Løkke: Det borgerlige-liberale Danmark står svækket
Foto: Scanpix
Politik Af
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender, at regeringen og dens parlamentariske flertal står svækket tilbage efter en uge, hvor intern uenighed truede med at vælte regeringen.


Det siger han i et interview med TV2 News lørdag, efter at miljø- og landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V) tidligere lørdag meddelte sin afgang.


- Det borgerlige-liberale Danmark står svækket efter det her, det er åbenlyst, siger han.

Lars Løkke Rasmussen har torsdag og fredag i sine samtaler med repræsentanter for Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti forsøgt at komme til bunds i krisen, hvor uenighed om nogle beregninger kunne have kostet regeringen livet.


- Min lære af det er et spørgsmål om inddragelse og medejerskab og om, hvorvidt partierne har været inddraget i tilstrækkelig grad.

- Det skal vi bruge til, at mine ministre må anstrenge sig mere i deres samarbejde med vores parlamentariske grundlag, siger Løkke og tager dermed en del af skylden for krisen.

Men han mener åbenlyst heller ikke, at Konservative er uden skyld.


- Den første forudsætning er, at vi samarbejder anstændigt og ordentligt. Det peger begge veje, men der er åbenlyst også sket det, at man har eskaleret en konflikt uden at give rum til, at man kunne løse det, siger statsministeren.

Han antyder også, at han over for sit parlamentariske flertal har understreget, at de fremover skal komme til ham, hvis de er utilfredse med noget.


- Jeg er helt med på, at hvis ikke man har tillid, har man ikke tillid. Men jeg er også sådan opdraget, at hvis man begynder at føle mistillid, så må vi tale om det.

- Der er nødt til at være nogle spilleregler. Vi fire partier kan ikke altid få vores vilje, men det skal foregå på en måde, hvor man ved, hvad der sker, siger han.

Lars Løkke Rasmussen lader det stå åbent, om Konservative får det tillæg til landbrugspakken, som også var på dagsordenen i løbet af de to dage på Marienborg.


- Nu er der en situation, hvor der kommer en ny minister, og den nye minister vil orientere sig i den blå familie.

- Men det er jo ikke regeringen, der bestemmer, hvad der kan lade sig gøre, for de andre partier skal jo også være med, siger han.

Derudover beklager han, at Eva Kjer Hansen (V) havde valgt at forlade sin ministerpost, men med et citat fra den tidligere socialdemokratiske minister Erling Olsen siger han også, at alternativet var værre-


- Jeg ville da hellere have, at ministeren var fortsat. Men det er bedre at tabe ansigt, end at tabe hovedet.

/ritzau/

Børsen anbefalerForsiden lige nu


Flere undrer sig over voldsom kursstigning i B&O

Aktionærforening: Børsnoteringsbølge kan fortsætte hvis politikerne vil

Tue Mantoni og tunge internationale profiler skyder penge i højttalerfirma med gennemsnitsalder på 24 år

Stine Goya: "Den bedste lørdag er en, der ikke er organiseret"

Ny boss var aldrig selv frivillig på Roskilde Festival - nu skal hun lede 32.000 af slagsen

USA: Forsigtig opbremsning efter nogle sure aktiedage

"Tænkende mennesker kan du hverken opflamme ved bullshit eller bedrevidenhed"

Lavpris-mobilselskab konkurs - nu rykker konkurrent

Medicinalindustri glæder sig over EU-plan for agenturer