Katastrofal mangel på dansk honning: Guldrandet honningfirma køber leverandør
Direktør og hovedaktionær i Jakobsen A/S, Helle Reinevald.
Foto: PR
Virksomheder Af
Skulle du i eftermiddag eller en solbeskinnet dag i løbet af sommeren få lyst til en stille kop kaffe og en bid brød på altanen eller terrassen, så er det ikke sikkert, at det bliver med dansk honning som pålæg.

De seneste to år har de danske biavleres høst ligget omkring 40 pct. under normalen, og det kolde forår skaber frygt blandt avlerne for, at høsten også fejler i år.

Det får Skandinaviens største honningvirksomhed, Jakobsens A/S i vestjyske Aulum, til at købe Danmarks største opkøber af honning, Aulumgaard, fra danske biavlere.

"Vi er løbet tør for dansk honning. Det er ikke sket før i mine 13 år i branchen. Derfor vil vi gerne ind og hjælpe biavlerne med at geare produktionen op - f. eks. ved støtte til generationsskifter, så nye kan komme i gang, og ved tilbud om faste kontrakter, så avlerne er sikre på at kunne komme af med deres produktion, uanset hvor stor den er. Der er brug for en større dansk honningproduktion," siger direktør og hovedaktionær i Jakobsen A/S, Helle Reinevald.

30 mio. kr. i egenkapital

Hun har i Jakobsen A/S musklerne til at hjælpe med finansiering i forbindelse med generationsskifte. Virksomheden har en bogført egenkapital på 30 mio. kr., og i den seneste regnskabsperiode, 2015/16, blev resultatet fordoblet fra 7 mio. kr. til 14 mio. kr. før skat, mens volumen målt på bruttoresultatet steg med op mod 50 pct. til 32 mio. kr.

Marginerne er dog under pres.

"Det er ikke kun i Danmark, at klimaet opfører sig anderledes og giver lavere honningproduktion. Det er det samme på globalt plan. Der er mangel, så priserne er kraftigt for opadgånde. Siden nytår har vi set prisstigninger på 10-40 pct.," oplyser direktøren.

Hun ejer Jakobsen sammen med en gruppe af investorer, primært fra Ikast, med bestyrelsesformanden Lars Gantzel Pedersen, Danspin A/S, i spidsen.

Dansk og udenlandsk

Jakobsen køber både dansk og udenlandsk honning op, forarbejder det og pakker de søde produkter.

"Vi er lykkedes med en strategi om øget eksport. Det er dét, man kan se i regnskaberne. Men vi er afhængige af valutakurser og priser, og vi har haft en heldig hånd med indkøb og salg på de rigtige tidspunkter," fastslår Helle Reinevald.

Ifølge sekretariatsleder Rune Havgaard, Danmarks Biavlerforening, producerer de 6000 danske biavlere omkring 2,5 mio. kg. dansk honning i et normalt år – og de seneste to høstår har altså ikke været normale. Og den kommende høst bliver det måske heller ikke.

Antallet professionelle heltidsavlere udgør omkring 100, og det er dem, Jakobsens har en interesse i at hjælpe.

90 pct. af alle avlere er rene hobbyproducenter ,og en pæn del af den danske produktion sælges derfor helt lokalt i den nærmeste brugs, på markeder osv.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Presset Arla-boss skal spare 3 milliarder i største sparerunde nogensinde - intet er fredet

Så gik den ikke længere: Hårdt ramte teknologiaktier sendte det amerikanske marked på retræte torsdag

Kloakbombe under Hovedstadens Letbane: Bliver knap 1 mia. kr. dyrere for samfundet

Børsen mener: Vi vil så gerne have, du siger lidt mere, Snabe

Lars Larsens og Jørgen Mads Clausens flysats har kostet dem millioner: Nu slipper pengene op

Torm stiger 5 pct. - men er aktien ved at vende?

OW Bunkers økonomidirektør: Ledelsen advarede Altor mod børsnotering

Det holder investeringsøkonomen øje med fredag

Nykredit klar til at købe Jyske Bank ud af fusionsbank for 1,25 mia. kr.: Direktør kalder løsning for win-win-win