Super Tuesday indledt i Virginia: Trump og Clinton står til sejr
Foto: Scanpix
Politik Af
Amerikanske vælgere begyndte tirsdag morgen at stemme på deres foretrukne kandidat på den såkaldte Super Tuesday, der kan få afgørende betydning og betyde et tak og farvel til en række af de opstillede politikere.

De første valglokaler åbnede i delstaten Virginia klokken 6.00 lokal tid.

Både på republikansk og demokratisk side er dagen en stor valgdag. 12 delstater - fra Alaska i nord til Alabama i syd og i et enkelt oversøisk territorium holdes der enten primærvalg eller caucus, der på dansk kendes som vælgermøder.

Mange venter, at Super Tuesday yderligere vil styrke Hillary Clinton og Donald Trump, som har klaret sig klart bedst det seneste stykke tid. Den tidligere førstedame og den kontroversielle rigmand har med friske valgsejre sat sig i førersædet hos henholdsvis Demokraterne og Republikanerne.

Clintons eneste modstander er den 74-årige Bernie Sanders, der betegner sig selv som demokratisk socialist. Trumps primære konkurrenter er Ted Cruz og Marco Rubio, hvor især sidstnævnte spås til at være manden, der - måske - kan slå Trump.

Den 44-årige Rubio har da også skærpet tonen over for rivalen de seneste dage.

"Vi kan ikke nominere en mand, der ender med at tabe," lød det for nylig fra Marco Rubio under en tale i Virginia, skriver nyhedsbureauet AFP.

Men endnu har ingen været i stand til at sætte en kæp i hjulet på forretningsmandens usædvanlige og succesfulde valgkamp, og udfaldet af tirsdagens valg imødeses med stor spænding.

"Der er ingen tvivl om, at hvis Donald tromler hen over Super Tuesday og vinder alle steder med stor margin, så vil han nok være ustoppelig," har Ted Cruz sagt.

Hos republikanerne er tæt på 600 af de afgørende delegerede på spil, hvilket er knap halvdelen af de 1237 delegerede, som kræves for at blive republikansk kandidat.

Demokraterne kæmper om endnu flere delegerede. Her kræver det dog også flere delegerede for at opnå den endelige nominering.

De endelige præsidentkandidater bliver officielt valgt i juli. Herefter skal de to i efteråret kæmpe om, hvem der skal overtage Det Hvide Hus i USA.

/ritzau/AFP

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Dansk speed-dating i Silicon Valley: "Hello her er 50.000 dollar"

Gyldendals topchef stopper efter 18 år på posten

Novo: Jyske hæver kursmål til 370 kr. fra 330 kr.

Dansk biotekselskab bekræfter børsplaner

Nordeas og Jyske Banks kunder får Apple Pay i dag

Det skriver medierne: Novo overhalet af rival i USA

Fokus på finans-aktier når børsen åbner

Novozymes taber patentsag og skal betale knap 50 millioner

EU-lande vil begrænse udstationering til 18 måneder