Thorning stempler ind med vækstinitiativ til byggeriet
Statsminister Helle Thorning-Schmidt lovede vækstinitiativ til byggeriet i dagens åbningstale ved årsdagen for Dansk Byggeri.
Foto: Scanpix
Politik Af
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) åbner nu for en del af de vækstinitiativer, som hun i sin nytårstale lovede ville komme i løbet af foråret.

I åbningstalen ved dagens årsmøde for Dansk Byggeri i Tivolis Congress Center stemplede hun ind ved at slå fast, at den tekniske byggesagsbehandling nu bliver flytter fra kommunerne og ud til virksomhederne. 

 "Vi har lyttet til jer i forhold til alt det her med byggesagsbehandlingen. I har sagt, at det er for indviklet. Derfor foreslår vi nu, at vi flytter den tekniske byggesagsbehandling fra kommuner og ud til virksomhederne," siger Helle Thorning-Schmidt og fortsætter:

"Baggrunden for det er, at det ofte går for langsomt med den tekniske byggesagsbehandling, og nye tekniske løsninger kan blive godkendt i en kommune og ikke i en anden. Det kan være en stopklods for nye ideer. Derfor fjerner vi det nu, for der skal nemlig ikke være stopklodser i Danmark," siger Helle Thorning-Schmidt.

Teknisk- og lokalgodkendelse

Hvis man eksempelvis ønsker at lave en tilbygning til sin virksomhed i dag, skal man søge en byggetilladelse. Den består af to dele. En teknisk og en, der vedrører placeringen. Begge dele skal i dag søges hos kommunerne.

Det har dog tidligere været kritik af, at der er stor forskel på, hvor hurtige og kompetente de forskellige kommuner er til at tage sig af den tekniske godkendelse. Tal viser også, at der er stor forskel på, hvor hurtigt man kan få den tekniske del godkendt i forskellige kommuner.

Derfor flytter regeringen altså nu den tekniske del af byggesagsbehandlingen over til virksomhederne selv, så de selv har ansvaret for at få den tekniske del af byggeprojektet godkendt.

Centralt organ under kritik


Der har tidligere været spekuleret i, at regeringen ville centralisere den tekniske byggesagsbehandling. Det ville betyde, at et centralt styret organ skulle tage sig af alle tekniske godkendelser i hele landet.

Der var dog massiv kritik af det, da det ville give et ekstra led for virksomhederne i ansøgningsprocessen. Samtidig ville det medføre, at man skulle søge tilladelse to forskellige steder, da man også samtidig skal have den lokale godkendelse ved kommunen.

Dengang sagde klima-, energi, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Børsen:

"Jeg synes, det er fint, at det bliver debatteret. Men at der er problemer med den tekniske byggesagsbehandling, er der ingen tvivl om, og vi kommer ikke til at køre videre på samme måde, som vi gør i dag."Tag beslutninger på et oplyst grundlag

Få overblik over dagens vigtigste nyheder hver morgen direkte på Facebook Messenger. Interesseret? Klik her og kom i gang.Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kinesiske turister overtager verden – et selfie ad gangen

Yuppie-Porsche med bred bagdel og vind i håret

Analyse: Kvinder skaber højere aktieafkast end mænd

Kinaforsker: Mere magtfuld Xi vil fylde tomrum efter USA

Boligkøbere dømmer bandekrigen for overstået

Stor gruppe ældre har kun en brøkdel af den anbefalede pensionsopsparing

Tag den firbenede ven med på tur og få højgastronomi på tallerkenen

Våbenlobby i USA: Virksomheders boykot af os er fejt

Filmaktuelle Aaron Sorkin: "Jeg holder meget af helte uden kappe eller superkræfter"