Danmark og Canada vil løse grænsespørgsmål ved Grønland
Isen flyder i Ilulissat-fjorden på Grønlands vestkyst. Her vedtog Danmark i 2008 at mindske spændingen i Arktis med USA, Rusland, Canada og Norge. Det skete i den fælles Ilulissat-erklæring om fredeligt samkvem. Nu gransker Danmark og Canada grænsen i det
Foto: Scanpix/Steen Ulrik Johannessen
Politik Af
Canada og Danmark via det grønlandske landsstyre undersøger grænsen mellem Canada og Grønland i en fælles arbejdsgruppe.

Det har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) aftalt i Grønland med sin canadiske kollega, Chrystia Freeland.

Arbejdsgruppen skal anbefale, hvordan de to lande løser grænsespørgsmål. Det omfatter suverænitet over øen Hans Ø, grænsedragning til søs i farvandet Lincoln Sea og kontinentalsoklen i havområdet Labrador Sea.

Anders Samuelsen ser arbejdsgruppen som et "gennembrud" i indsatsen for at afklare suverænitet over blandt andet Hans Ø.

- Det er et resultat af det stærke samarbejde, der allerede eksisterer mellem vores lande. Samtidig er det en annoncering, der i den grad er i Ilulissat-erklæringens ånd, siger Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar.

Udenrigsministrene er i Grønland ved tiåret for Ilulissat-erklæringen fra 2008. Her aftalte Danmark med Norge, Canada, USA og Rusland, at problemer i Arktis skal løses fredeligt efter FN's havretskonvention - på dansk initiativ.

Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, understreger, at Canada som arktisk nation vil samarbejde med sine naboer for at løse sager af fælles interesse.

- Vi er meget tilfredse med at tage fat på vores uløste grænsedragningsspørgsmål gennem denne fælles arbejdsgruppe med vores mangeårige ven og allierede, Kongeriget Danmark, siger Chrystia Freeland.

Grønlands udenrigsminister, Vivan M. Motzfeldt, er meget tilfreds med, at Danmark, Grønland og Canada viser vejen fremad.

- Spørgsmålet om Tartupaluk/Hans Ø har været diskuteret længe. Jeg er sikker på, at det kommende arbejde vil blive udført på en fredelig og konstruktiv måde, siger Vivian M. Motzfeldt.

/ritzau/


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerMini MBA: Klassens frække dreng er blevet mainstream

Sponsoreret af
Aros Business Academy

Forsiden lige nu


Opec er nået til enighed: Opjusterer olieproduktionen med 1 mio tønder

Volvo V60 vil være komfortmester

Ørsted vinder auktion for havvindmøller i Taiwan

USA: Banker vil være i fokus i ventet grøn åbning

Olieprisen stiger efter OPEC-aftale - få Danske Banks analyse her

Har rejst 300 mio. kr. til ejendomskøb: Vi er kun lige begyndt

Dragende filmhistorie om Syriens forfærdelige krig

Analyse: Biler og fly i fokus i Trumps handelskrig

Flyproducent advarer: Uden EU-aftale forlader vi Storbritannien med 14.000 medarbejdere