Virksomheder Af
Chr. Hansens forretning for behandling af dyr med probiotika bliver hjulpet på vej af stigende frygt for bivirkningerne af brugen af antibiotika i dyreproduktion.

Det frygtes, at den udbredte brug af antibiotika fører til problemer med resistens.

Det booster brugen af prodiobtika, for når forbruget af antibiotika neddrosles bliver probiotika brugt som et alternativ til mere generel sundhedsfremme i dyreproduktionen.

”Vi oplever et ekstremt positivt momentum. Det er lige nu, at der sker en omstilling væk fra antibiotika over mod probiotika,” siger Jan Kuhlmann, direktør for Chr. Hansen forretning for dyrebehandling.

Modstand mod antibiotika

I EU er det allerede forbudt at bruge antibiotika i dyrefoder til at fremme hurtig vækst. Og i USA har store fastfoodkæder som Subway, Chipotle, Panera, Chick-fil-A og McDonalds alle gået ind på at bruge kyllinger, der ikke er behandlet med antibiotika.

Det er særlig som vækstfremmer, at der nu er fokus på at reducere brugen af antibiotika. I decideret sygdomsbekæmpelse bruges antibiotika stadig.

Probiotika bruges betragtes som generelt forebyggende og sundhedsfremmede – noget der potentielt begrænser behovet for decideret sygdomsbehandling med antibiotika.

”Det er særlig inden for de sidste 24 måneder, at vi kan se, at det her område tager fart. For tre til fire år siden var der ingen der brugte probiotika i produktionen af fjerkræ.

I dag bruger alle i top-5 det,” siger Jan Kuhlmann, der ikke lægger skjul på, at konkurrencen dermed også skærpes.

”Men det hjælper Chr. Hansen. Det bidrager blot til at markedet for behandling med probiotika udvides.”

Perfekt strategisk match

Det er således ikke gået hen over hovedet på Chr. Hansens konkurrenter, at probiotisk behandling i stigende grad byder vinder indpas i dyreproduktion. Derfor var opkøbet af Nutrition Physiology Company også en måde at få en bredere indgang til markedet, siger Chr. Hansens topchef.

”Selskabet er et perfekt strategisk match for os. Vores probiotika har været fokuseret på mælkekøer, mens Nutrition Psysiology Company har fokuseret på kødkvæg og svineproduktion,” siger Cees de Jong.

Opkøbet kommet ganske få måneder efter, at Chr. Hansens hjemlige konkurrent, Novozymes, også har oprustet inden for probiotisk behandling af husdyr. Novozymes opkøbte i oktober Pacific Vet Group, en virksomhed der specialiserer sig i probiotisk behandling af fjerkræ.

Konkurrenter som DuPont og Calpis er også blandt konkurrenterne, der vil have del i markedet for probiotisk behandling af husdyr.

Læs også



Hvad mener du - deltag i debatten

Børsen vil rigtig gerne vide, hvad du mener om denne historie. Bidrag gerne med holdninger, gode ideer og konstruktive indspark. Vi ønsker en god og saglig debat. Du kan læse om vores debatregler her.

Med venlig hilsen
Thomas Bernt Henriksen, debatredaktør

Anbefalet



Kun for Premium-kunder

Mest læste