Professor: Trump tager en chance med Jerusalem-udmelding
Foto: Muhammad Hamed/Scanpix
Politik Af
Den amerikanske præsident, Donald Trump, lægger alle USA's æg i israelernes kurv ved at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Det mener Jakob Egholm Feldt, som er professor i global og transnational historie på Roskilde Universitet.

Han udtaler sig, efter at præsidenten onsdag aften som ventet i en tale har meddelt, at USA anerkender Jerusalem og forbereder at flytte sin ambassade til byen.

"Det vil komme til at gøre mange palæstinensere, folk i den arabiske verden og muslimer rigtig vrede og utilfredse. Selv om hele verdenssamfundet de facto anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, har det hele tiden været et centralt punkt i hele Israel-Palæstina-konflikten, at Jerusalem kunne blive hovedstad for begge parter," siger han.

Jerusalem er en meget vigtig by for de tre monoteistiske religioner jødedommen, kristendommen og islam.

Byen rummer blandt andet Al-Aqsa Moskéen, Grædemuren, Golgata og Tempelpladsen. Det har som hovedregel altid været muligt for alle tre religioner at komme mere eller mindre frit i byen.

"Derfor kan hele verdens muslimer nu være bekymrede for, at det kommer til at være Israel, der bestemmer over alle de hellige områder, hvis Jerusalem bliver anerkendt som Israels hovedstad af verdenssamfundet," siger han.

Med beslutningen tager Trump en chance, vurderer Jakob Egholm Feldt.

"Han risikerer, at det udvikler sig til uroligheder i Israel og Palæstina. Han risikerer også, at den muslimske verden vil blive endnu mere utilfreds med USA, end den er i forvejen," siger professoren.

Selv om beslutningen muligvis gør Donald Trump mere populær i hjemlandet, vil den gøre det udenrigspolitiske klima vanskeligere for USA.

"Han har hele tiden haft en strategi med "America first". Men jeg kan slet ikke se, hvordan det her passer ind," Jakob Egholm Feldt.

/ritzau/

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Mød Nasa-topchefen der styrer robotterne på Mars

Før aftenens brag: Sådan fordeles milliarderne i Champions League

Genmab stopper forsøg: Analytiker spår aktiefald mandag

Vil du lease en dyr bil? Så se dig godt for

Nord- og Sydkoreas ledere mødes for at drøfte Trump-topmøde

Helle Ib: Nu opgiver de igen - endnu en reform

Skal du leje sommerhuset ud selv eller gennem et bureau?

Moody's overvejer at sænke Italiens kreditvurdering

S frygter it-koks med ny erhvervsplatform: "Vi er meget bekymrede"