Jeppe Kofod i spidsen for EU-kamp mod skattely
Europaparlamentariker Jeppe Kofod (S) er placeret i spidsen for et udvalg, som skal foreslå tiltag mod skattely.
Foto: Scanpix
Politik Af
Kampen mod skattely har fået momentum inden for det seneste par år. Men der er stadig meget at gøre, mener den danske europaparlamentariker Jeppe Kofod (S).

Han er mandag aften blevet valgt til at stå i spidsen for et udvalg under parlamentet, der skal komme med anbefalinger til, hvad EU og medlemslandene i fællesskab kan gøre for at stoppe skattely.

"Det er et kæmpe problem, at store multinationale selskaber og meget rige borgere gemmer deres værdier i skattelylande," siger han.

"Der sker ting, der går i den rigtige retning, men vi skal have ryddet helt op i det. I EU har vi tyngden til at kunne gøre noget ved problemet i fællesskab, fordi vi er så store markeder," siger Kofod.

 Som et eksempel på fremskridt nævner han, at der er blevet taget et opgør med bankhemmeligheden i Schweiz.

Et andet eksempel er EU-Kommissionens forslag om, at multinationale selskaber skal aflægge regnskaber land for land, så skattemyndighederne kan se, hvor de har deres indtægter, og hvor de betaler deres skat.

Holland og Irland store skattely

Men det er samtidig også et eksempel, hvor EU-Parlamentet ønsker at gå videre. Efter Jeppe Kofods mening bør de oplysninger nemlig være tilgængelige for offentligheden og ikke kun myndighederne, som kommissionen lægger op til.

Kofod udpeger både eksotiske østater som Cayman Islands og EU-lande som Holland, Irland og Luxembourg som væsentlige skattely.

..og Luxembourg

Netop Luxembourg har lagt navn til skandalen LuxLeaks, hvor 31 medier verden over i 2014 kunne afsløre dokumenter fra revisionsfirmaet PwC, der viste, at Luxembourg lod multinationale selskaber slippe billigt i skat af overskud tjent i andre EU-lande.

Samtidig er Luxembourg hjemland for EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker. Men Jeppe Kofod frygter ikke, at Juncker vil stå i vejen for arbejdet.

"Han må jo om nogen være den rigtige mand til at hjælpe med at rydde op. Der er et kæmpe pres på ham," siger Kofod.

"Men sandheden er, at det desværre er foregået i en række lande. Holland er i kroner og øre et meget større skattelyland end Luxembourg. Vi har et indre marked med fri bevægelighed af kapital, men det er grotesk at vi ikke har redskaberne til at sikre, at virksomheder og rige borgere ikke bare flytter kapital væk fra beskatning. Vi skal have bedre og mere effektive regler," lyder det fra den danske politiker.

/ritzau/
Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Ekspert: "Tyskland er meget, meget langt efter Danmark"

Jysk flymilliardær overgår sig selv for 21. år i træk

Formuepleje: Travl fredag i vente med euro og pund i fokus

Aftale på plads om biler: Audi A6 bliver 58.300 kroner billigere

Analyse: Fire knaster i Mays skilsmisse-tale til 20 mia. pund

Rød aktiestart med Vestas som bundskraber

Theresa May holder sin store brexit-tale - hold øje med pundet

Facebook udleverer 3000 annoncer til Kongressen: Har forbindelse til russisk selskab

Aktieoverblik: ALK med negativt fortegn mens bilforhandler drøner frem