EU-præsident advarer: Ingen garanti for briternes reform
EU-præsident Donald Tusk.
Foto: Scanpix
Politik Af
EU-præsident Donald Tusk advarer om, at de kommende dages EU-topmøde ikke med sikkerhed vil føre til enighed om de reformer, der kan bane vejen for en britisk folkeafstemning om ja eller nej til at blive i EU.

"Jeg må sige det lige ud: Der er stadig ikke nogen garanti for, at vi når til enighed om en aftale," skriver Donald Tusk onsdag i sin topmødeinvitation til EU-lederne.

"Vi er uenige om nogle politiske emner, og jeg er fuldt ud klar over, at det vil blive svært at komme overens. Derfor opfordrer jeg jer til at forblive konstruktive," skriver han i sin invitation til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's øvrige stats- og regeringschefer.

På EU-topmødet, der holdes torsdag og fredag i Bruxelles, skal lederne først og fremmest forsøge at finde en løsning på de britiske krav om reformer af EU-samarbejdet.

Mislykkes det, kan den britiske premierminister, David Cameron, ikke nå at udskrive folkeafstemning til afholdelse torsdag 23. juni, som menes at være hans foretrukne dato.

Og så skrider hele tidsplanen for at afmontere en krise, der har potentiale til at ødelægge EU-samarbejdet, hvis det tredjestørste medlemsland ender med at stemme sig ud af EU.

Camerons reformpakke handler både om at begrænse velfærdsydelser til udenlandske EU-borgere, at undgå diskrimination mod lande uden for euroen, gøre EU-landene mere konkurrencedygtige og blandt andet få en britisk undtagelse for EU's traktatfæstede ambition om løbende at udvikle en stadig tættere union.

Desuden vil han have skrevet sine nøglereformer ind i EU-traktaterne, næste gang de alligevel skal ændres.

Men på flere af områderne står landene stadig stejlt over for hinanden dagen før starten på EU-topmødet.

Flygtninge- og migrationskrisen er også på dagsordenen på topmødet, hvor EU-lederne desuden skal diskutere situationen i Syren og i Libyen.

/ritzau/

Få gode råd om karriere og ledelse. Bliv ven med Børsen på LinkedinAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Snart kan du betale med kryptovaluta i tusindvis af netbutikker

Bitcoin i ny rekord: Banker gennem 18.000 dollar

Hvor meget luksus kan man få for 8350 kr. i døgnet?

Emil Thorup: "Jeg gider ikke være danskeragtig og gå ud med knold og joggingtøj"

Bare 22 år og headhuntet til chef: Her er 7-Elevens gulddreng

Øen hvor stress er forbudt

Danskerne køber julegaver på nettet som aldrig før

Ugen der kommer: EU-domstol afsiger dom i sag om Uber

Star Wars-fest hos Disney: Indbringer 600 mio på første dag