Klar til foråret: Her er træningens tre grundpiller
Foto: Colourbox
Sport Af ,
Sådan tilrettelægger du din egen træning knivskarpt - de tre simple, fundamentale grundsten der gør hele forskellen

Jeg ved ikke om du kender fornemmelsen af at have utroligt høje trænings- og/eller konkurrenceambitioner på egne vegne - men en konverteringsrate til succesfuld opfyldelse der ikke helt står mål med disse stærke ambitioner, og måske nærmere minder om Silkeborgs hidtidige sæson i fodboldens Superliga?

I så fald behøver jeg nok ikke bruge spalteplads på at overbevise dig om at det ikke er synderligt sjovt gang på gang at konstatere, at det heller ikke lige blev denne gang det lykkes - men næste gang bliver det bedre!

Eller gør det?

Jeg vil vove at påstå at jeg kan øge sandsynligheden gevaldigt for at svaret bliver ja med tre skarpe råd.

Synes du allerede det kører godt, synes jeg alligevel du skal læse med. Der er altid plads til forbedring :)

Når du skal planlægge din træning og sætte dine mål, er det min klare erfaring fra mange års coaching af erhvervsledere at følgende tre punkter, i prioriteret rækkefølge, er grundlaget for succes.

1: Vær motiveret

Vi åbner med jubel-klaphatten på: find ud af, hvad der motiverer dig. Det lyder sikkert lige så åbenlyst som at du får et amen med på vejen til en gudstjeneste - men det er altså bare det der batter. Er det ikke sjovt og motiverende, er det alt for nemt at tilsidesætte i en travl hverdag med lige så mange ting, der slås om tid som der er løbere der slås om plads til DHL-stafetten.

Hånden på hjertet, eller maven (eller bare sportstøjet på kroppen), og mærk efter hvor det er du finder den største motivation.

Det kan være i træningsfællesskaber, det kan være i at opnå dine mål, få større overskud i hverdagen - eller forbrænde så mange kalorier at du med sindsro kan spise 3,5 kg ekstra kål til aftensmaden. Jeg er sådan set lige glad - bare det gør dig aktiv er jeg tilfreds. Ja, trænere er simple væsner.

2: Vær realistisk

Ja, vi kan alle huske hvad vi magtede i vores unge velmagtsdage. Og hjernen har en enestående evne til nogle gange at glemme at sætte realitetsfilteret på når vi gør os vidtløftige tanker om hvad vi skal opnå i den kommende uge, og over de kommende måneder frem til næste store mål.

Det næste skud er derfor noget så gudsjammerligt kedeligt som at være realistisk. Med mindre du bare vil lade det blive ved drømme fyldt med lutter medvind. Jeg vil langt hellere arbejde ud fra en ramme, der med rimelig sikkerhed kan overholdes, og planlægge det optimale og mest effektive program ud fra det.

Er der så tid og overskud til mere bliver det bonustræning, som er forbundet med en masse positiv energi. I skarp kontrast til for 8. uge i træk at vågne søndag og mangle at udføre 2-3 træningspas - og samtidig lige nå den store familiebrunch, og med børnene til deres sport.

3: Vær ambitiøs

Kan måske virke lidt selvmodsigende i forhold til mine udgydelser indtil nu, men jeg synes det er super vigtigt at man tør sætte sig ambitiøse mål. Og gøre dem vigtige at opnå. Ellers er det alt for nemt at springe over eller udsætte med den djævelske ro at du når det også selv om du ikke lige strammer det an.

Det behøver bestemt ikke være en nøje fastlagt super hurtig sluttid på en given distance. Det kan det være, men det kan også være at træne fast tre gange hver uge, tabe de overflødige kg, få nogle smukke og afstressende oplevelser i naturen, eller være aktiv med venner og familie. Men blot at se andre være aktive tæller ikke...beklager.

Tænk det igennem

Tag fem minutters fordybelse – det er jo så populært i disse tider – og gå disse tre punkter igennem.

Opfylder du dem nu? Hvis ikke, kan du så lave nogle simple justeringer, der bringer dig om ikke i mål, så i hvert fald de første trin i den rigtige retning. Så er processen godt i gang og de gode og motiverende oplevelser vil komme livligt dryssende.

Læs om og tilmeld dig Børsens firmastafet - årets hårdeste af slagsen


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefaler