Politik Af
Opdateret kl. 21.02 - Under sit besøg i Cuba holdt USA's præsident, Barack Obama, tirsdag en passioneret tale om frihed til det cubanske folk, der kunne følge med i en direkte tv-udsendelse.

Han talte på Havanas Gran Teatro med Cubas leder, Raul Castro, som en af tilhørerne.

Det Hvide Hus kaldte talen højdepunktet under Obamas besøg - det første af nogen amerikanske præsident i 88 år.

Han fortalte tilhørere og tv-seere, at han var kommet til det kommunistiske Cuba for at "begrave de sidste rester" af den kolde krig.

Men han understregede samtidig behovet for økonomiske og politiske reformer i Cuba og demokratiske valg.

"Vælgere bør være i stand til at vælge deres regeringer ved frie og demokratiske valg," fremhævede Obama.

"Ikke alle er enige med mig om det, ikke alle er enige med det amerikanske folk om det, men jeg mener, at disse menneskerettigheder er universelle," sagde han og fortsatte:

"Jeg mener, de er det amerikanske folks rettigheder, det cubanske folks og folk rundt om i verden."

Han mødtes kort efter sin tale i Gran Teatro med en række cubanske systemkritikere på den amerikanske ambassade, blandt andet repræsentanter for en gruppe, der kalder sig Kvinder i Hvidt.

"Alle personer omkring dette bord har vist et særligt mod. De har talt frit om de emner, som de har dybtfølte meninger om," konstaterede Obama.

Gruppen omfattede blandt andet Berta Soler fra Kvinder i Hvidt, som søndag, da Obama ankom til Cuba, kortvarigt blev anholdt, og den tidligere sultestrejkende Gillermo Coco Farinas.

Flere betegnede bagefter deres møde, med den amerikanske præsident som "strålende".

Med sin rejse til Cuba håber Obama at bryde en 55 år lang amerikansk handelsembargo over for Cuba, som han mener har været nyttesløs.

Han har ikke lagt skjul på, at de to lande repræsenterer vidt forskellige politiske systemer, men at det ikke skal være en forhindring for dialog og samarbejde.

Obama og Castro kunne sidst på eftermiddagen som sidste punkt på et tre dage langt program sætte sig til rette for at overvære en baseballkamp mellem det cubanske landshold og Tampa Bay Rays fra Florida.

Baseball er uhyre populært i Cuba og åbenbart også et godt sted at holde den diplomatiske linje åben mellem de to lande.

/ritzau/Reuters
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Pandora-formand efter rygter: Fuld opbakning til Colding Friis

Storinvestor: Derfor er vinterdæk blandt mine top ti vindere

Her er de 13 danske aktier, som udbyttesvindlere brugte til at lænse Skat

Aktiestatus: Mærsk indtager C25-top og Bavarian ligger i bund

Jysk milliardkoncern med overraskende minus på 76 mio. kr.

Har du mistet overblikket? Det betyder GDPR for dig

Minister tavs om nyt milliardomfang af hvidvasksager

Skat har amerikansk trio i sigtekornet i jagten på udbyttemilliarder

Johan Bülow: "Der skal altså nosser til for at rejse alene til Dubai med 12 kasser lakrids"