Lykketoft: Jeg havde ikke planlagt eller forudset lækage
Foto: Scanpix
Politik Af
I en mere end tre minutter lang video på Facebook understreger formanden for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft, at det aldrig var meningen, at talen fra hans 70-års fødselsdag skulle ud til offentligheden.

En tale som er blevet stærkt kritiseret for at være under lavmål, da han blandt andet kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for "en lille svindler" og regeringen for den "mest fladpandet og populistiske regering i hans levetid".

"Lækagen af min private fødselsdagstale, har jeg jo noteret mig herovre i New York, har givet anledning til voldsom mediedebat i Danmark og helt forståeligt angreb på det afsluttende ordvalg." 

"Det ordvalg hører ganske rigtigt overhovedet ikke hjemme i det offentlige rum, og jeg vil heller aldrig drømme om at bruge det der. Derfor har jeg heller ikke ønsket at lade mig interviewe om det," starter Mogens Lykketoft.

Han påpeger, at den radikale Marianne Jelved, som var en af gæsterne ved fødselsdagen, har kaldt talen sjov i sin grovhed og med et glimt i øjet.

"Ja, der var et glimt i øjet og der var ikke nogle underforstået påstand om ulovligheder. Og alle de vilde spekulationer til trods, så havde jeg hverken planlagt eller forudset lækagen."

Han fortæller, at en af hans venner spurgte, om han kunne bruge et citat, men fik et nej og "selvfølgelig respekterede det".

Lykketoft forklarer, at han var overbevist om, at alle i rummet, så "langt var mine venner, at de aldrig vil kolportere ordvalget, uanset hvad de mente om det".

"Lige så lidt som nogle af dem og nogle som helst andre selv vil risikere at stå offentligt til regnskab for enhver privat ytring, som de fremsatte i alvor eller i spøg. Men det skete så alligevel fra min private fødselsdagstale," siger han.

Til sidst understreger Lykketoft, at han er umådelig trist over Danmarks tilstand lige nu.

"Danmarks omdømme har fået nogle alvorlige skrammer med omtalen af de seneste asylstramninger. Uanset hvad vi hver især må mene om den sag, så har vi en fælles forpligtigelse- politiske med- og modspillere – til at minimere skaderne for Danmark".

Og det vil formanden arbejde på fra sin platform i FN, lader han forstå.

"Vi skal huske, at verden står over for det største antal flygtninge siden Anden Verdenskrig".

"Og derfor er det også mere akut end nogensinde før, at verdenssamfundet står sammen og tager affære. Både på EU-plan, i Europa og i FN".

/ritzau/Tag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Milliardfirma ribbes for ansatte i fynsk nabokrig

Gentofte risikerer kæmpe milliontab: "Det har taget grotesk overhånd og nærmer sig en konfiskation af vores penge"

USA: Rygter om nye hovedtelefoner sender Apple-aktien op

Dansk it-komet sigter mod børsen i juni

Analyse: Hvis nogen kan sælge aktier i Danmark, så er det Jan van de Winkel

Tidligere pensionsboss tager Heidebys plads i kapitalfond

Antydning om aftalt spil fik Johan Schlüter op i det røde felt

Jysk bankboss efter konkurs: "Det er ærgerligt at skulle være den, der lukker og slukker"

Ekspert: Alle taber på bankkonkurs - men god løsning