at forstå kunstig intelligens?

Adam Estrup
BLOGS Af

Det er 20 år siden maskinerne første gang gav os klø i det ædle skakspil, indtil da hyldet som et begavelsesmæssigt stronghold. Den binære tilgang til verden var ikke et match for den menneskelige kreativitet, hed det sig.

Det var så dengang. Og den kunstige intelligens er siden kommet godt i gang med at forvise os til hjælpeklassen. Uden inklusion. Vores køleskabe kan selv bestille mælk, vi har apps, der diagnosticerer sygdomme bedre end vores egen læge og om føje år sidder vi komfortabelt med ryggen til rattet i selvkørende biler.

Afhængigt af ståsted er den kunstige intelligens en velsignelse eller det modsatte.

Den kan potentielt sætte os fri, skabe tid og rum for kreativitet, reducere fattigdom og gøre os alle rigere, bedre og mere lykkelige. Eller de stedse klogere maskiner kan efterlade os ensomme, triste og agterudsejlede, måske slavebundne. Endda døde, sådan Terminator-agtigt, fordi de nu bliver sure over at blive kaldt kunstige? Eller bare synes vi generelt fylder for meget.

Om vi ender i Elysium, Hades eller noget midt imellem, så kan man håbe på, at den kunstige intelligens i det mindste sætter sig for at skrue op for den fonetiske indsats. Altså bruge noget krudt på at blive bedre til at tale.

For selv om de er frygteligt kloge, de der maskiner, så kan jeg stadig blive i tvivl om jeg kan lægge besked på telefonsvareren hos et automatiseret telefonsystem. For hvad var det for et navn, der blev forsøgt udtalt? Eller om det er nu jeg skal stå af, når Linje 40E, endda med en chauffør siddende foran, på famlende maskindansk prøver at fortælle, at vi nærmer os Høje Tåstrup Station.

Og også her ender i et kaudervælsk, der ville få selv Stephen Hawking til at græde.

For det er dog pudsigt, at selv om vores teknologiske venner gør det muligt for os at parkere hjernen med deres milliarder af beregninger i nanosekundet, så lyder deres tale stadig mest af alt som det kulørte persongalleri i 80’ernes hedonistiske Leisure Suit Larry. 


 

Se flere blogsProfil

Adam Estrup

Adam Estrup

Selvstændig rådgiver
Adam Estrup falder ofte over absurditeter, hyklerier og double-speak. I det politiske liv og i erhvervslivet. I både ind- og udland. Og bruger dem som afsæt for sine forsøgsvis humoristiske, måske bidende og i alle fald næsten altid respektfulde blogindlæg. Ligesom han også kan finde på at skrive om almindelige erhvervs-hverdagsobservationer.

Han arbejder som selvstændig rådgiver indenfor kommunikation og beslægtede områder, og han har været kommunikationsansvarlig i flere virksomheder. I tillæg har han været med-iværksætter indenfor mediebranchen og driver sideløbende, sammen med sin hustru Dorte FW, der er tandplejer og sundhedsantropolog, et større landbrug i det vestsjællandske.

Få Adams indlæg
som RSS-feed her