Kjers ministerium lavede fodfejl med landbrugsstøtte - sjusk for 11 mio
Eva Kjer Hansen er i strid politisk modvind på Christiansborg - nu også med et klagebrev over sjusk i udbetalingen af landrugsstøtte.
Foto: Mie Hee Christensen
Politik Af
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har haft en rigtig skidt uge. Og nu føjer der sig endnu en lille sag til listen. Sagen er dog langt fra i samme kategori som landbrugspakken, der har samlet et flertal bag et mistillidsvotum til ministeren.

Men den er alligevel alvorlig nok, til at Finansudvalget har sendt en skriftlig klage til Eva Kjer Hansen.

 I brevet - som er underskrevet af Finansudvalgets formand Ole Birk Olesen (LA) - fastslår udvalget, at Eva Kjer Hansens ministerium - uden at have bevillingsmæssig hjemmel - har udbetalt støtte til "et stort antal landmænd".

"Dette var sket, i forbindelse med at Miljø- og Fødevareministeriet havde valgt at genoptage og tilbagebetale uretmæssigt opkrævede sanktioner i sager om overtrædelse af reglerne om krydsoverensstemmelse i forbindelse med arealstøtte," skriver udvalget i brevet.

Selv om Miljø- og Fødevareministeriet havde grund til at tilbagebetale de uretmæssigt opkrævede sanktioner, så gik man dog for vidt med at udbetale penge til landmændene:

"Der blev tilbagebetalt støtte, også i sager hvor der kunne have været gjort forældelse gældende. Der var ikke bevillingsmæssig hjemmel til udbetaling i disse sager," hedder det i brevet.

Sjusk for 11 mio

I alt blev der udbetalt 11 mio. kr., som der ikke var hjemmel til. Ifølge Socialdemokraternes finansordfører og næstformand for Finansudvalget Benny Engelbrect har Eva Kjer Hansen over for udvalget beklaget sagen:

"Det er sjusk for at sige det på jævnt dansk. Når det sker, så kommer der en kritik, og det her er en kritik fra hele udvalget," siger Benny Engelbrect.

 Han mener, at problemet kan skyldes, at V-regeringen efter valget valgte at slå to meget forskelligartede ministerier sammen.

Nemlig på den ene side Miljøministeriet, der har haft fokus på at fremme miljøet, og Fødevareministeriet, som har fokus på de vigtige eksporterhverv i landbruget og fødevareindustrien.

"De to ministerier er blevet slået sammen i ét, og vi har ganske tydeligt set, at det har været svært at holde på medarbejderne. Når der kan ske en sådan sjuskefejl, så er det tegn på, at der er problemer i Miljø- og Fødevareministeriet."

"Det er altid ministerens ansvar, når der bliver sjusket, og det er også ministeren, der har skrevet under på beklagelsen for sagen," siger Benny Engelbrecht.

Finansudvalgets formand Ole Birk Olesen (LA) er enig i, at der er tale om sjusk:

"Ministeriet er kommet til at bevilge nogle penge og har efterfølgende opdaget, at man ikke har haft hjemmel i Finansudvalget."

"Det har vi påpeget, og Miljø- og Fødevareministeriet har sagt, at man har taget en ny procedure i brug, så det ikke gentager sig," siger Ole Birk Olesen.

Han ser ingen tegn på, at sagen har været politisk motiveret:

"Jeg har bestemt ikke noget indtryk af, at det er motiveret ved ond vilje eller er politisk motiveret. De tilfælde, hvor det er sket, er det mit meget klare indtryk, at der er tale om sjusk," siger Ole Birk Olesen.

Eva Kjer Hansen har ikke mulighed for at kommentere sagen, da hun deltager i fredagens forhandlinger på Marienborg, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

/ritzau/

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Nye grænser for børneopsparing på vej: Sådan bruger du dem bedst

E-sports-turnering et hit for robotindustri: Ansøgere stod i kø

Trump: Demokrater sætter illegale indvandrere over militæret

Den franske kok Paul Bocuse er død

Hotellet hvor Dalai Lama, Sean Connery og Elton John trækker sig tilbage

Kapitaljagten er sat i gang: "Vi skal lande 20 mio. kroner"

Genmab opnår vigtig status

Quiz: Russiagate, atomknapper og løgne - test din viden om Trumps første år

Ugen der kommer: Analytikere spår pres på Nordeas indtægter