Sundhed: Spis dig klar til forårstræning
Foto: Colourbox
Blog - Nu hvor solen begynder at titte frem og dagene bliver lange skruer de fleste gevaldigt op for træningen. Det er der sådan set ikke noget galt ved. Nærmere tværtimod, for de fleste jeg møder har gavn af at være lidt mere aktive.

For at kroppen trives er det dog vigtigt, at kosten justeres ind efter det øgede fysiske pres. Forsømmer du dette vil du godt nok sagtens kunne træne, men det er min erfaring, at skadesrisikoen bliver unødvendig høj, energien under træning for svingende og restitutionen alt for langtrukken.

Principielt er der tre områder, som du med fordel kan fokusere på, når du går fra relativt lav træningsmængde til udfordrende træningsstrabadser:

1: Træn med bedst mulig energi


Konkret indebærer det, at fokusere på at spise et måltid mad, der får dig til at ramme træningen med størst muligt overskud. Timing, mængde og sammensætning er alle sammen vigtige parametre.

Skal jeg skære det helt ind til benet, så gælder det om at spise et måltid mad så tilpas tæt på træning, at blodsukkeret er stabilt, når du skal i gang, men også så langt væk, at mavetarmsystemet er ugeneret af måltidet.

Træner du efter fyraften vil det være fint med en rugbrødsmad eller madbar + et stykke frugt et par timer før. Er det efter aftensmaden, du træner, så begræns måltidet til et minimum, træn, og snup så en portion mere bagefter. Og træner du i de tidlige morgentimer, så stå enten enormt tidligt op – eller spis et godnatmåltid lige før sengetid, gerne baseret på et mejeriprodukt, fx en skål A38 med mysli eller skyr med bær.

2: Styrke og grønt


Øg kroppens styrke og restitution ved at skrue op for antioxidantrig frugt og grønt. Har du fulgt med i mine blogs ved du, at jeg har en ambition om at du spiser et helt kilogram frugt og grønt om dagen. Og ellers ved du det nu! Mængden gør det dog ikke alene, for de fleste er vel godt klar over, at agurken, trods sin fallos form, er alt andet end potent.

Skal der saft og kraft indenbords, så favoriser alskens typer kål og bær. De sprudler af styrkende stoffer, som fremmer restitutionen og holder immunforsvaret stærkt. Vær også mesterlig til at spise fed fisk. Og nej, her tænker jeg ikke på paneret rødspættefilet, men derimod makrel, sild, laks, ørred, hellefisk og andre skønne sager, der giver dig masser af omega-3 fedtsyrer, som hjælper kroppen med at få has på de betændelsestilstande, som typisk opstår i kølvandet på en opskruet træningsmængde.

3: Sov på en restitutionsbooster

Undersøgelser viser, at et restitutionsmåltid lige før sengetid sætter fantastisk skub i den restitution, som foregår ved højtryk gennem nattetimerne. Samtidig har det gunstig indvirkning på kroppens fedtforbrænding helt ind i formiddagstimerne, så der er lutter plusser ved at runde en hård træningsdag af med dette strategiske måltid.

Optimalt set runder du dagen af med et måltid, der er rigt på mælkeproteinet kasein. I praksis kunne det være en skive rugbrød med tre skiver ost, en skål kvark eller skyr med bær eller mysli. Eller et par deciliter hytteost med avocado til. Måltidet vil dryppe proteiner ind i systemet gennem hele natten og dermed sikre, at opbygningen af frisk væv kører helt perfekt.

Børsen er iøvrigt klar med en udfordring, hvor forårets træning kan omsættes i handling. Børsen EY Challenge i juni er årets hårdeste firmastafet, som du kan læse mere om her.

Og følg Børsen EY Challenge på facebook her.Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler