Generelt Af

Efter der i årevis har stået krise, lav produktivitet og sløj vækst i de økonomiske prognoser, går det nu så godt i Danmark, at økonomien er på vej ind i en højkonjunktur.

Faktisk går det så godt, at nationalbankdirektør Lars Rohde hejser et advarselsflag om, at økonomien risikerer at blive overophedet. Politikerne må være forberedt på at stramme op, lyder det.

Økonomien ventes at vokse 2,3 procent i 2017 mod bare 1,7 procent i 2016, viser en prognose, Nationalbanken har offentliggjort onsdag.

Og beskæftigelsen vil stige med mere end 60.000 frem mod slutningen af 2019. Siden 2013 er antallet af lønmodtagere steget uafbrudt, og 160.000 flere er kommet i arbejde.

- Udviklingen betyder, at det bliver vanskeligere for virksomhederne at finde den rette arbejdskraft, lyder det fra Nationalbanken.

Nationalbanken ser ikke en akut risiko for, at lønninger og priser kommer ud af kontrol. Men politikerne må være årvågne.

- Vi har tidligere set, at overophedning af økonomien kan komme kraftigt og pludseligt, når der er højkonjunktur, advarer Lads Rohde.

- Regeringen bør være forberedt på at kunne iværksætte en finanspolitisk opstramning med henblik på at dæmpe væksten i efterspørgslen.

Finansminister Kristian Jensen (V) forsikrer, at regeringen følger spørgsmålet meget, meget tæt.

Han påpeger dog også, at Nationalbanken vurderer, at risikoen for overophedning er mindre end i årene op til finanskrisen.

- Vores finanslov tager lidt kraft ud af økonomien. I stedet for at puste til ilden, dæmper den aktiviteten. Men jeg vil allerhelst have, at vi kan få mere aktivitet og flere i beskæftigelse, siger Kristian Jensen.

Overophedning betyder, at efterspørgslen i en økonomi stiger så kraftigt, at der for eksempel bliver mangel på arbejdskraft.

Det kan føre til, at lønninger og priser stiger voldsomt. Dermed kan et lands konkurrenceevne over for udlandet forringes.

Tidligere har regeringer grebet ind ved at hæve skatter og afgifter. Ifølge Kristian Jensen handler det denne gang om ikke at lade det offentlige forbrug stige for meget.

/ritzau/


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu