Politik Af
Sverige skal over de næste år sende tusindvis af afviste asylansøgere ud af landet igen. Det har skabt frygt for, at mange af de afviste asylansøgere vil ende i Danmark i stedet for at vende tilbage til deres hjemlande.

Den svenske justits- og migrationsminister Morgan Johansson understreger efter et møde med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i København, at det er helt naturligt, at afviste asylansøgere gradvist bliver sendt hjem.

Adspurgt om han kan garantere, at ingen afviste asylansøgere ender i Danmark, lyder det svenske svar:

- Danmark kan heller ikke garantere, at afviste asylansøgere ikke rejser til Sverige eller til Tyskland

Og det er der forståelse for fra den danske regering.

- Det, der er lagt op til, det er at få udsendt de afviste asylansøgere, som ikke har ret til at opholde sig i Sverige. Vi gør det samme i Danmark, siger Støjberg efter mødet med sin svenske kollega.

- Man kan ikke fortænke de forskellige lande i at få udsendt de personer, der ikke har ret til at være i landet.

Spørgsmål: Men kommer de afviste svenske asylansøgere til Danmark?

- Jeg må som forudsætning have, at når man fra svensk side udsender afviste asylansøgere, så er der styr på, at de kommer tilbage til det land, de kommer fra, siger Støjberg.

Morgan Johansson forsikrer, at Sverige forhandler om hjemsendelser med flere lande.

De to ministre har på tirsdagens møde diskuteret den stadig tilspidsede flygtningesituation for hele Europa, hvor flere lande har gjort som Sverige og Danmark og indført midlertidig grænsekontrol.

Den danske kontrol blev indledt 4. januar og er netop blevet forlænget for anden gang frem til 23. februar. Til den tid har den varet syv uger.

- Det har været og er stadig en vældig dramatisk situation. Vi forsøger hele tiden sammen at finde løsninger, siger Morgan Johansson foran den fremmødte danske og europæiske presse i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

- Europa som kontinent bør kunne tage et ganske stort ansvar. Om der kommer en million mennesker til Europa ud af 500 millioner europæere, bør Europa kunne tage ansvar, tilføjer den svenske minister.

Morgan Johansson og Inger Støjberg skal inden længe mødes med de øvrige nordiske ministre på området for at diskutere flygtningesituationen.

/ritzau/

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Er du på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Nu skal de rige kommuners milliarder fordeles: Hovedstaden taber stort

Analytiker: 2018-prognosen er gedigen kanin op af hatten hos Genmab-boss - aktien vil stige

Mueller har flere anklager mod Trumps tidligere rådgivere

Genmabs omsætning vokser 30 pct i 2017: Venter salg af Darzalex på 2-2,3 mia dollar i 2018

Erhvervskunder strømmer til arbejderbank - men vil ikke låne penge

Britiske konservative kræver rent brud med EU

Aktier: Novo skærmede eliteindekset mod større nedtur

Sydbank: Genmab-aktie kan stige fem pct. ved børsåbning torsdag

TDC-formand sælger aktier for 4,5 mio kr