Forskere: Kritisk parløb mellem Bæredygtigt Landbrug og CBS
Foto: Scanpix / Steffen Ortmann
Politik Af
En uvildig forskningsrapport fra Copenhagen Business School (CBS) kritiseres af flere eksperter for at være et partsindlæg af interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Det skriver DR.

Rapporten konkluderer, at skrappe danske miljøregler koster seks til syv milliarder kroner om året. Den er blevet brugt af politikere og meningsdannere til at kræve bedre vilkår for dansk landbrug.

Men forskningsrapportens konklusioner lægger sig et stykke fra tidligere undersøgelser fra både Københavns Universitet og Cowi fra 2012 og 2015.

Forskningen fra CBS nåede frem til, at miljøregler kun spiller en mindre rolle for landbrugets økonomiske problemer.

DR har fået aktindsigt i dokumenter og mails fra CBS-rapportens tilblivelse. De er blevet præsenteret for flere eksperter.

En af dem er lektor Alex Dubgaard fra Københavns Universitet, som forsker i miljø- og klimaøkonomi. Han mener ikke, at man kan betegne CBS' forskning som uvildig.

"Med det, der er blevet dokumenteret i korrespondancen, så er der ikke længere tale om uvildig forskning. Så fremgår det som et partsindlæg, der ønsker at fremme et bestemt politisk program," siger han.

Dokumenterne viser ifølge DR, at forskerne bag rapporten blandt andet kopierede data fra Bæredygtigt Landbrug direkte ind i rapporten.

De forsøgte også at nedtone den data, som går i en anden retning end den, organisationen ønskede.

Der er også angiveligt ifølge DR kopieret oplysninger fra Bæredygtigt Landbrug direkte ind i rapporten. Det er sket, uden det er blevet angivet, hvor oplysningerne stammer fra.

Det er meget problematisk, siger professor emeritus Heine Andersen fra Københavns Universitet. Han har undervist i god forskningsskik og har siddet i det såkaldte praksisudvalg på samme universitet.

Han betegner det som citatfusk, når en forsker kopierer data ind i rapporten uden at angive, hvor han har det fra.

"Det virker jo som om, at der har været et ret tæt samarbejde mellem forfatteren og folk fra Bæredygtigt Landbrug med at skaffe oplysninger og også med at skrive i selve rapporten," siger Heine Andersen.

DR Nyheder har været i kontakt med de forskere, der står bag rapporten. Ingen af dem har ønsket at udtale sig på nuværende tidspunkt.

/ritzau/

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerSe dig for med biotek-papirer

Sponsoreret af
Investtech

Forsiden lige nu


Øko-kok har knækket koden: "Hemmeligheden er, at vi aldrig har villet lave en Michelin-restaurant"

Superkok på stjernedagen: "Det er selvfølgelig en vildt vigtig dag"

Trump raser over FBI-anklager: "De griner deres røv i laser i Moskva"

Cirkus Michelin er i byen

Før kapitalmarkedsdag: Nu bestiller Mærsk og rivaler dusinvis af nye skibe

USA: Markederne holder lukket grundet Presidents Day

A.P. Møller får bøde for at bruge ulovlig arbejdskraft

Aktiestrateg om Kina: Sådan får du et "match made in heaven"

Deutsche Bank fyrer i investeringsarm