Politik Af
Når de irske vælgere skal til stemmeboksene 26. februar, kan det meget vel gå hen at blive et valg, hvor landets store, etablerede partier lider et knæk.

Det viser meningsmålinger i landet, hvor det til gengæld vurderes, at en række mindre og uafhængige partier står til at vinde fremgang.

Det er den konservative premierminister, Enda Kenny, fra partiet Fine Gael, der onsdag har offentliggjort, at parlamentsvalget bliver holdt om lidt mere end tre uger.

Håber på flertal i parlament

"Jeg er på vej til Aras an Uachtarain (præsidentens residens) for at bede præsidenten om at opløse Dail (parlamentet). Parlamentsvalget bliver fredag 26. februar," lyder det fra premierminister Enda Kenny i en video på Twitter.

Ved valget håber premierministeren - eller Taoiseach, som det hedder i Irland - at han kan vinde den yderligere støtte til sin koalitionsregering, der er nødvendig for at opnå flertal i parlamentet.

Kennys parti skal dog ikke gøre sig for store forhåbninger om et strålende valg. Det vurderer den irske lektor i politik Muiris MacCarthaigh fra Queen's University i Belfast.

Han siger, at der er udsigt til, at valget ikke kommer til at gå de store partiers vej.

Små partier på vej frem


De to store partier er de rivaliserende centrumhøjre-partier Fianna Fail og Fine Gael, der har skiftedes til at sidde på magten i Irland siden 1932.

De har dog mistet noget af deres dominans, og det vurderes derfor, at det kommende valg kan blive et såkaldt jordskredsvalg, hvor stemmerne falder noget anderledes, end man har været vant til i Irland.

"Der er en masse små partier, alliancer og uafhængige, der er begyndt at dukke op i det politiske billede," skriver lektor MacCarthaigh i en analyse.

Ved det seneste parlamentsvalg tilbage i 2011 var der også snak om et jordskredsvalg, da partiet Fianna Fail mistede en lang række sæder i det irske parlament.

/ritzau/AFP


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Restaurant Geranium holder placering som verdens nummer 19

Polaris køber Prodata efter vækstboom

Aktier: Trumps handelskrig sender aktierne i dybet på Wall Street

Arving gør klar til at overtage roret i mæglergigant

Børsen mener: Hvem kan sige nej til et politisk Kinderæg

Ekspert: USA's handelskrig bliver langvarig

Biotekkomet stiger 40 pct efter gennembrud i kamp mod dødelig muskelsygdom

Har Danmark verdens bedste restaurant? Det bliver afgjort i aften

Analyse: Per Banks store plastikoperation