Virksomheder Af
Det er meget positivt for medicinalselskabet Lundbeck, at selskabet formentlig får lov til at udvide indlægssedlen for depressionsmidlet Brintellix til også at omfatte behandling af kognitiv dysfunktion - det vil sige nedsat koncentrationsevne eller evne til at tænke samt ubeslutsomhed - i USA.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- To tredjedele af de svært depressive patienter har kognitiv dysfunktion, og den normale behandling fører ikke nødvendigvis til, at det også bliver behandlet, men det adresserer Brintellix, siger han til Ritzau Finans.

- Eksperterne brugte meget tid på at vurdere, om det er et anerkendt selvstændigt behandlingsområde, og det peger afstemningen på, at det er. Det vil være særdeles positivt for Lundbeck at få det på indlægssedlen, fortsætter han.

I og med at behandlingen af kognitiv dysfunktion ikke tidligere har været accepteret som et selvstændigt behandlingsområde, vil Lundbeck og den japanske partner Takeda - hvis de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, ender med at følge ekspertpanelets anbefaling - komme til at have det eneste produkt på markedet, hvor den del er beskrevet på indlægssedlen.

Og det stiller Brintellix i en særdeles fordelagtig position på markedet.

- Det kan gøre, at det bliver noget mere sandsynligt, at Lundbeck kan nå op i den øvre ende af sit eget topsalgsestimat på 5-10 mia. kr., siger Søren Løntoft Hansen.

- Lundbeck står meget stærkere på markedet i takt med, at lægerne og psykiaterne får den her information omkring effekten på kognitiv dysfunktion, fortsætter senioranalytikeren.

Han fastslår, at det er modigt af Lundbeck, at selskabet selv har designet sine studier med Brintellix til at omfatte området for kognitiv dysfunktion, selv om området ikke har været accepteret som selvstændigt behandlingsområde.

Normalt sammensætter medicinalselskaberne de afgørende kliniske studier sammen med sundhedsmyndighederne for at være sikker på at adressere de rigtige områder, men for Brintellix har Lundbeck og Takeda helt selv stået for opbygningen af studierne.

- Her har Lundbeck famlet lidt i blinde og selv designet studiet. Men det ser ud til, at ekspertpanelet har anerkendt opbygningen af studierne, og derfor må man tage hatten af for Lundbeck og Takeda, siger Søren Løntoft Hansen.

OVERBEVISENDE ANBEFALING

Afgørelsen fra FDA's ekspertpanel, der faldt onsdag aften, er blot en anbefaling til lægemiddelstyrelsen om at indføre ændringen. En positiv anbefaling er dog typisk så godt som lig med en endelig godkendelse hos myndighederne. FDA ventes at træffe en endelig afgørelse om Brintellix den 28. marts, oplyser Lundbeck.

Anbefalingen af en eventuelt udvidet indlægsseddel var da også - med stemmerne 8-2 - ganske overbevisende, og det styrker salgsargumenterne for Brintellix på det amerikanske marked.

- Vi er glade for komitéens anbefaling om, at vi har tilvejebragt tilstrækkelig dokumentation til understøttelse af effekten af Brintellix til behandling af aspekter ved kognitiv dysfunktion forbundet med depression. Den positive afstemning understøtter værdien af den forskning, vi har foretaget vedrørende kognitive symptomer vel vidende, at patienter har behov for valgmuligheder, siger Anders Gersel Pedersen, der er forskningsdirektør hos Lundbeck, i en meddelelse fra selskabet.

- Vi er endvidere glade for, at vor ansøgning repræsenterer den første registreringsansøgning til FDA vedrørende dette emne, og vi ser frem til at arbejde sammen med FDA vedrørende den videre gennemgang, fortsætter han.

Brintellix er udviklet sammen med Lundbecks japanske partner, Takeda Pharmaceuticals, og Lundbeck har selv tidligere løftet sløret for et topsalgsestimat på mellem 5 og 10 mia. kr.

FDA markedsføringsgodkendte Brintellix som behandling af svær depression hos voksne den 30. september 2013, og midlet er også godkendt i yderligere 64 lande.

Investorerne virker også til at være begejstrede for nyheden. Efter godt 20 minutters handel torsdag stiger Lundbeck-aktien med 9,5 pct. til 237,50 kr.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Presset Arla-boss skal spare 3 milliarder i største sparerunde nogensinde - intet er fredet

Lars Larsens og Jørgen Mads Clausens flysats har kostet dem millioner: Nu slipper pengene op

Torm stiger 5 pct. - men er aktien ved at vende?

OW Bunkers økonomidirektør: Ledelsen advarede Altor mod børsnotering

Det holder investeringsøkonomen øje med fredag

Nykredit klar til at købe Jyske Bank ud af fusionsbank for 1,25 mia. kr.: Direktør kalder løsning for win-win-win

Mærsk og NKT steg til tops på nyhedsstille dag i C25 - Danske Bank fik en blodtud af Morgan Stanley

Coop svinger sparekniven og lukker 47 Fakta-butikker for at redde kuldsejlet økonomi: Berører 900 medarbejdere

Mærsk til tops i rødt marked - Bavarian tilbage i taber-rolle