Hold op med at kvæle iværksætterlysten

Lysten til at starte sin egen virksomhed spirer voldsomt for tiden, og det betyder, at det nærmest vrimler med iværksættere i Danmark. Det skal vi glæde os over, for iværksætteri er en uundværlig kilde til økonomisk vækst. Men vi skal samtidig passe på, at lysten til at fremme iværksætteri fra politisk hold ikke medfører en lang og indviklet regelbog, der kvæler iværksætterlysten.

For hvad er egentlig god iværksætterpolitik? For mig er det at blande sig så lidt som muligt. Politikerne skal ikke være innovative på borgernes vegne, men derimod skabe så gode vilkår for som muligt for folk, der vil starte egen forretning. Det skal være så nemt som muligt at starte virksomhed, og det skal være så nemt som muligt at få succes.

Politikernes opgave er med andre ord at skabe de overordnede rammer, som de gode idéer kan udfolde sig inden for. Derfor er det smagsdommeri, vi ser fra visse partier i Folketinget, problematisk i mine øjne. I en rus af reguleringsiver optræder mange politikere som selvbestaltede erhvervseksperter, der tror, at de ved bedst.

Men de egentlige eksperter er jo iværksætterne selv. Det er hos dem, succeshistorierne udspringer og udvikler sig. Vi skal huske, at LEGO ikke blev opfundet af Stauning. Og det var heller ikke en politiker, der grundlagde Pandora. Evnen til at omsætte en god idé til en god forretning ligger derimod hos de innovative, dygtige og driftige iværksættere.

Derfor skal politikerne i højere grad blande sig udenom og lade iværksætterne gøre det, de er bedst til. Det indebærer blandt andet, at vi dropper statsstøtten til bestemte industrier, for statsstøtte trækker de innovative kræfter hen imod bestemte løsninger – og væk fra andre. Men hvem siger for eksempel, at vindmøller er det bedste svar på klimaudfordringerne?

Specielt i en tid hvor udviklingen går rigtig stærkt, er det farligt for os politikere at tro, at vi ved, hvilke industrier fremtiden ligger i. Det ved ingen. Smagsdommeriet vil med al sandsynlighed blive overhalet af virkeligheden.

Efter min mening er den bedste iværksætterpolitik altså at skabe nogle rammer, hvor man kan få en god idé og forfølge den, uden politikerne skal gøre sig til dommere over, om idéen nu også passer ind i deres ønsker for Danmark eller ej. Indblanding hæmmer innovation og lysten til at starte sin egen virksomhed. Hvis iværksætterlysten fortsat skal spire i Danmark, må vi gøde jorden rigtigt.

Helt konkret mener jeg, den rigtige strategi er at gøre det så økonomisk attraktivt som muligt at kaste sig ud i et iværksætterprojekt. Vi skal reducere en del af den risiko, der er forbundet med at starte sin egen virksomhed, og samtidig skal vi stille en større gulerod i udsigt til dem, der får succes. Det kan vi gøre ved at sænke skatten både i toppen og i bunden.

For mange iværksættere er lønnen meget lav de første år, mens man knokler for at lykkes med sin virksomhed. Et stort bundfradrag vil betyde, at iværksætterne i langt højere grad kan sove trygt om natten i virksomhedens første år, og det vil få de, der i dag tøver, til at turde. Helt konkret har Liberal Alliance foreslået, at ingen danskere skal betale skat af de første 7.000 kroner, man tjener hver måned.

Når så succesen kommer, og man kan begynde at høste frugterne af måske mange års hårdt arbejde, er det helt urimeligt, at Skat sætter sig på langt over halvdelen af ens indkomst. Det styrker mildest talt ikke motivationen for at yde sin indsats i Danmark. Derfor er det kun rimeligt, at vi også sænker topskatten eller i bedste fald fjerner den helt.

Når nu vi er i gang, så kunne vi oven i købet flotte os og supplere disse indkomstskattelettelser med sænkninger af både selskabsskatten og aktieavancebeskatningen. Det vil gøre det langt mere attraktivt at blive iværksætter.


 

Se flere blogsProfil