Arbejdsmarkedsforsker: Storkonflikt kan slet ikke udelukkes
Det er slet ikke utænkeligt, at de afbrudte overenskomstforhandlinger på sigt kan ende med en storkonflikt, vurderer Flemming Ibsen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet. Her ses Sophie Løhde (V), minister for offentlig
Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe/arkiv
Politik Af
Det er slet ikke utænkeligt, at de afbrudte overenskomstforhandlinger på sigt kan ende med en storkonflikt.

Sådan lyder analysen fra Flemming Ibsen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

 "Man kan overhovedet ikke udelukke det. I den offentlige sektor har man skabt nogle forventninger om, at vi er ude af krisen, og at der derfor er plads til større lønstigninger."

"Men arbejdsgiversiden hævder, at de offentlige ansatte har fået højere lønstigninger, end de er berettiget til. Så man har sådan set potentialet til en konflikt," siger Flemming Ibsen.

Forhandlingerne om en ny overenskomst for de 180.000 statsansatte brød fredag eftermiddag sammen.

Årsagen er, at parterne ikke kan blive enige om, hvor store lønstigninger politibetjente, gymnasielærere, skattemedarbejdere og ansatte i ministerier skal have i de kommende tre år.

28. februar er det muligt for parterne at sende første varsel om strejke eller lockout, der er arbejdsgivernes mulighed for at sende ansatte hjem uden løn.

Parterne forhandlede i næsten syv døgn, før forhandlingerne altså brød sammen fredag eftermiddag.

"Parterne har siddet så længe og forhandlet, og man må jo bare konstatere, at der er en ret markant uenighed. En aftale for kommunerne og regionerne forudsætter jo, at der falder en aftale på plads for de statslige, så situationen lige nu er lidt fastlåst," siger Flemming Ibsen.

En anden tvist i forhandlingerne er lærernes arbejdstid. Lige nu er den reguleret af en lov som følge af et politisk indgreb efter en længerevarende konflikt i 2013.

Men organisationer på tværs af stat, kommuner og regioner har gjort det klart, at de bakker op om krav fra lærerne om en ny arbejdstidsaftale.

/ritzau/Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Børsen kaprer kendt cheføkonom og chef i Statsministeriet

Corydon: Børsen skal ind til kernen i jagten på flere kunder og øget toplinje

Dansk reaktion på global handelskrig: C25 åbner med et fald på 1,2 pct

Investeringsrådgiver: Hold krudtet tørt - det kan blive værre før det bliver godt igen

Løkke: Der kommer danske modtræk mod Rusland

Stor velsmag på cottagen i Klampenborg

Anne Marie Vessel Schlüter: "Det handler ikke om alder"

Dansk delebilskoncept ruller ud verdens hovedstad for elbiler

Novo Nordisk får godkendt guldhåb i Japan