USA vil have hastemøde i sikkerhedsråd om Iran
USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, opfordrer til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd om FN.
Foto: Reuters/Lucas Jackson
Politik Af
USA opfordrer nu til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd om situationen i Iran, hvor tusindvis af demonstranter har været på gaden i dagevis, og over tyve personer er dræbt.

Sikkerhedsrådet er FN's organ til at sikre fred i verden, og det består af fem permanente nationer og 10, der vælges for en toårig periode.

Det er den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, der opfordrer til mødet.

Samtidig roser hun de mange demonstranter i Iran, der er gået på gaden. hun afviser anklager fra iranske ledere, om at USA skal være indblandet i demonstrationerne.

- Vi ved alle, at det er komplet nonsens, siger hun.

- Demonstrationerne er fuldstændig spontane. De er vitterligt i alle byer i Iran. Det er det præcise billede på en længe undertrykt befolknings oprør mod dets diktatorer, siger hun.

Ifølge FN-ambassadøren har den iranske regering "en lang historie for at myrde sit eget folk, hvis det siger sandheden".

Den amerikanske regering har blandet sig og opfordret til demonstrationerne i Iran i flere dage.

Demonstrationerne startede torsdag i de første byer og har siden spredt sig.

Det iranske folk er oprørt over høje priser på mad og høj inflation. Enkelte demonstranter har også ytret vrede mod den iranske ledelse.

21 personer er meldt dræbt i demonstrationerne, der er de mest voldsomme i landet siden 2009. Flere hundrede skal være fængslet.

Da protesterne tog fart over weekenden besluttede den iranske regering at blokere adgangen til de to sociale medier Instagram og Telegram, der blev brugt til at dele videoer af demonstrationer samt døde og sårede.

Den beslutning har fået den amerikanske regering til at opfordre den iranske regering til at løfte forbuddet. Samtidig har USA opfordret iranere til at omgå forbuddet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har desuden ved flere lejligheder givet sin uforbeholdne støtte til dem, der demonstrerer i Iran.

Han beskylder samtidig det iranske styre for at støtte terror og undertrykke sit folk.

/ritzau/


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Tryg vil give syv håndplukkede startups et boost med nyt træningsprogram

Helle Ib: Selskabsskat er trukket ind på regeringens udlignings-bord

Yankee med europæisk islæt

Store cigarer og firbenede tidsmaskiner i det vestlige Cuba

De amerikanske aktier slutter ugen som den værste i to år: "Der er adskillige ting i gang lige nu, og ingen af dem er gode"

Fra Ringsted til Shanghai: Kineserne storkøber danske koteletter, mørbrad og pølser på nettet

Sticks'n'sushi vil have os til at drikke mere sake: Børsen tog til prøvesmagning

Donald Trumps straftold har skabt massive aktiefald. Er handelskrigen skudt i gang?

Facebook-aktien er usikker som aldrig før: "Jeg ville absolut ikke købe den i denne shitstorm"