ALK-Abello gearer op efter problemer hos konkurrent
Adm. direktør i Alk Abello, Jens Bager.
Foto: Scanpix
Virksomheder Af
ALK-Abelló nyder godt af store problemer hos selskabets største konkurrent i Frankrig, Stallergenes, som 2. december meddelte, at det var blevet pålagt at stoppe produktionen midlertidigt som følge af problemer med at producere de rigtige blandinger til sine allergipatienter på individuel behandling.

Allerede inden meddelelsen fra Stallergenes havde ALK oplevet en stigende efterspørgsel på det franske marked.

"Ja rent faktisk så vi et stigende aftræk i november, og det er man jo altid glad for, men vi fik først forklaringen i december med den meddelelse, som vores franske konkurrent sendte ud 2. december," siger ALK's administrerende direktør, Jens Bager, til Ritzau Finans.

"Så i december fik vi ligesom forklaringen på, hvad det var, vi begyndte at se allerede i november," tilføjer han.

Stigende efterspørgsel

Selskabet har oplevet stigende efterspørgsel i Frankrig på både selskabets tabletter og med den nye klasse af produkter, hvor patienten kan behandle sig selv derhjemme med en tablet i standardbehandling.

Derudover har ALK set øget efterspørgsel på såkaldte patient-individuelle produkter, som der er praksis for i Frankrig, hvor patienter får tilpasset individuel behandling.

"Det er det, der har været anledningen til Stallergenes problemer. Det har fået blandet medicinerne til de forskellige patienter, så nogle patienter har fået nogle alvorlige bivirkninger. Det er derfor, at myndighederne har stoppet deres produktion," siger Jens Bager.

"Det er også denne del af produktionen, som vi nu er i gang med at geare kraftigt op på i Frankrig," tilføjer ALK-direktøren.

80 nye franske medarbejdere

Konkret har selskabet besluttet at ansætte 80 nye medarbejdere i Frankrig, og målet er en hurtig opskalering af produktionen af SLIT-dråber.

"Vi er godt i gang med at ansætte de første med henblik på at nå en fordobling af vores kapacitet i løbet af det næste halve års tid," siger Jens Bager.

Han understreger dog, at der for konkurrentens vedkommende er tale om en midlertidig nedlukning af produktionen.

"Vi følger situationen dag for dag, så vi kan heller ikke sige, hvornår det her ender, og konkurrenten får lov til at starte op igen. Men vi har så valgt at sige, at vi allerede nu øger vores kapacitet, så vi i hvert fald kan hjælpe de patienter, som står uden medicin," siger Jens Bager.

Det betyder, at de franske ALK-medarbejdere i øjeblikket både arbejder med overarbejde og i weekender, og der optrænes nye medarbejdere, som indsættes i løbet af de kommende uger.

"Vi skal ikke investere i nye fabrikker eller produktionsanlæg. Det her drejer sig simpelthen om at øge kapaciteten ved at få flere hænder ind til vores produktion af de her patient-individuelle produkter. På tabletterne har vi et automatiseret anlæg, hvor vi umiddelbart kan skrue op for produktionskapaciteten," siger Jens Bager.

Det ekstra arbejde i Frankrig fik onsdag ALK til at opjustere forventningerne til 2015, hvor der nu ventes en omsætning på 2,57 mia. kr. mod tidligere cirka 2,5 mia. kr.

Den positive afsmitning af problemerne hos konkurrencen begrænser sig indtil videre primært om Frankrig, men der kan anes effekter andre steder også.

Effekten ses i Frankrig

"Foreløbig ser vi primært effekten i Frankrig, men vi er begyndt at se et par yderligere markeder, hvor det begynder at have en effekt, specielt i Østeuropa. Det er en situation, der udvikler sig sådan på daglig basis, men for al praktisk regning drejer det her sig foreløbig om Frankrig," siger Jens Bager.

De opjusterede salgsforventninger til 2015 slår stærkt igennem på driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster, som nu ventes at ramme cirka 450 mio. kr. mod tidligere ventet 400 mio. kr. Det skyldes, at selskabet har relativt få omkostninger forbundet med det ekstra salg.

"Det er en forhøjelse af en kapacitet, som vi allerede har. Det vil sige, at der ikke medfølger store investeringer. Det er simpelthen en udvidelse af det eksisterende produktionsanlæg og den eksisterende produktion af vores tabletter. Så der er en pæn dækningsgrad i sådan en situation," forklarer Jens Bager.

/ritzau/FINANS

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDet skal dit tv kunne i 2018

Sponsoreret af
Samsung

Forsiden lige nu


Presset Arla-boss skal spare 3 milliarder i største sparerunde nogensinde - intet er fredet

Antallet af solgte ejerlejligheder dykker med knap 20 pct

Mens du sov: Skal Kim Jong Un og Trump mødes i Sverige?

Så gik den ikke længere: Hårdt ramte teknologiaktier sendte det amerikanske marked på retræte torsdag

Kloakbombe under Hovedstadens Letbane: Bliver knap 1 mia. kr. dyrere for samfundet

Det skal du vide om aktiemarkedet fredag

Børsen mener: Vi vil så gerne have, du siger lidt mere, Snabe

Lars Larsens og Jørgen Mads Clausens flysats har kostet dem millioner: Nu slipper pengene op

Analyse: Torm stiger 5 pct. - men er aktiens nedtur ved at vende?