Scandlines trækker Femern-afgørelse for EU-domstolen
Foto: Scanpix
Politik Af
Scandlines vil nu have EU-domstolen til at vende tommelen nedad til finansieringen for Femern-forbindelsen.

Det skriver rederiet i en pressemeddelelse.

Scandlines, der med sine færgeoverfarter reelt har monopol på overfarten mellem Danmark og Tyskland over vand, mener, at EU-Kommissionens godkendelse af finansieringsmodellen er alt for svagt funderet og mangelfuld.

 Så den skal annulleres, mener altså Scandlines.

Pressede model igennem


"Da EU-Kommissionen i juli overraskende pressede en godkendelse af Femern-projektets finansieringsmodel igennem, skete det uden at have åbnet en formel procedure og uden at inddrage eller advare dem, som har klaget over modellen - i alt fem private og offentlige virksomheder - herunder Scandlines," siger Søren Poulsgaard Jensen, topchef i Scandlines.

Han fortsætter:

"Vi har ikke anden mulighed end at bede om, at EU-domstolen annullerer beslutningen og således få EU-kommissionen til at behandle sagen på ny og dermed få en ordentlig juridisk behandling og vurdering af sagen."

Scandlines peger på, at kommissionen har godkendt mindst 55 års statsstøtte, og det er så lang tid, at man reelt må se det som ubegrænset statsstøtte.

Meget selektive

Men rederiet mener også, at kommissionen er meget selektive, når de vælger deres talmateriale, så det kun er de tal, der passer til formålet, der slipper gennem nåleøjet.

"Processen har været ganske absurd: EU Kommissionen og Konkurrencekommissæren har enten sovet i timen eller valgt at sætte kikkerten for det blinde øje, da man hastede en så vigtig beslutning igennem uden at forholde sig til afgørende uoverensstemmelser i grundlaget," siger Søren Poulsgaard.

Frygt for dumpede priser

Han er også bekymret for, at Femern-forbindelsen har carte blanche til at dumpe priserne med statsstøtte i baghånden, hvis trafikmængden er lavere end ventet. Det vil klemme det sidste liv ud af konkurrenterne - færgerne - så de må lukke.

"Det er en fordel, som statsstøtten giver ganske ensidigt, og det er konkurrence for skatteydernes penge," siger Søren Poulsgaard Jensen.Vil du prøve at få nyheder på Messenger? Nu kan du følge Børsen på Facebook Messenger og få de vigtigste nyheder hver morgen på hverdage. Interesseret? Klik her og kom i gang.

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Pandora og Ørsted fik stryg på rød aktiedag

Trump aflyser topmøde med Nordkorea

Chefstrateg: Derfor falder aktier og renter efter Trumps aflysning

Søren Skou i hårdt angreb på Kina: Vi bliver udsat for skrap diskriminering

Udbryderne CIP banker Ørsted på amerikansk havvind-projekt

Skagenfondene: Denne aktie har givet 20 pct om året i 20 år - og det er slet ikke slut

VLAK og DF lander aftale: Laver syv nye erhvervshuse

Mobilepay og Tivoli går hånd i hånd med ny betalingsform

Ørsted og Pandora falder tungt en time før luk