Vestas skuffer: Taber både omsætning og indtjening
Topchef Anders Runevad, Vestas. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Virksomheder Af
Det store prispres i vindmøllebranchen har nu for alvor ramt Vestas. 

Den danske vindmølleproducent taber således både omsætning og indtjening. 

Samtidig sænker selskabet sit udbytte, fremgår det af den netop offentliggjorte årsrapport for 2017. 

Omsætningen nåede lige knap 10 mia. euro, en mindre tilbagegang sammenlignet med året før, hvor den lå på 10,2, og det er under analytikernes forventninger op til regnskabet. 

Derudover falder indtjeningen markant i et marked, der er ramt af stort prispres og overskuddet efter skat dykker med 70 mio. euro til 894 mio. euro. 

Runevad: Intens konkurrence 

Topchef Anders Runevad erkender da også, at 2017 var et år med intens konkurrence og prispres. 
 
"Under disse betingelser opviser Vestas en stærk 2017-performance, hvor vi atter var industriførende på profit-marginer og leverede en solid omsætning, frit cash flow, en rekordhøj ordreindgang og en voksende og profitabel serviceforretning. Vi demonstrerede, at selv under udfordrende vilkår som disse, er vi i stand til at holde udgifterne nede og drage fordel af vores globale tilstedeværelse og teknologiske lederskab til at forblive nummer et i industrien," udtaler Anders Runevad. 

Vestas sænker udbyttet fra 9,71 til 9,23 og vil starte et aktietilbagekøbsprogram på 200 mio. euro.

Forventningerne til fremtiden 

Vestas afslører også sine forventninger til fremtiden, hvor målet fortsat er at være markedsledende. 

I 2018 forventer selskabet at holde en omsætning på mellem 10 og 11 mia. euro., men der var komme yderligere pres på indtjeningen. 

Vestas forventer en ebit-margin på mellem 9 og 11 pct., og det er en markant forringelse i forhold til 2017, hvor selskabets margin nåede 12,4 pct. 

"Det vidner om at tiden med 15 % drømme EBIT er langt væk og på trods af sin status som den stærkeste i industrien kan tallene ikke sløre, at profitabiliteten er på vej ned. Guidance for 2018 er forsigtig og investorernes forventninger er blevet skruet meget ned de seneste uger. Spørgsmålet er nu om de er skruet tilstrækkelig langt ned og om de anser guidance for forsigtig eller mere et udtryk for at de helt gode tider er et overstået kapitel," skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar til regnskabet her til morgen. 

Turbulent periode 
 
Vestas har været igennem en turbulent periode, siden vindmølleproducenten præsenterede kvartalsregnskab i november sidste år.

Investorerne sendte aktien mod afgrunden, da Vestas-toppen fortalte om et stigende prispres, og investorerne har holdt vejret op til præsentationen af årsregnskabet onsdag morgen. 

Flere af den danske vindmølleproducents konkurrenter har i løbet af januar præsenteret regnskaber og kommet med udmeldinger, der stikker i vidt forskellige retninger.

Konkurrent ramt af prispres 

GE har talt om et markant prispres, mens Siemens Gamesa få dage senere meldte om stabilisering i priserne, hvilket sendte Vestas-aktien op i sidste uge. 

"Vestas forventer markedsbetingelser, der på længere sigt vil afspejle at vindenergi vil blive handlet på almindelige markedsvilkår i størstedelen af alle markeder. Vindenergiindustrien er i færd med at undergå en transition til en mere moden industri uden subsidier. Denne forandring leder til et højst konkurrencepræget marked og vil sandsynligvis drive en yderligere konsolidering i industrien," skriver Vestas onsdag morgen i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet. 

Har du brug for ny inspiration efter sommerferien? I Børsen Executive Club møder du topchefer fra ind- og udland. Klik her, og læs mere.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Byggefirmaer tredobler deres omsætning i Island på et år

Økologiske landmænd under pres: "Det ville jo være fantastisk, hvis staten bare betalte til tiden"

Tinder-stiftere sagsøger selskabet for milliardbeløb

Genmab-ansatte udnytter optioner og scorer stor gevinst

Tyrkisk knibe sender dansk medikoselskab i favnen på russisk rigmand

Analyse: Ridser i lakridskongens væksteventyr

Bitcoin har fået bøllebank i august

Boligmangel får Google til at bygge i Dublin

Aktier: Vestas i bund og Novo i top på skidt Nilfisk-dag