Politik Af
Nato-landene er i fuld gang med at styrke deres militære tilstedeværelse yderligere i de østlige medlemslande tæt på Rusland og forbedre mulighederne for at sende forstærkninger i en fart.

Det sker som led i den største Nato-oprustning siden Den Kolde krig, hvor Nato tilpasser sig truslerne fra et mere aggressivt Rusland, der ikke holder sig tilbage fra at true sine naboer.

"Vi søger ikke konfrontation med Rusland. Vi søger ikke en ny kold krig. Vi vil faktisk undgå en ny kold krig, siger Natos generalsekretær," Jens Stoltenberg, tirsdag i Bruxelles forud for et forsvarsministermøde i alliancen.

Han siger, at den bedste vej til at opnå resultater i en dialog med Rusland er, når Nato-landene optræder "fast besluttede, forudsigelige og stærke".

På forsvarsministermødet, der starter i Bruxelles onsdag og varer to dage, skal forsvarsminister Peter Christensen (V) og hans kolleger diskutere udmøntningen af planerne for den styrkede militære tilstedeværelse i Øst- og Centraleuropa.

Her vil alliancen løbende have flere soldater på øvelser og rotation.

Planen, der også vil placere mere tungt militærudstyr i Vesteuropa, er ikke mindst båret frem af en amerikansk beslutning om at firedoble den europæiske del af sit militærbudget til 3,4 milliarder dollar (over 22 milliarder kroner) i 2017.

Der skal også investeres i at udbygge den nødvendige militære infrastruktur, som blandt andet lufthavne og havne, så forstærkninger kan nå frem i en fart.

"Det vil styrke vores fælles forsvar og samtidig sende et stærkt signal, der skal afskrække enhver aggression eller intimidering," siger Jens Stoltenberg.

Natchefen har tirsdag talt med både den tyrkiske og den tyske forsvarsminister, der på mødet også vil bede alliancen om hjælp til at bekæmpe menneskesmuglerne, der fragter flygtninge og migranter fra Tyrkiet til de græske kyster.

"Jeg forventer, at vi vil tage sådan et ønske fra Tyrkiet og andre allierede meget seriøst og undersøge, hvad Nato kan gøre for at hjælpe dem med at håndtere krisen," siger Jens Stoltenberg.

Henvendelsen kommer, efter at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, mandag mødtes i Ankara til endnu et møde om flygtninge- og migrationskrisen.

Natos forsvarsministre skal også diskutere det amerikanske ønske om at få indsat Awacs-overvågningsfly som en del af kampen mod Islamisk Stat i Syrien.

Samtidig siger han, at Nato støtter alle bestræbelser på at få forhandlet en fredsløsning for det krigshærgede land.

"De intensive russiske luftangreb, især rettet mod oppositionsstyrkerne, underminerer disse bestræbelser, siger Nato-chefen og tilføjer, at de gør en allerede desperat situation endnu værre."

/ritzau/

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Schweiziske finanskæmper peger på Danske Bank som nordisk favorit

USA i ny politisk gyser: 800.000 statsansatte kan blive smidt hjem uden løn på lørdag

Kurstæsk til ny børsbaby bekymrer ikke Nasdaqs noteringschef

Klassens artige elev: Denne kryptovaluta fester mens alt andet falder

Rådgiver om Hellerup Finans: "Hold jer langt væk og køb hellere en lottokupon"

Jefferies skruer kursmål for Novo-mål op med 45 pct.

NP Investor-direktør: Vi kunne godt have ønsket os en bedre start på børsen

Børsen mener: Friheden er på retur og Danmark har alt at tabe

Vestager vil fortsætte som kommisær