Samuelsen lader valgtrussel hænge: Brug for reformer
Partiformand Anders Samuelsen (LA).
Foto: Scanpix
Politik Af
Dansk økonomi er i stilstand, og endnu en uge er spildt på ingenting.

Sådan lyder det fra Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen. Han henviser til den lave vækst i Danmark og den voldsomme interne uenighed i blå blok, der efter knap en uge førte til Eva Kjer Hansens (V) afgang som miljø- og fødevareminister.

LA-formanden er dybt bekymret over, at væksten i Danmark tilsyneladende hænger "uhjælpeligt efter EU-snittet", og at danskerne efter finanskrisen er blevet fattigere, mens svenskerne er blevet rigere.

Det skal der gøres noget ved - og det skal ske snart, siger Anders Samuelsen efter spørgetimen tirsdag, hvor han tog sagen op med statsminister Lars Løkke Rasmussen:

"Vi mister momentum, og resten af verden venter ikke på, at vi tager os sammen," siger Anders Samuelsen til Ritzau.

To gange i det nye år har LA-formanden vakt opsigt med trusler om valg. Først ville Samuelsen ikke længere garantere for regeringens liv, hvis der ikke var gennemført en skattereform inden grundlovsdag.

Siden blev deadline for reformer eller valg flyttet til januar. Det skete, efter at Lars Løkke Rasmussen gjorde det klart, at flygtningekrisen skal løses, før man taler skattelettelser.

Trussel vedbliver

På spørgsmålet om, hvorvidt han vil trække truslen om valg til januar tilbage, siger Samuelsen:

"Nej, sagt er sagt, og det står jeg ved."

LA-formanden har dog omvendt heller ikke lyst til at uddybe sit tidligere udsagn eller lægge noget til:

"Jeg har ikke yderligere kommentarer til det," siger han om truslen, som førte til kritik fra de øvrige partier i blå blok.

Samuelsens blik er dog stift rettet mod væksttallet. Mandag viste nye tal, at 2015 blev en skuffelse med en BNP-vækst på 1,2 procent. At økonomien trods alt voksede var i høj grad båret af privatforbruget, der steg med 2,1 procent i 2015.

En streg i regningen er til gengæld eksporten af varer og tjenesteydelser, der i 2015 faldt med 0,9 procent.

Skatten skal ned

LA's svar er en 2025-plan, som blandt andet lægger op til at effektivisere den offentlige sektor med mindst 10 pct. og sætte pensionsalderen op for alle, der ikke er nedslidte eller syge. Samtidig skal både selskabsskatten og skatten på arbejde sænkes markant.

Det skal bane veje for, at Danmarks økonomi årligt vil vokse med to procent. Men skal det lykkes, så skal der grundlæggende reformer til, mener Samuelsen.

"Jeg synes, vi spilder tiden, og sidste uge var ikke bedre," siger Anders Samuelsen med henvisning til ministerstormen mod Eva Kjer Hansen.

"Vi er desværre endt med at skubbe tingene foran os i dansk politik. Lige nu er det flygtninge, der gør, at vi ikke kan lave noget. Det er vi kritiske over for, men det må vi acceptere, fordi det er regeringen, som har udspillet," siger Anders Samuelsen.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerSe dig for med biotek-papirer

Sponsoreret af
Investtech

Forsiden lige nu


Øko-kok har knækket koden: "Hemmeligheden er, at vi aldrig har villet lave en Michelin-restaurant"

Superkok på stjernedagen: "Det er selvfølgelig en vildt vigtig dag"

Trump raser over FBI-anklager: "De griner deres røv i laser i Moskva"

Cirkus Michelin er i byen

Før kapitalmarkedsdag: Nu bestiller Mærsk og rivaler dusinvis af nye skibe

USA: Markederne holder lukket grundet Presidents Day

A.P. Møller får bøde for at bruge ulovlig arbejdskraft

Aktiestrateg om Kina: Sådan får du et "match made in heaven"

Deutsche Bank fyrer i investeringsarm