Lær medarbejderne at tænke som iværksættere

BLOGS Af

Din organisering afgør, om din virksomhed også er her om fem år, eller om mere agile og omstillingsparate konkurrenter har skubbet jer ud af markedet.

Flere og flere virksomheder opretter mindre organisationer på kanten af virksomheden for at sikre overlevelsen i disruptede markeder.

Kært barn har mange navne; Accelerator, inkubator og Project X er blot nogle af dem. Grundtanken er i al sin enkelthed at oprette små teams, der får som eneste opgave at udvikle de innovative forretningsidéer, som skal skabe virksomhedens fremtid. På MIT har de sat dette på formel med deres 5-5-5 program, hvor teams på 5 personer får 5 uger og et budget på blot $5.000 til at komme med deres nyskabende idé, som kan give virksomheden ny, eksponentiel vækst.

Vores søstervirksomhed KRING har i en rum tid arbejdet med dette mindset, som de har døbt Speedboats. Uanset navnet er tankegangen i mine øjne win-win. De bedste idéer kan realiseres og skabe eksponentiel vækst, mens arbejdet med de øvrige idéer udvikler medarbejdernes iværksættergen og planter den energi, som er nødvendig, når man skal udvikle og drive sin egen idé gennem økosystemet af andre, konkurrerende idéer.

Speedboats tapper med andre ord ind i den dirrende, rastløse energi, man også finder i iværksættermiljøet, hvor man tager 100 pct. ejerskab for sin idé og kæmper med næb og klør for den. Både på grund af idealer og faglige ambitioner, men ofte også for at skabe en økonomi, som gør, at man kan betale sine regninger. Man lærer med andre ord de ansatte at tænke mere som iværksættere end som traditionelle medarbejdere.

Det er netop ”sence of urgency”, energi og hastighed, som denne form for organisering trækker ind i ældre, stivnede virksomheder. Det hjælper dem med at revitalisere sig i et marked, som ellers truer med at tage pusten fra mange. Blot til orientering så er ca. 50% af Fortune 500 virksomheder siden år 2000 her ikke længere, og man spår, at om blot 10 år vil 40% af de eksisterende virksomheder på listen ikke være her mere.

Man opnår den bedste dynamik i sine iværksætterteams ved at sammensætte dem af folk fra forskellige afdelinger, forskellige aldersgrupper og meget gerne med så forskellig faglig og personlig baggrund som muligt. Man behøver ikke hænge sig i tallene 5-5-5, men mere i konceptet:

Få personer, lille budget og kort eksekveringstid.

Hvis jeg skal fremhæve et team, som jeg ser særligt frem til at følge i den nærmeste fremtid, så er det Leo Pharmas nye Innovation Lab. Her har Leo Pharma udskilt en enhed til udelukkende at fokusere på digitalisering og platforme. Danske Bank har gjort det med succes, andre er ved at gøre det, men det som gør Leo Pharma ekstra interessant er, at deres resultater kan ændre medicinalindustrien – en industri, som normalt har årelange og meget komplekse udviklingsforløb, og som nu skal arbejde i et helt andet, entreprenant gear.

Mit råd er, at din organisation også etablerer mindre forretningsenheder væk fra kerneforretningen, hvor udviklingen kan tage fart samt at inddrage unge studerende – jeg har rigtige gode erfaringer med studerende; de ser bare udviklingen på en helt anden måde, end når man har været i erhvervslivet blot nogle få år.

Innovér eller bliv overhalet… i bedste fald!


 

Se flere blogsProfil