Nyt år – nye digitale udfordringer for forretningen

BLOGS Af

2015 er ved at være forbi og jeg vil sige tak for opmærksomheden i det forgangne år, hvor jeg her og i avisen har fået lov at udtrykke mine meninger omkring digital innovation og de muligheder og udfordringer, det giver os som virksomheder og samfund. Samtidig vil jeg tilslutte mig de mange spåmænd og – koner, som traditionen tro kikker i krystalkuglen her hen mod årsskiftet og give et par bud på, hvad der kommer til at optage os og præge debatten om digital ledelse i månederne der kommer. Her er et par bud:

1: Øgede sikkerhedskrav fra EU vil præge forretningsudviklingen

For godt et år siden skrev jeg i disse spalter, at virksomheder og offentlige institutioner var velkomne til at bruge mine data til at skabe bedre og mere personaliserede oplevelser og tilbud for mig som borger og forbruger. Det er de stadigvæk, men med den seneste lovgivning fra EU om opbevarelse af persondata er der ingen tvivl om, at man skal holde tungen lige i munden, når man vil skabe data-dreven innovation i virksomhederne. Det tema går jeg i dybden med i mit næste indlæg i den trykte udgave af avisen i starten af januar. I mellemtiden kan jeg kun opfordre til, at man som leder begynder at læse op på forordningen, hvis man har lidt ekstra tid i feriedagene. Jeg tror det er en ret sikker spådom, at denne lovgivning kommer til at sætte et pænt fingeraftryk på mange virksomheders it-prioriteter i de kommende to år frem mod lovens ikrafttræden 1. januar 2018. Og det bekræfter samtidig, at der skal sættes fokus på bestyrelsernes digitale kompetencer, som professor Jesper Lau Larsen og jeg selv tidligere i år har plæderet for – med en bødestørrelse for overtrædelser, der kan nå op på to procent af en virksomheds globale omsætning, er implementeringen af de nye regler noget, som skal på dagsordenen også i bestyrelsessammenhæng.

2: Standardisering vil sætte turbo på The Internet of Things

Der er skrevet mange spaltemeter om, hvor stort et fænomen, The Internet of Things (IoT) er og bliver. Men mange af os har måske ikke helt følt dets nærvær i hverdagen endnu. Det tror jeg vil ændre sig ret snart. Analytikeren Puni Rajah skrev i sensommeren om arbejdet i et globalt industrikonglomerat, som nu i snart to år har pågået med at skabe en fælles arkitektur, sikkerhedsreferencer og endda en ordbog for IoT. Det skal sikre, at de mange webopkoblede sensorer med videre kan arbejde sammen i stedet for i siloer, således at vi begynder at få en oplevelse af, at vores liv organiseres ’ambiently’, altså uden at vi rigtig opdager, at det foregår eller konstant skal give systemer kommandoer. Som led i dette spår Gartner i sin egen trendrapport for 2016, at med 25 mia. datagenererende devices i 2020, bliver dataforståelse og –mestring et hidtil uset konkurrenceparameter for virksomheder: De har endda et navn for den nye trend: ”algoritme-økonomien”.

3:Virksomheder begynder at mestre indsigts-systemer

For at gøre algoritme-økonomien til virkelighed, skal vi organisere os anderledes end vi gør i dag. Digitale værktøjer bidrager kun til at skabe innovation, hvis de bruges med den rette forretningstilgang. Forrester’s Brian Hopkins gav tidligere på året et udmærket bud på, hvilke elementer der skal være til stede for at sikre fuld udnyttelse af data-indsigt og levere den rette information til kunder og borgere, netop på det tidspunkt hvor behovet opstår. Han peger på nødvendigheden af små, tvær-funktionelle teams som kombinerer forretningsforståelse, dataindsigt, softwarekompetencer og ingeniørvidenskab og som hurtigt kan implementere ændringer i takt med, at kundernes adfærd eller behov ændrer sig. Han understreger samtidig, at dette kun er muligt, hvis man har en dokumenteret proces, som både er agil og lever op til governance-krav. Og hermed kan vi loope tilbage til punkt 1 på spådomslisten, for skal man leve op til EU-kravene, er dokumentation alfa og omega. Jeg spår, at de virksomheder som udviser rettidig omhu i forhold til de kommende ændringer, vil begynde at se organisationsdiagrammer grundigt igennem og tale med HR om, hvorvidt de rette kompetencer er på plads til at møde udfordringerne.

Jeg ønsker alle et godt, produktivt og innovativt 2016. Godt Nytår!


 

Se flere blogsProfil