TDC's udbytte står for skud på kapitalmarkedsdag
I de kommende år kan TDC-aktionærerne sandsynligvis se frem til lavere udbytter. På TDC's kapitalmarkedsdag onsdag løfter topchef Pernille Erenbjerg sløret for hvor meget.
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
TDC-aktionærerne skal med al sandsynlighed vænne sig til lavere udbytter de kommende år, men hvor meget mindre bliver sløret løftet for onsdag morgen.

Her holder Danmarks største teleselskab kapitalmarkedsdag i London, hvor investorer og analytikere bliver præsenteret for virksomhedens strategi i perioden 2016-2018.

TDC's topchef, Pernille Erenbjerg, har på forhånd varslet, at selskabet vil præsentere en revideret udbyttepolitik, og blandt analytikerne er forventningerne meget klar: Udbyttet skal ned.

Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates er forventningen - baseret på medianen af syv analytikeres bud - at betalingen for 2016 lander på 1,50 kr. per aktie, hvilket er lig med et samlet beløb på 1,3 mia. kr.

Det vil ifølge forventningerne falde til 1,44 kr. i 2017. Til sammenligning var det sidste år på 2,50 kr., hvilket var en samlet udlodning på omkring 2 mia. kr.

Presset indtjeningskraft


Flere års tryk på indtjeningen, hvor der i øjeblikket er størst udfordringer blandt erhvervskunderne, har presset indtjeningskraften i TDC.

Samtidig har telekoncernen en gæld til den høje side efter opkøbet af det norske kabel-tv-selskab Get, som blev købt i 2014 for 12,5 mia. kr.

"Man har længe set, at balancen har været presset, og selskabet har indikeret, at udbyttepolitikken skal revideres. Markedet har sendt aktien kraftigt ned på det, så det er helt klart lejet for de næste års udbytte, som vil blive hovedfaktoren, da aktien primært er værdisat ud fra udbyttet," siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

TDC har i øjeblikket en politik om at udbetale 60 pct. af sine frie pengestrømme i udbytte, og fra flere sider lyder spådommen på forhånd, at det fremover kun bliver 40 pct.

Fokus på investering


Michael Friis Jørgensen vil ud over udbyttet have fokus på, hvad TDC's planer er på investeringssiden de kommende år. Han vurderer, at der kan blive skåret i investeringerne, som sidste år var på 4,3 mia. kr.

"TDC har udrullet 4G-nettet, og man er godt ude med fibernettet, og der er brug for at få repareret balancen på den korte bane. En del bliver løst med et mindre udbytte, men jeg vil spejde efter, om der ikke også bliver skåret lidt på investeringerne i de kommende tre-fem år," siger Michael Friis Jørgensen.

Han erkender, at det i så fald vil være at gå kompromis med strategien om at levere den bedste kvalitet, men mener omvendt, at det kan være nødvendigt for at få rettet op på finanserne.

Investeringer i underholdningsunivers

Den vurdering er Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, ikke enig i. Han vurderer omvendt, at højere investeringer kan være en del af en ny strategiplan, hvis TDC skal undgå at blive skubbet ud på sidelinjen af de store internationale indholdsleverandører.

"TDC bliver måske nødt til at investere mere. Og det skal ikke kun være i traditionelle investeringer i netværk, men måske i underholdningsunivers," siger Morten Imsgard.

"På den korte bane ville det være mere fornuftigt at holde det nuværende investeringsniveau, men omvendt risikerer TDC at blive kørt over, hvis man ikke udvikler sig."

"TDC kan ende med at blive en leverandør af adgang til internettet. Man er nødt til at levere mere værdi til kunderne og ikke bare være et adgangspunkt, som selskaber som Netflix, HBO og Google kan nyde godt af," siger han.

Flere investeringer vil koste

Hvis topchef beslutter at hæve investeringerne, vil det sandsynligvis betyde kursfald på aktiemarkedet for TDC-aktien, som er faldet omkring 30 pct. det seneste halve år, efter at de første indikationer om mindre udbytte blev nævnt i august.

"Flere investeringer vil koste på udbyttet - og det vil næppe blive modtaget positivt. Men det er måske en vej, som hele telesektoren er på vej imod; at udbytterne ikke vil være helt så attraktive fremover, som de har været tidligere," siger Morten Imsgard fra Sydbank.

TDC's kapitalmarkedsdag bliver afholdt onsdag morgen i London med start klokken 09.30 dansk tid.Tabel over analytikernes forventninger til TDC i 2015 og de kommende to år.

Mio. kr. 2015 (e) 2014 2016 (e) 2017 (e)
Omsætning 24.318 23.344 23.562 23.350
- Privat 11.250 11.536 11.015 10.917
- Erhverv 5814 6379 5424 5182
- Norge 3138 1271 3120 3254
- Sverige 2664 2537 2786 2812
- Wholesale 1681 1830 1569 1512
EBITDA før S.P. 9768 9804 9040 8915
Investeringer 4303 3909 4300 4200
Udbytte per aktie 2,50 kr. 2,50 kr. 1,60 kr. 1,44 kr.
* TDC købte i 2014 det norske selskab Get, der leverer løsninger inden for bredbånd og kabel-tv, for 12,5 mia. kr. Købet af Get indgik i regnskabet fra november 2014.

(e) = estimater indsamlet fra op til syv analytikere af Ritzau Estimates forud for kapitalmarkedsdagen onsdag. Af de fem analytikere, der har oplyst en anbefaling af TDC-aktien, anbefaler tre "neutral", mens to anbefaler "sælg".

/ritzau/FINANS


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerMini MBA: Klassens frække dreng er blevet mainstream

Sponsoreret af
Aros Business Academy

Forsiden lige nu


Kineserne svarer igen på amerikansk toldmur: "Trump ved, at han er oppe mod en formidabel modstander"

Aktier: Mærsk og DSV blev trukket ned af ulmende handelskrig

Her er Mette Bocks ultimatum til de røde partier: Tag imod det eller forlad medieforhandlingerne

Nets køber polsk e-betalingsselskab for 550 mio kr

Jyske Bank sender ny investor-robot i kamp mod Danske Banks June - og bliver en tand dyrere

Unge sætter pengene i mursten: Tre grunde til de gør, som de gør

Investeringsstrateg: Vores kærlighed til bankaktier er vokset

Velux i polsk retssag: "Det har da været ubehageligt at opleve, hvor langt en konkurrent har været klar til at gå, for at hænge Velux ud"

Nasdaq-direktør: Sådan vil det gå de nye selskaber på børsen