EU vil give briterne en nødbremse på velfærdsydelser
Foto: Scanpix
Politik Af
I et kompromisforslag til de britiske krav om EU-reformer foreslår EU-præsident Donald Tusk, at EU indfører en mulighed for en fireårig nødbremse på velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

 Udspillet fra Donald Tusk, der kommer efter intense forhandlinger med den britiske premierminister, David Cameron, skal diskuteres på et EU-topmøde 18. og 19. februar i Bruxelles.

"At være eller ikke være sammen. Det er spørgsmålet, der ikke alene skal besvares af det britiske folk i en folkeafstemning, men også af de andre 27 EU-lande i de kommende to uger," skriver Donald Tusk i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's øvrige stats- og regeringschefer.

Det fremgår af udspillet fra Donald Tusk, at EU-Kommissionen vurderer, at det britiske velfærdssystem allerede i dag er under så stort pres, at Storbritannien - hvis forslaget gjaldt i dag - her og nu ville have ret til at trække i nødbremsen over for velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

Forslagene fra Donald Tusk, der sigter mod at begrænse misbrug af sociale ydelser, foreslår desuden en mulighed for at indeksere børnepenge efter det land, hvor ydelsen modtages. Danmark har tidligere ønsket sig noget lignende.

Desuden lægger EU-præsidenten op til at undtage Storbritannien fra EU-traktatens tekst om "mere politisk integration".

Han vil samtidig give en overvægt af de 28 EU-landes nationale parlamenter mulighed for at uddele et "rødt kort" og dermed afvise ny EU-lovgivning.

Et af Camerons krav har også været en tydelig anerkendelse af, at euroen ikke er EU's eneste valuta. Og at lande uden for euroen ikke stilles dårligere end dem, der er med.

Her foreslår EU-præsidenten en ny mekanisme, der giver ikke-eurolande mulighed for at få eurosager diskuteret på et EU-topmøde. Men de vil ikke få nogen form for vetoret eller anden mulighed for at forsinke vigtige eurobeslutninger.

Cameron har også ønsket et mere konkurrencedygtigt EU med færre reguleringer, og her vil EU søge at opstille specifikke mål for at lette byrderne for især små og mellemstore virksomheder.

Donald Tusk skriver i sit brev, at udspillet efter hans mening "går virkelig langt" for at finde løsninger på de reformer af EU-samarbejdet, som David Cameron har krævet.

"Det har været en svær proces, og der er stadig udfordrende forhandlinger foran os. Der er ikke enighed om noget, før der er enighed om det hele," skriver Tusk og tilføjer:

"Jeg er overbevist om, at forslaget er et godt grundlag for et kompromis."

Hvis alle 28 EU-lande på EU-topmødet om godt to uger bliver enige om reformer af EU-samarbejdet, som David Cameron har krævet, ventes den britiske premierminister at holde folkeafstemning i juni om ja eller nej til fortsat britisk medlemskab af EU.

/ritzau/Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Helle Ib: Selskabsskat er trukket ind på regeringens udlignings-bord

Yankee med europæisk islæt

Store cigarer og firbenede tidsmaskiner i det vestlige Cuba

De amerikanske aktier slutter ugen som den værste i to år: "Der er adskillige ting i gang lige nu, og ingen af dem er gode"

Fra Ringsted til Shanghai: Kineserne storkøber danske koteletter, mørbrad og pølser på nettet

Sticks'n'sushi vil have os til at drikke mere sake: Børsen tog til prøvesmagning

Donald Trumps straftold har skabt massive aktiefald. Er handelskrigen skudt i gang?

Facebook-aktien er usikker som aldrig før: "Jeg ville absolut ikke købe den i denne shitstorm"

Ekspert: Facebook har fået for meget magt