Nyrup: Det vil være skandaløst at lukke Dong-sagen nu
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
Foto: Scanpix
Politik Af
Det vil være en demokratisk skandale, hvis statsrevisorerne bliver enige om at afslutte Dong-sagen.

Det siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til Altinget, før statsrevisorerne onsdag ventes at udsende en erklæring om Dong-sagen.

Nyrup appellerer til statsrevisorerne om at sætte gang i en ny undersøgelse. Men denne gang en undersøgelse, hvor Rigsrevisionen får et nyt og bredere mandat til at komme helt til bunds i sagen.

- Ingen kan være tjent med at lukke denne sag på halvvejen. Hvis vi skal kunne starte på en frisk, så skal alt frem - også de dokumenter, Dong ligger inde med, siger Poul Nyrup.

I foråret måtte Rigsrevisionen opgive at få besvaret alle spørgsmål i sagen, fordi dokumenter i Finansministeriet var forsvundet, at flere referater ikke eksisterede, og at ministeriet ikke kunne redegøre for centrale dele af forhandlingsforløbet.

Derfor er der to helt centrale spørgsmål, der ikke er belyst, mener Poul Nyrup:

- For det første er den lave vurdering af Dongs værdi på salgstidspunktet fortsat et mysterium. Og for det andet mangler det at blive undersøgt, hvorfor Finansministeriet aldrig fremlagde en sammenligning mellem et privat og et statsligt kapitalindskud.

Den politisk eksplosive Dong-handel sprængte i 2014 SF ud af Thorning-regeringen. Men sagen gjorde også meget ondt på Nyrups eget parti:

- Jeg frygter konsekvenserne for Socialdemokratiet, hvis Dong-sagen bliver ved med at være hemmelig og gedulgt. Så vil den hænge som en sort skygge over partiets historie, siger Nyrup og fortsætter:

- Mette Frederiksen har på flere måder forsøgt at gøre op med de fejl, der skete under Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon. Men vi mangler stadig at få gjort op med de fejl, der skete i Dong-sagen.

Nyrup er ikke blevet mildere stemt over for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt efter, hun i en ny bog har kaldt diskussionen om salget af Dong-aktier til Goldman Sachs for "hysterisk".

- Det er dybt arrogant af Helle. De 200.000, der protesterede mod salget til Goldman Sachs, var ikke hysteriske, men ansvarlige samfundsborgere, der ville værne om vores fælles værdier.

- Jeg vil opfordre mine partifæller på Christiansborg til at tænke sig meget grundigt om denne gang, siger Poul Nyrup Rasmussen, der anbefaler en helt ny attitude:

- Jeg tror, det vil skabe stor respekt, hvis man i Socialdemokratiet åbent sagde: 'OK, det her gik ikke godt nok. Vi begik en fejl, og det har vi lært af'.

Kilde: Altinget

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Trump lægger 60 mia dollar i told på kinesiske varer

Ny Novo Nordisk-formand: Når Åge Hareide tør, så tør jeg også

Dansk pengetank overvejer at sortliste Facebook efter dataskandale

Torsdagens aktier: Pandora lyste op i surt marked

Lau Svenssen: Her er tre aktiefavoritter

USA's topforhandler siger EU slipper for ståltold

Sparekassechef åbner for at Sydbank kan blive storejer

Pandoras Shine-kollektion udsolgt på en uge

Nervøsitet og aktiefald i hele Europa - få chefstrategens analyse her