Politik Af
Det bliver i fremtiden endnu vanskeligere for danskerne og medierne at få indsigt i den fulde sandhed om de politiske beslutningsprocesser.

Det er ifølge mediejurist Oluf Jørgensen konsekvensen af en ny offentlighedslov, som regeringen, V og K er blevet enige om.

"Nu vil man udvide lukketheden endnu mere. Det her betyder, at medierne og offentligheden fremover må nøjes med det, som spindoktorer vælger at servere for dem. Det er meget trist," siger Oluf Jørgensen.

Ifølge justitsminister Morten Bødskov (S), lægger aftalen på en lang række områder op til væsentlige forbedringer af åbenheden i forvaltningen.

"Der er fundet en god og rigtig balance mellem på den ene side princippet om åbenhed i den offentlige forvaltning og på den anden side de hensyn, der kan føre til, at der i visse tilfælde ikke gives aktindsigt," siger han.

Ren kosmetik

Loven baserer sig på en tre år gammel betænkning fra Offentlighedskommissionen. Men i forhold til de tidligere udkast, der har været til loven, er der ifølge Bødskov en meget væsentlig forbedring i det udkast, som går ud på, at dokumenter til "ministerbetjening" ikke skal undtages fra aktindsigt.

Men det er ren kosmetik, siger Oluf Jørgensen, som selv sad i Offentlighedskommissionen.

"Den nye lov fastholder en dansk tradition og kultur for lukkethed, som går helt tilbage til enevældens tid. I dag er der en fuldstændig undtagelse for indsigt i det grundlag, som regeringen og ministrene træffer beslutninger på. Den lukkethed bliver nu udvidet til også at omfatte folketingsmedlemmerne," siger Oluf Jørgensen.

Også fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten lyder der skarp kritik.

Partierne hæfter sig begge ved, at adgangen til aktindsigt i dokumenter, som ministre udveksler med andre politikere og embedsmænd, bliver yderligere begrænset.

"Jeg har svært ved at se, at det har andet formål, end at man vil sikre myndighedernes og ministrenes mulighed for at skjule fejl, fusk og embedsmisbrug," siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

/ritzau/


Vil du blive klogere på strategi og ledelse? Børsen Executive Club er tilbage, og giver dig inspiration og konkrete værktøjer. Interesseret? Klik her, og læs mere

Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Kina efter nye Trump-trusler i handelskrig: Vi vil slå igen

Storinvestor presser C25-virksomheder: Flere kvinder skal i direktionen

Mens du sov: Trump truer Kina med nye toldsatser for trecifret milliardbeløb

Lejligheden sluger over en tredjedel af lønnen i byen

Aktier: Eskalerende handelsstrid giver blodrøde indeks i især Kina

Det skal du vide om aktiemarkedet tirsdag

Børsen mener: Her er chancen til Tommy Ahlers & Co

Kritik af ædelstensfirma ender i retsopgør

Fynsk cleantech-håb rydder op efter stifterfamilie