Flere virksomheder drejer nøglen om og går konkurs
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
Det seneste år har 4931 virksomheder måtte dreje nøglen om. Det er en stigning på 18 pct. siden året før, viser en optælling af konkurser foretaget af analysefirmaet Experian.

Konkurserne bekræfter et billede af en træg dansk økonomi, forklarer økonom hos Dansk Erhverv Jens Hjarsbech.

"Stigningen i konkurserne er endnu et tegn på, at økonomien ikke har det så godt, som vi kunne ønske."

At økonomien generelt har det svært for tiden, viser den lave vækst i bruttonationalproduktet, BNP. Væksten for 2015 landede kun på en vækst på 1,2 pct. Privatforbruget trak dog væksten lidt op med en vækst på 2,1 pct.

"Det er denne her generelle nedgang i verdensøkonomien, som også ser ud til at have påvirket de danske virksomheder. Vi har set et fald i vores eksport til udlandet. Det virker som om, at det også påvirker konkurstallene," siger Jens Hjarsbech.

Knæk opad

Optællingen af konkurser er for perioden marts 2015 til februar 2016. Stigningen laver et knæk opad på en kurve, der ellers har vist et fald i antallet af konkurser siden optællingen fra 2010-2011, hvor der var 6006 konkurser.

Generelt gælder, at der er en stigning af konkurser i hele landet. Der er dog store regionale forskelle. Især Sjælland er hårdt ramt med en stigning på 48 procent i forhold til det seneste år.

"Region Sjælland er en region, der har lidt udfordringer rent konjunkturmæssigt. Vi ser også, at de her har det svært ved at komme i gang med beskæftigelsesfremgangen. Det er en region, der har svært ved at komme lige så meget igennem krisen, som resten af landet," siger han.

Ser man på hvilke brancher, der er hårdest ramt, er især landbrug og fiskeri og byggeri-branchen ramt af flere konkurser det seneste år.

Ifølge Jens Harsbech er der ingen grund til at tro, at være mere optimistisk for næste års tal.

"Vi forventer ikke, at vi kommer til at se en særlig høj vækst i år. Vi regner med en BNP-vækst på under en procent. Det vil sandsynligvis også smitte af i konkurserne. Vi forventer ikke, at vi vil se et fald i antallet af konkurser," siger han.

Konkurstallene har de seneste måneder været påvirket af en ophobning af sager hos Erhvervsstyrelsen, men da det gælder sager fra sommeren 2015, bør optællingen stadig give et retvisende billede ifølge Dansk Erhverv.


Børsen anbefalerBanken på hovedgaden? De billige lån findes på nettet

Sponsoreret af
Santander Consumer Bank

Forsiden lige nu


Strunge satser mio på digital Matas-rival

Rigmænd flopper endnu engang med Paradis Is i USA

Fleggaard vil være digital hundehandler

Mens du sov: Asien går i rødt efter olienedtur

Det skal du vide om aktiemarkedet fredag

Det skriver medierne: Jysk rykker produktion fra Kina til Europa

Det sker i dag: Trump til topmøde på Sicilien

Niels Lunde: I skal ikke grine af Hella Joof

Rederier frygter flagkrav dræner guldæg