Ny nordisk accelerator skyder 100 mio. efter lovende iværksættere
Den nye danske virksomhed Hivebeat ændrede deres produkt efter et par måneder i Californien
Foto: PR
Virksomheder Af
Fremover behøver unge danske virksomheder ikke søge de amerikanske acceleratorprogrammer sammen med iværksættere fra hele verden for at få en chance med de amerikanske investorer.

Det prestigefyldte Silicon Valley-baserede acceleratorprogram 500 Startups har netop åbnet en nordisk afdeling. Den hedder 500 Nordics og vil især køre såkaldte pre-accelerator programmer, som skal geare lovende, danske virksomheder til deres "rigtige" acceleratorprogram i Californien.

Til det nordiske program er knyttet 15 mio. dollar (102 mio. kr.) fond til at støtte de spirende virksomheder. Derudover flyver 500 Nordics deres amerikanske mentorer fra blandt andre Google og LinkedIn til Norden og hjælper med at teste produkterne, inden iværksætterne tager til programmet i Californien.

Mindre perfektionisme

"Der er rigtig mange dygtige, nordiske startups, men der er en tendens til, at de er meget perfektionistiske. Vi vil gerne have, at produktet ser lækkert ud og kan bruge to år på at bygge produktet for så at finde ud af, at det faktisk kun er 40 pct. af det, kunderne faktisk vil have," siger Jonas Bøgh, der sammen med sin partner Emil Halbarth har udviklet organisationsplatformen Hivebeat.

Den endte de netop med at ændre både form og målgruppe for, mens de var med i den amerikanske udgave af acceleratorprogrammet i efteråret.

 Da de to iværksættere tog til Californien i oktober, var Hivebeat et socialt medie, som satte universitetsstuderende i kontakt med de organisationer, der arrangerer events på campus. Planen var at erobre de amerikanske high schools og colleges. Men efter rådgivning og testning af deres produkt i acceleratorprogrammet, fandt de ud af, at det amerikanske marked er helt anderledes end det danske.

I dag er Hivebeat blevet til et værktøj, som giver alle typer organisationer mulighed for at holde styr på deres medlemmer og opkræve kontingenter og betaling for events.

"Vi har ændret vores koncept fuldstændigt i løbet af acceleratorprogrammet. Det er blandt andet derfor en accelerator er så værdifuld: Man tester en masse ting og finder den idé, der holder," siger Jonas Bøgh.

"Det er noget af den forståelse, det vil være godt at bringe til Norden. Man skal bare bygge en tidlig version af sit produkt og sende det over. Så må man leve med, at det ikke er så pænt, men man får det testet og kan bygge videre der ud fra," siger han.

Man tager ikke bare derover


De to iværksættere bag Hivebeat tog også selv til Silicon Valley sidste år i maj, længe inden de kom med i acceleratorprogrammet. De ville se, hvordan det fungerer, når man skal samle investorer til sit nye produkt.

"Vi fandt ret hurtigt ud af, at man ikke bare tager derover. Pengene flyder ikke på den måde, det kan virke som om på mange overskrifter herhjemme. Man bliver nødt til at bruge noget tid på at få sig et netværk og få en fornemmelse af, hvordan hele det der spil fungerer. Det er det, 500 Startups har givet," siger Jonas Bøgh.

Sean Percival er partner i 500 startups, bor i Silicon Valley og er samtidig ansvarlig for det nye, nordiske pre-acceleratorprogram. Han er enig i, det sætter gang i de nordiske startups udvikling at bruge nogle måneder i "The Valley":

"En del af vores arbejde i de nordiske lande er at hjælpe stærke virksomheder som Hivebeat med at komme til Silicon Valley for rådgivning og adgang til kapital. Nordiske virksomheder behøver ikke flytte til dalen permanent, men det er vigtigt, at de bruger noget tid der for at netværke og samle inspiration," siger han.

500 Nordics første større pre-accelerator program i Norden løber af stablen i Stavanger til september.


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


JP Morgan: Selv det negative scenarie ser godt ud for Genmab

Novo Nordisk kombinationsmiddel slår rivaler i nyt forsøg

Nye takster: 11.500 kr. for at køre for stærkt i Frankrig

Den folkelige Volvo er tilbage

Tre ud af fire danske medicinalchefer er bekymret for prispres

Skynd dig at oplev Kroatiens uopdagede ø

Afkast på flere hundrede procent? Det har ejerlejligheder leveret siden 1992

Det vigtigste for dine aktier i ugen der kommer

Festivaler er gode for sjælen