Novo-chef: Ser fortsat tocifret vækst i diabetesdelen
Novos økonomidirektør Jesper Brandgaard (th) tror på fortsat vækst.
Virksomheder Af
Novo Nordisk ser også mulighed for at levere tocifrede vækstrater i sin diabetesforretning i de kommende fire til fem år. Det siger koncernøkonomidirektør Jesper Brandgaard onsdag på en telekonference for pressen efter Novos regnskab for fjerde kvartal.

Novos nye langtidsvirkende insulin, Tresiba, insulinmixet Ryzodeg samt kombinationspræparatet Xultophy, der kombinerer Tresiba med den storsælgende GLP-1-analog Victoza, vil medvirke til væksten. Senere venter Novo desuden at kunne lukrere på lanceringen af sin ugentlige GLP-1 Semaglutid, der er under udvikling.

- Vi ser fortsat vores diabetesforretning vokse i nærheden af 10 pct. med den stærke udrulning af den næste insulingeneration og også en stærk GLP-1-portefølje, hvilket vi demonstrerede med de seneste data for Semaglutid, siger Jesper Brandgaard og uddyber:

- Så vi er fortsat ret sikre på, at vi har mulighed for tocifret vækst i diabetesforretningen, der udgør størstedelen af vores forretning. Det er i virkeligheden hoveddrivkraften bag vores forventning om en vækst i driftsindtjeningen på 10 pct.

Novo har efter tre år opfyldt de finansielle mål, der blev kommunikeret første gang i forbindelse med årsregnskabet for 2012.

De nye mål varsler en fremgang i driftsresultatet på 10 pct. i de kommende år mod tidligere omkring 15 pct. Selskabet kommer ikke med et nyt mål for overskudsgraden, da den ventes at forblive på det nuværende niveau på omkring 44 pct.

Den tidligere målsætning for overskudsgraden var 40 pct.

- Vi regner med at forblive i niveauet 44 pct., givet at vi må investere væsentligt i forberedelserne af produktionen af den næste generation af produkter og fortsat må investere i salg og marketing i forbindelse med udrulningen af vores nye produkter, siger Jesper Brandgaard.

Dermed ser Novo som udgangspunkt ikke længere mulighed for at øge lønsomheden ved at reducere de væsentligste omkostningsbaser som andel af omsætningen. Dog vil de administrative omkostninger fortsat falde lidt målt som andel af omsætningen.

- Men det vil ikke være af en størrelsesorden, så vi kan karakterisere marginen som en løftestang i forhold til driftsresultatet, konstaterer Jesper Brandgaard.

FINANSIELLE MÅL SKUFFER

På aktiemarkedet falder Novo Nordisk med 5 pct. til 357,20 kr. efter regnskabet, og det er ifølge analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen blandt andet de langsigtede mål, som skuffer lidt. Analytikerne havde ifølge Ritzau Finans ventet, at Novo ville løfte målsætningen for overskudsgraden til 45 pct.

- De langsigtede mål er tilfredsstillende, når det kommer til væksten i driftsindtjeningen. Det negative element er, at de ikke sætter nye mål for marginen, siger Michael Friis Jørgensen og uddyber:

- Novo fortæller med det her, at de virkelig tror på diabetesmarkedet og deres toplinje, men i mindre grad på, at de kan gøre det mere profitabelt at lave deres produkter. Og markedet har i mindre grad haft tro på toplinjen og i højere grad haft tiltro til, at man kunne forbedre marginen. Og det er selvfølgelig lidt mere usikkert at bygge på toplinjevækst i et diabetesmarked, hvor folk er lidt mere usikre på udviklingen, siger Michael Friis Jørgensen.

NYE PRODUKTER SKAL SKABE VÆKST

Novo har dog i sine finansielle mål taget højde for, at prisforhøjelser i USA næppe vil skubbe meget til toplinjen i årene, der kommer.

- Fremover er det vores forventning, at forhøjelsen af listepriserne vil være ret begrænsede, og at de i høj grad vil blive modsvaret af rabatter til sygekasserne, således at hoveddrivkraften på toplinjen bliver introduktionen af nye lægemidler, som typisk i perioden efter lanceringen kræver færre rabatter, end de gør, når patentudløbet nærmer sig. Så det er produktmikset, der vil drive væksten for os fremover, uddyber Novos topchef Lars Rebien Sørensen.

/ritzau/FINANS
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Forgyldt Novo-konkurrent vil hente milliardbeløb i USA

Seniorstrateg: Glem bekymringerne - aktierne skal 10 pct. op herfra

Vestager uddeler milliardbøder til karteller i bilbranchen

Børsen mener: Hvorfor bliver bonusser til topchefer i det offentlige udbetalt på uforståelige måder

Danskerne er rigere end nogensinde før: Se hvor store formuerne er i din by

Lars Seier forlader døende burger-restaurant: Kunne alligevel ikke slå McDonalds

Genmab-analytiker: Derfor falder aktien på Darzalex-salgstal

Aktietendens: Mærsk og Genmab dominerer bunden i rødt C25

Tiltalt advokat: "Johan bestemte i praksis alt"