Vestager igen ude med riven: Åbner sag mod Ikea
Foto: Scanpix/Francois Lenoir
Politik Af
Den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, åbner nu en sag mod den svenske møbelgigant Ikea, der anklages for at have undveget skat via et underselskab i Holland, Luxembourg og Liechtenstein, og dermed opnået urimelige konkurrencefordele.

Det er Inter Ikea Systems, et forretningsben som varetager selskabets franchise-tagere, der nu kommer under Vestagers lup for at have udnyttet to hollandske skatteafgørelser fra hhv. 2006 og 2011.

De hollandske myndigheder godkendte bl.a. en ordning, der betød, at Inter Ikea Systems i 2006 kunne kanalisere en del af det skatteberettigede overskud i Holland over i et holdingselskab i Luxembourg, hvor holdingselskabet ikke er beskattet.

Metoden betyder ifølge Financial Times, at Ikea har undgået at betale op mod 7,5 mia. kr. i skat i perioden 2009-2014

"Alle selskaber skal betale deres fair skatteandel. Medlemslandene kan ikke lade udvalgte virksomheder betale mindre i skat ved at tillade dem på overfladen at flytte deres overskud et andet sted hen. Vi vil nu grundigt undersøge Hollands skattebehandling af Inter Ikea," lyder det fra Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Sagen mod den svenske møbelkæmpe er den seneste i rækken for den danske konkurrencekommissær, der tidligere har åbnet lignende sager mod Apple, Facebook og Starbucks.

Især sagen om Apples manglende skattebetaling af 97 mia. kr. i Irland fik stor opmærksomhed og skabte røre på begge sider af Atlanten.
Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Niels Lunde: Lær at kommunikere, Parken-formand

Lego-familie på opkøb i it-firma med 75 freelancere

Investor i Hellerup Finans: "Det er min mistanke, at der er ugler i mosen"

Carlsberg tog fronten i dagens C25-kapløb

Ti topchefer udfordrer de store danske bestyrelseskonger: Se listen her

JP/Politikens Hus efter melding fra Venstre: Klogt at sælge 49 procent af TV2

Løkke: Desværre passede Uber ikke ind i vores samfund

"Tre ting gør det muligt for mig at have det her job"

Øl og kontanter: Tysk storbank er vild med Carlsberg