Politik Af
Når de irske vælgere skal til stemmeboksene 26. februar, kan det meget vel gå hen at blive et valg, hvor landets store, etablerede partier lider et knæk.

Det viser meningsmålinger i landet, hvor det til gengæld vurderes, at en række mindre og uafhængige partier står til at vinde fremgang.

Det er den konservative premierminister, Enda Kenny, fra partiet Fine Gael, der onsdag har offentliggjort, at parlamentsvalget bliver holdt om lidt mere end tre uger.

Håber på flertal i parlament

"Jeg er på vej til Aras an Uachtarain (præsidentens residens) for at bede præsidenten om at opløse Dail (parlamentet). Parlamentsvalget bliver fredag 26. februar," lyder det fra premierminister Enda Kenny i en video på Twitter.

Ved valget håber premierministeren - eller Taoiseach, som det hedder i Irland - at han kan vinde den yderligere støtte til sin koalitionsregering, der er nødvendig for at opnå flertal i parlamentet.

Kennys parti skal dog ikke gøre sig for store forhåbninger om et strålende valg. Det vurderer den irske lektor i politik Muiris MacCarthaigh fra Queen's University i Belfast.

Han siger, at der er udsigt til, at valget ikke kommer til at gå de store partiers vej.

Små partier på vej frem


De to store partier er de rivaliserende centrumhøjre-partier Fianna Fail og Fine Gael, der har skiftedes til at sidde på magten i Irland siden 1932.

De har dog mistet noget af deres dominans, og det vurderes derfor, at det kommende valg kan blive et såkaldt jordskredsvalg, hvor stemmerne falder noget anderledes, end man har været vant til i Irland.

"Der er en masse små partier, alliancer og uafhængige, der er begyndt at dukke op i det politiske billede," skriver lektor MacCarthaigh i en analyse.

Ved det seneste parlamentsvalg tilbage i 2011 var der også snak om et jordskredsvalg, da partiet Fianna Fail mistede en lang række sæder i det irske parlament.

/ritzau/AFP

Bliv ven med Børsen på Linkedin og få relevante karrierenyheder i dit nyhedsfeedAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Netbutikker raser: Konkurrenter fra Kina får unfair postrabat

Mybanker-stifter gør klar til salg og jagter ny millionbiks

Amerikanske aktier: Rekordstriben slutter med tæsk til Twitter

Mens du sov: "Skyd dem ned - vis ingen nåde"

"Byggemand Bob" forlod Bjarke Ingels og BIG: Og så blev han stor

Amazon-chef nyder få timer som verdens rigeste person

Ved du ikke så meget om, hvad bitcoin er? Læs med her:

Ronaldo sparker Munin Sports til succes

Trumps nye kommunikationschef anklager stabschef for læk