Mette Frederiksen vil ikke uddele ansvar for rod i Skat
Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Politik Af
Politikere med ansvar for problemerne i Skat bør forlade landspolitik. Det mener et flertal af vælgerne ifølge en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Dermed giver vælgerne udtryk for, at den kommende statsminister bør tænke sig om, før vedkommende udpeger sit ministerhold.

Nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ønskede fredag ikke at besvare Ritzaus spørgsmål på Folkemødet på Bornholm.

Han vil i tilfælde af en valgsejr skulle tage stilling til, om Kristian Jensen, der var skatteminister fra 2004 til 2010, skal have en ny ministerpost.

Lige nu er det dog Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der ifølge meningsmålingerne står til at skulle danne den næste regering.

Blandt de mulige ministeremner i Socialdemokratiet er tidligere skatteminister Benny Engelbrecht, der som finansordfører har et af partiets centrale ordførerskaber.

Derudover vil De Radikales leder, Morten Østergaard, være selvskrevet til en fremtrædende ministerpost, hvis Mette Frederiksen danner en ny SR-regering.

Han var skatteminister i 2014, hvor Skatteministeriets Interne Revision udtrykte alvorlig bekymring over det nu skrottede inddrivelsessystem EFI.

Opsigtsvækkende kritik

Til spørgsmålet om hun kan udpege en minister, som har haft et medansvar for skandalerne i Skat, i sin eventuelle regering, svarer Mette Frederiksen:

"Jeg går ikke og uddeler navne eller ansvar, nu kæmper vi for at få kommissionen nedsat, så er det den, der skal placere et eventuelt ansvar."

Det vakte opsigt, da Mette Frederiksen i sin 1. maj-tale efter længere tids borgfred om Skat gik ud med en kritik af Venstres Kristian Jensen.

"Da Kristian Jensen var skatteminister, blev vores skattesystem år for år en skygge af sig selv.  Skal man efterhånden grine eller græde? Så er der udbytteskatten. Så er der inddrivelsen. Så er der restancerne. Det går ikke," lød det fra Socialdemokratiets partiformand, der erklærede, at tilliden til Skat er væk.

Du har selv peget på Kristian Jensen, som en af dem der har haft et ansvar. Kan en minister sidde i din regering, hvis vedkommende har haft et medansvar?

"Jeg vil faktisk ikke gå længere ind i den diskussion. Det vi bruger vores energi på nu, det er at få nedsat en kommission på skatteområdet. Jeg håber på, at vi kan være helt færdige med arbejdet, inden vi går på sommerferie, så den også kan komme i gang med sit arbejde," siger Mette Frederiksen.

Konsekvenser

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, nærmer sig spørgsmålet forsigtigt. Og med masser af forbehold.

Det er endnu ikke klarlagt, om nogen af de i alt ni skatteministre, som har haft posten som skatteminister siden 2004, bærer et ansvar fra Skats sammenbrud.

Derfor er det alt for tidligt at placere et ansvar for skandalesagerne om manglende inddrivelse, fejlagtige it-systemer og udbetaling af milliarder kroner i udbytteskat til udenlandske svindlere.

Men bag alle forbeholdene fastslår DF-formanden samtidig, at politikerne på Christiansborg - både i regeringen og i Folketinget - skal tage den kommende skattekommission dybt alvorligt. Og drage konsekvenser af den:

"Vi nedsætter en kommission, fordi vi mener, at der skal så stærkt et redskab til for at genopbygge danskernes tillid til skattevæsnet.  Deri ligger selvfølgelig også, at den konklusion, som kommissionen må komme frem til, skal tages dybt alvorligt," siger han..

"Det gælder også i det omfang, den måtte placere et ansvar hos os politikere. Så skal vi være parat til at tage det ansvar.  Også på en måde, så man kan se, at der er konsekvenser af de konklusioner, kommissionen måttet komme frem til. Det mener jeg er en del af det, at genoprette tilliden til skattevæsnet," siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Aktier: Mærsk igen sendt til bunds på en ellers afdæmpet dag

IMF: Væksten ser ud til at have nået toppen

Investeringsrådgiver: "Vi fik en korrektion i januar og vi får nok snart en ny"

Npinvestor leverer tredobbelt nedjustering efter voksende underskud - aktien dykker 27,7 pct

Storbank: Regnskab vil afsløre rygstød til Genmabs sællert fra Japan og prishop

Trump til Putin: Verden ønsker at se os være venner

Eksminister fra Mays parti ønsker ny EU-folkeafstemning

Danfoss-boss skruer op for charmen over for talenter: "At kunne tiltrække de allerdygtigste er det, der kan gøre hele forskellen"

Analyse: Trump ser fjender overalt