Lykketoft: Jeg havde ikke planlagt eller forudset lækage
Foto: Scanpix
Politik Af
I en mere end tre minutter lang video på Facebook understreger formanden for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft, at det aldrig var meningen, at talen fra hans 70-års fødselsdag skulle ud til offentligheden.

En tale som er blevet stærkt kritiseret for at være under lavmål, da han blandt andet kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for "en lille svindler" og regeringen for den "mest fladpandet og populistiske regering i hans levetid".

"Lækagen af min private fødselsdagstale, har jeg jo noteret mig herovre i New York, har givet anledning til voldsom mediedebat i Danmark og helt forståeligt angreb på det afsluttende ordvalg." 

"Det ordvalg hører ganske rigtigt overhovedet ikke hjemme i det offentlige rum, og jeg vil heller aldrig drømme om at bruge det der. Derfor har jeg heller ikke ønsket at lade mig interviewe om det," starter Mogens Lykketoft.

Han påpeger, at den radikale Marianne Jelved, som var en af gæsterne ved fødselsdagen, har kaldt talen sjov i sin grovhed og med et glimt i øjet.

"Ja, der var et glimt i øjet og der var ikke nogle underforstået påstand om ulovligheder. Og alle de vilde spekulationer til trods, så havde jeg hverken planlagt eller forudset lækagen."

Han fortæller, at en af hans venner spurgte, om han kunne bruge et citat, men fik et nej og "selvfølgelig respekterede det".

Lykketoft forklarer, at han var overbevist om, at alle i rummet, så "langt var mine venner, at de aldrig vil kolportere ordvalget, uanset hvad de mente om det".

"Lige så lidt som nogle af dem og nogle som helst andre selv vil risikere at stå offentligt til regnskab for enhver privat ytring, som de fremsatte i alvor eller i spøg. Men det skete så alligevel fra min private fødselsdagstale," siger han.

Til sidst understreger Lykketoft, at han er umådelig trist over Danmarks tilstand lige nu.

"Danmarks omdømme har fået nogle alvorlige skrammer med omtalen af de seneste asylstramninger. Uanset hvad vi hver især må mene om den sag, så har vi en fælles forpligtigelse- politiske med- og modspillere – til at minimere skaderne for Danmark".

Og det vil formanden arbejde på fra sin platform i FN, lader han forstå.

"Vi skal huske, at verden står over for det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig".

"Og derfor er det også mere akut end nogensinde før, at verdenssamfundet står sammen og tager affære. Både på EU-plan, i Europa og i FN".

/ritzau/

Børsen anbefalerTo-i-én: Hold fast i afkastet og sæt værdierne i arbejde

Sponsoreret af
State Street Global Advisors

Forsiden lige nu


Nordjysk smedefirma vinder kæmpeordre: Postkasser til Canada

USA: "Tesla kan blive det næste Amazon"-kommentar sender aktien op

Presset May inden valg: Kaos eller mig

Helle Ib: Læg mærke til dette årstal i 2025-planen

Aktier: Svindelundersøgelse og milliardopkøb i Europa

Sportsstjerners fitnessfirma får livsvigtige penge

Antiterrorchef: Vi har fat i Manchester-bombers netværk

Milliardæren Anders Holch får milliontab på sit landbrug - igen

Debat: Her er Danmarks dygtigste nationaløkonomer