Britiske konservative kræver rent brud med EU
Den britiske premierminister, Theresa May, mødes torsdag med sine nøgleministre på premierministerens landsted Chequers, hvor de vil forsøge at finde frem til en endelig version af regeringens holdning til EU-forhandlingerne.
Foto: Adrian Dennis/Ritzau Scanpix
Politik Af
Over 60 konservative britiske parlamentsmedlemmer har skrevet til premierminister Theresa May og krævet et hurtigt, rent brud med Den Europæiske Union.

Dermed har de lagt regeringslederen under øget pres op til regeringens drøftelser om briternes forhandlingsposition over for Bruxelles.

Medlemmer af Den Europæiske Researchgruppe har skærpet deres krav om, at Storbritannien anlægger en hårdere linje over for EU op til briternes udtræden. Landet har været med i EU lige så længe som Danmark - 45 år.

Brevet føjer sig til en i forvejen splittet og ophidset debat om Storbritanniens fremtidige forhold til EU.

May mødes torsdag med sine nøgleministre på premierministerens landsted Chequers. Her vil de forsøge at finde frem til en endelig version af regeringens holdning til de måske vanskeligste spørgsmål. Det handler om en overgangsfase og en endelig aftale med Bruxelles.

De 62 parlamentsmedlemmer udgør mindre end en femtedel af den samlede konservative gruppe.

Den britiske premierminister siger selv op til drøftelserne, at EU-borgere, som bor i Storbritannien i dag, skal have mulighed for at blive. Hun ønsker et system, hvor de let kan lade sig registrere.

Tilhængerne af et hurtigt brud frygter blandt andet, at forskellige overgangsordninger kan svække det stærke finansielle center i London City.

Storbritannien træder ud af EU om lidt over et år. Landets store politiske aviser er enige om, at beslutningen ikke står til at ændre. Men med en splittet regering mener nogle EU-tilhængere, at de stadig har en chance for at få landet til at ændre kurs.

Blandt andet har et nyt proeuropæisk politisk parti, der er inspireret af Frankrigs præsident, Emmanuel Macrons vej til magten, iværksat en kampagne, som har til formål at få stoppet brexit.

Fornyelsespartiet, som blev stiftet sidste år, siger, at det vil forsøge at få udløst en ny national debat om brexit. Partiet mener, at de store politiske partier har mistet fornemmelsen for vælgernes synspunkter, og at mange føler sig svigtet af den politiske elite.

/ritzau/ReutersVil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk reaktion på global handelskrig: C25 åbner med et fald på 1,2 pct

Investeringsrådgiver: Hold krudtet tørt - det kan blive værre før det bliver godt igen

Løkke: Der kommer danske modtræk mod Rusland

Anne Marie Vessel Schlüter: "Det handler ikke om alder"

Dansk delebilskoncept ruller ud verdens hovedstad for elbiler

Novo Nordisk får godkendt guldhåb i Japan

Aktieanalysechef: Turbulens i vente - her er mit råd til danske investorer

Handelskrig mellem USA og Kina kan ramme danske rederier

Nordea efter aktietæsk i Asien: Vær klar til fald i Europa