EU-præsident advarer: Ingen garanti for briternes reform
EU-præsident Donald Tusk.
Foto: Scanpix
Politik Af
EU-præsident Donald Tusk advarer om, at de kommende dages EU-topmøde ikke med sikkerhed vil føre til enighed om de reformer, der kan bane vejen for en britisk folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU.

"Jeg må sige det lige ud: Der er stadig ikke nogen garanti for, at vi når til enighed om en aftale," skriver Donald Tusk onsdag i sin topmødeinvitation til EU-lederne.

"Vi er uenige om nogle politiske emner, og jeg er fuldt ud klar over, at det vil blive svært at komme overens. Derfor opfordrer jeg jer til at forblive konstruktive," skriver han i sin invitation til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's øvrige stats- og regeringschefer.

På EU-topmødet, der holdes torsdag og fredag i Bruxelles, skal lederne først og fremmest forsøge at finde en løsning på de britiske krav om reformer af EU-samarbejdet.

Mislykkes det, kan den britiske premierminister, David Cameron, ikke nå at udskrive folkeafstemning til afholdelse torsdag 23. juni, som menes at være hans foretrukne dato.

Og så skrider hele tidsplanen for at afmontere en krise, der har potentiale til at ødelægge EU-samarbejdet, hvis det tredjestørste medlemsland ender med at stemme sig ud af EU.

Camerons reformpakke handler både om at begrænse velfærdsydelser til udenlandske EU-borgere, at undgå diskrimination mod lande uden for euroen, gøre EU-landene mere konkurrencedygtige og blandt andet få en britisk undtagelse for EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union.

Desuden vil han have skrevet sine nøglereformer ind i EU-traktaterne, næste gang de alligevel skal ændres.

Men på flere af områderne står landene stadig stejlt over for hinanden dagen før starten på EU-topmødet.

Flygtninge- og migrationskrisen er også på dagsordenen på topmødet, hvor EU-lederne desuden skal diskutere situationen i Syren og i Libyen.

/ritzau/

Børsen anbefalerForsiden lige nu


Analyse: René Sindlev har smag for slagsmål

Uro på Maldiverne gør ondt på danske rigmænd

Lilleholt klar med 1,3 mia kr i grøn støtte - vindboss raser

Pensionister med sommerhus undgår skattesmæk - lettere at rejse fra Danmark

Europol: Sådan skal dit firma håndtere cyberangrebet

Claus Meyer taber millioner efter stort USA-sats

Hacker-ekspert: Russiske statshackere ser ud til at stå bag

Ekspert om globalt it-angreb: Hackerne tester hvor forberedt Vesten er

Novo og Genmab pressede C20 ned - renter fortsatte op