Enhedslisten kalder Samuelsen i samråd om børnearbejdere
Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl.
Foto: Scanpix / Christian Liliendahl
Politik Af
Danmarks nye udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), bliver nu kaldt i samråd af Enhedslisten.

Det sker, efter at en ny rapport fra DanWatch afslører, at forholdene for vaniljeavlere i Madagaskar er tynget af problemer med ulovligt børnearbejde, tyveri og gældsspiraler.

Og virksomheder, som handler med danske supermarkeder, ved ifølge DanWatch reelt ikke, om de sælger hælervarer eller vanilje dyrket af børn helt ned til 10 år.

Det er Enhedslisten, der har kaldt ministeren i samråd.

Partiets udviklingsordfører, Christian Juhl, er "rigtigt ked af" at høre om forholdene i Madagaskar, hvor 80 procent af al vanilje dyrkes.

"Det er jo rigtigt trist i en tid, hvor vi burde være i stand til at kunne handle med hinanden og producere ting på en måde, som ikke bryder de internationale konventioner," siger ordføreren.

"Vi skal derfor have diskuteret med ministeren, hvordan pokker vi får sikret, at danske virksomheder ikke tjener penge på børnearbejde og gældsslaveri rundt om i verden."

Enhedslisten vil kræve, at udenrigsministeren i samrådet forklarer, "hvilke initiativer han vil lave".

"Ud over det er vi nødt til at snakke med ham om, at han sammen med sin regering netop har sparet noget af den udviklingsbistand, som kan hjælpe de mennesker til at få ordentlige vilkår," siger Christian Juhl, der blandt andet håber på mere kontrol med de danske virksomheder.

Dansukker, Urtekram og dagligvarekæderne Dansk Supermarked og Coop har oplyst til DanWatch, at de vil gøre mere for at forsøge at bekæmpe problemerne i Madagaskars vaniljeindustri.

Til Ritzau udtaler Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, at det er kædens "klare overbevisning", at der ikke er problemer med det vanilje, de sælger i deres butikker.

"Men det er klart, at når vi har set rapporten, vil vi tjekke, om der er nogle nye oplysninger," siger han.

/ritzau/

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Øko-kok har knækket koden: "Hemmeligheden er, at vi aldrig har villet lave en Michelin-restaurant"

Superkok på stjernedagen: "Det er selvfølgelig en vildt vigtig dag"

Trump raser over FBI-anklager: "De griner deres røv i laser i Moskva"

Cirkus Michelin er i byen

Før kapitalmarkedsdag: Nu bestiller Mærsk og rivaler dusinvis af nye skibe

USA: Markederne holder lukket grundet Presidents Day

A.P. Møller får bøde for at bruge ulovlig arbejdskraft

Aktiestrateg om Kina: Sådan får du et "match made in heaven"

Deutsche Bank fyrer i investeringsarm