Udenlandske bilister skal betale op mod 1000 kroner om året for at køre på danske veje
Fra 2020 skal det koste op mod 1000 kr. at køre på de danske veje i en ny vejafgift. Danske bilister får pengene igen.
Foto: Scanpix
Udenlandske bilister skal være med til at betale for, at danskere kan købe billigere biler.

Det fremgår af den aftale, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti har lavet om lavere bilafgifter.

I et notat til aftalen står der, at "regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at undersøge mulighederne for at indføre periodebaserede vejafgifter i Danmark for person- og varebiler."

Regeringen og DF vil lade sig inspirere af den model for vejafgifter, der er planlagt i Tyskland. 

Ifølge regeringen lægger den tyske afgift op til, at afgiften maksimalt kan være på 130 euro om året - det svarer til cirka 970 kr.

Danske bilister rammes også


I Tyskland er det planen, at tyske bilister også skal betale en vejafgift løbende, men de får så en reduktion af de løbende afgifter

Det er netop det, som regeringen også lægger op til at gøre i Danmark for danske bilister. Det vil betyde, at danske bilister kan se frem til at betale op mod 1000 kr. om året i vejafgift, men at bilens løbende afgifter så vil falde tilsvarende.

"Vi laver den danske model lige som den tyske model. Her betaler tyskerne 1000 kr. og får dem refunderet. Danskere, der vil køre i Tyskland, betaler afhængigt af, hvor lang tid, de skal være der. Og sådan bliver det også her. I Østrig køber man en vignet, der gælder i 14 dage. Men kan også købe for en længere periode til en højere pris. Og hvis man vil have ret til at køre i Østrig i et helt år, så skal man betale det samme som østrigerne. Det bliver det samme her," siger finansminister Kristian Jensen til aftalen.

Ifølge regeringen koster det imellem 2,5 Euro til 25 Euro for ti dages kørsel, mens prisen for to måneder varierer fra 7 Euro til 50 Euro.

Ifølge regeringen vil vejafgiften "med betydelig usikkerhed" spytte 300 mio. kr. i statskassen, når ordningen indføres fra 2020.


Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Helle Ib: Selskabsskat er trukket ind på regeringens udlignings-bord

Store cigarer og firbenede tidsmaskiner i det vestlige Cuba

Fra Ringsted til Shanghai: Kineserne storkøber danske koteletter, mørbrad og pølser på nettet

De amerikanske aktier slutter ugen som den værste i to år: "Der er adskillige ting i gang lige nu, og ingen af dem er gode"

Sticks'n'sushi vil have os til at drikke mere sake: Børsen tog til prøvesmagning

Donald Trumps straftold har skabt massive aktiefald. Er handelskrigen skudt i gang?

Facebook-aktien er usikker som aldrig før: "Jeg ville absolut ikke købe den i denne shitstorm"

Ekspert: Facebook har fået for meget magt

USA: Wall Street fortsatte i store fald