Politik Af
Et græsk EU-parlamentsmedlem er onsdag blevet smidt ud af salen i Europaparlamentet, efter at han sammenlignede tyrkere med hunde.

"Som en osmannisk intellektuel engang har sagt, er tyrkerne beskidte barbarer. De er som hunde, der gør, men når de skal kæmpe mod deres fjender, stikker de af," sagde Eleftherios Synadinos i parlamentet i Strasbourg.

Synadinos, der repræsenterer det højreekstremistiske græske parti Gyldent Daggry, kom med sine udtalelser under en debat om resultatet af topmødet mellem EU og Tyrkiet, hvor han fandt de tyrkiske krav til EU uacceptable.

"Mange tak, hr. Synadinos," sagde den fungerende formand, den konservative tysker Rainer Wieland, efter grækerens indlæg - ligesom efter alle indlæg - inden han ville give ordet videre til næste taler.

Men andre i salen råbte op og fægtede ophidset med armene, inden det lykkedes den rumænske socialist Victor Bostinaru at få ordet og protestere mod udtalelserne.

En skændsel for parlamentet

"Det er en skændsel for Europaparlamentet," sagde han vredt.

Nogle timer senere marcherede Europaparlamentets formand, Martin Schulz, ind i salen efter at have hørt om udtalelserne, der blev fremsat, mens han ikke selv var til stede.

Han læste udtalelserne fra den græske Gyldent Daggry-politiker op og sagde, at det var uacceptabelt og ville få konsekvenser.

"Det er et brud på Den Europæiske Unions værdier. Hvis røde linjer overskrides, må vi erklære dem uacceptable. Især når det gælder racisme. Derfor udelukker jeg med det samme hr. Synadinos fra salen," sagde formanden.

Ingen debat

Klapsalverne brød ud i Europaparlamentet, mens Synadinos og flere af hans partifæller forgæves bad om ordet for at protestere.

"Nej, der bliver ingen debat. Vær venlig at forlade salen," lød det bestemt fra formanden.

Langsomt pakkede Synadinos sine papirer sammen, mens den højrenationale franske politiker Jean-Marie Le Pen, der sad bag ved grækeren, fægtede vredt med armene, inden han ophidset slog knytnæven i bordet.

Den græske politiker risikerer nu enten en irettesættelse, økonomiske sanktioner eller udelukkelse fra debatter i parlamentet i op til ti dage.

Han er ikke den første, der er blevet smidt ud. I 1988 blev den nordirske politiker og protestant Ian Paisley smidt ud af salen for at afbryde pave Johannes Paul II's tale i Europaparlamentet.

Den britiske politiker Geoffrey Bloom blev i 2010 smidt ud af salen, efter at han havde råbt et nazislogan efter Martin Schulz og kaldt ham "en udemokratisk fascist".

/ritzau/Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Nyt rekordregnskab: To jyske brødre skovler penge ind på fars opfindelse

Nyt rekordregnskab: To jyske brødre skovler penge ind på fars opfindelse

Efter træls uge: Amerikanske aktier bryder stime af fald

Vestas-båd sejler videre søndag efter dødsulykke

Fredagens aktier: Danske Bank og Nordea i bund efter udbytte

Generaldirektør Maria Rørbye Rønn: "773 mio. kr. er rigtig mange penge, og det vil få store konsekvenser"

Sådan vil Tivolis topchef overgå det bedste regnskab i 174 år

Lundbeck-topchef om milliardopkøb: "Det her er et godt første skridt"

Mærsk og Chr. Hansen til tops i rødt C25-indeks